Tuesday, September 07, 2010

:: Semua orang dah cuti ke?? ::

Semalam aku agak bz..cume sempat pos 1 entry,tu pun scheduled publish..sbb nye, nak standby test data utk aku handover keje kat sorg tester yg akan replace aku selama aku cuti raya..dah org nak tolong, kene la wat bersungguh kan..pastu pulak,tghari sampai petang aku buat biskut raya..marathon,ko!siap 4 jenis biskut dlm masa satu hari..mmg gigih!tapi xde la aku sorg2..mau patah pinggang..adik aku,as xkeje arini..so die jadi assistant aku utk siapkan 4 jenis biskut tu..unplanned ok..tapi sbb barang ade..then,buat je lah..xde lah membazir kan..tapi aku tak rasa membazir sbb byk bahan tu yg bole tahan sampai 2012,huhuhu..so skang ni atas bar kat dapur tu penuh je ngan bekas2 n balang2 biskut raya..aku pun xsangka boleh buat sebanyak itu!

korang sume dah beraya eh?aku nengok byk blog kawan2 yg dah tak berupdate..dan jugak visitor aku pun xramai semalam..yelah,aku pun xblogwalking kan..(ade hati nak ada visitor,padahal aku sendiri tak sempat nk blogwalk!huhuu..) aku assume mesti dah ramai dah cuti raya ni..kan?then,mesti ramai yg tgh wat preparation terakhir sebelum balik cuti..kan?huhuhu..aku pun sama..ni pun curik masa tgh malam buta nak taip entry..tadi baru kejap operasi melipat kain..seminggu punye kain ok..yg mana 3 kali cucian tuh..menggunung tingginya..dahla si kecik tu sibuk nak menolong!asal aku susun,die kumbah balik..adehhh..geram je.. tunggu en.hubby balik tarawikh, mintak die tolong susunkan..kalau x,sara tolong 'susunkan'!

aku start cuti khamis ni..rabu lepas berbuke dah nak balik kampung..kalini balik umah mertua..hope tak jam lah malam tu..barang2 satu mende tak kemas lagi..cume dah asingkan biskut raya utk bawak balik ke teluk intan..utk bawak balik temerloh,aku dah passkan kat along,die dtg ahad lepas..barang2 lain,cume melipat baju sahaja..xde pun lagi sesi mengemas..aku plan, harini nak buat muffin utk bawak balik ke kampung..almaklum lah..anak sedara kat teluk intan tu ramai..mmg berbaloi kalau bawak makanan2 ni..petang barulah aku nak mengemas baju..sbbnye,esok - rabu, taska sara dah ditutup!makanye terpaksalah aku bekerja dengan sara rabu nnt..huhuhu..xkerja la jawabnye..

aritu kan aku cite baju raya aku tak terbeli lagi?ari kelmarin,aku sempat la jalan2 kejap kat pkns..tak larat sebenanye nak jalan kat situ,tapi disebabkan kami sampai agak awal,org still xramai lagi..dapatla rembat 1 baju ni..harga die pun 150++, mula mcm teragak2 nak amik,sbb pada aku xberbaloi pun.kalau hari2 biasa mau dijual xsampai pun 100..tapi en.hubby ckp,takde masa dah nak cari pasni..lagipun die yg nak bayar..soo..aku on jelah!mmg sedondon ngan en.hubby nnt..hik!then.operasi mencari tudung,aku plan raya ni aku nak pakai tudung style tok ti..bukan la yg nampak jambul tu kan..ni pesen yg selendang letak tu..ala2 mcm ni laaa..tapi aku pakai tudung lain la dalamnye..

isk,cantik betul tudung cenggini..lagi2 kalau ade batu berat keliling muka tu..terjatuh je,sebab berat..cun!tapi kalau aku pakai,aku akan pakai satu tudung awning la kat dlm tu..ape2 pun..tok ti tetap anggun gitu..cantik kan die ni?huhuhu...

puas aku cari merata kedai..tapi xjumpe..hampa betul lah!tapi seb baik jumpe tudung yg ada batu swarovski tu..walaupun tudung sempoi..tapi boleh laaa..dr xde kan..belasah aje!kasut sume pakai yg ada sahaja..berjimat cermat..ni nak standby duit raya lagi..actually duit raya pun xtukar lagi nih..kompem sume bank dah xde stok duit raya dah..so en.hubby nak try cari kat bank negara..sbb die keje situ,kan..hope adelah..sampul duit bank negara banyak,tapi duitnye nan adoo...huhuhu..ckp pasal duit raya kan,korang spend bape utk duit raya ek?aku kan,kira2..kene standby around 1k jugak utk adik2,anak sedara,mama abah,mak abah,dan jugak anak2 kecik yg bertandang nnt..adehhh..tu pun en.hubby akan topup...adehh lagiii...eh,tak baik tau! bagi kene ikhlas lah puan ain oiiii... *ye,ikhlas...*

oklah..membebel panjang pulak aku ni..ni sbb dah siap biskut raya,dah siap lipat kain,tapi mata xmo pejam pulak..baik aku ngadap laptop kan..oklah kawan2..sape2 yg dah nak balik kampung tu,hati2 dijalan raya ye! pandu cermat,jiwa selamat! :)

6 pengomen:

lydzar September 7, 2010 at 8:30 AM  

aku pon cuti khamis. tp takdek la rasa rushing sgt sbb mmg tak berkemas lg sebab kampung laki aku kt KAJANG..hihihi..

rabu kang, opis bagi half day aku nk gi jenjalan sorang carik tudung..jalan ngn hubby n anak2 buat aku takdek cukup masa nak membelek.. :P

selamat hari raya utk ko dan family :)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 7, 2010 at 8:58 AM  

hahaha,balik malam raya pun xpe kalau mcm tu kan?

ooo..okla tu..esok aku xberkesempatan nak g memana since budak kecik tu ade kat umah..rasa mcm nak pegi jugak jalan2 sorg2,hmm..tgklah jap lagi ke..hikhik..mmg,kadang tu kalau kite nak membelek,rasa serba salah bila ade en.hubby ngan anak..sian kat diorg menunggu walaupun aku tau die tak kisah..

ok, utk ko ngan family jugak..selamat ari raya liza..nnt jemputla dtg umah aku eh.. :)

aeinio September 7, 2010 at 9:46 AM  

kalau tanya bab duit raya mmg cecah riban2 gak setiap tahun... kdg2 dan balik rumah sendiri kena topup lak lagik... hehehehe btoiii kena ikhlas... kwang kwang kwang..

Fieza79 September 7, 2010 at 10:11 AM  

kami pon suma dh lengkap..lengkap pon cara berjimat dan berhemat hehe

salam aidilfitri....

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 7, 2010 at 10:25 AM  

aeinio : tulah,kene sepp byk duit utk duit raya neh kan? adehhh..kopak mak!huhuhu...

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 7, 2010 at 10:26 AM  

Fieza79 : alhamdulillah kak..mmg betul tu..berjimat cermat..xde la nnt ujung bulan ikat perut kan..
selamat hari raya ye.. :)