Monday, August 23, 2010

:: Sepetang di Esplanade, Port Klang.. ::

Konon je si Ain ni kata nak pegi Parenthood Expo Sabtu aritu kan..ceh, tipu sahajaaa..hahaha..xde lah..mana ade tipu..dah plan mmg nak pegi, sekali en.hubby demam la sejak jumaat tu..dr hari khamis lagi die tak sedap badan actually..cis,punah harapanku!nk pegi berdua ngan sara je, mcm takut die tak behave je kan..sbb kompem ramai org..dan si ibu ni mesti la nak pegi tgk2 barang2 murah kat situ kan..mesti sara bosan!makanye..aktiviti hari itu dikenselkan..dan aktiviti siang sabtu tu digantikan dengan aktiviti berkebun!haaa..yg tu nnt lah aku citekan..poyo je si ain ni nak berkebun bagai kan..hikhik..

so that,petang sabtu tu badan en.hubby mcm dah kebah sket kan..makanye die cadangkan kami berbuka di luar..seronok..haritu aku off day memasak..yes!yg lagi bestnye, encik hubby cadangkan kami berbuka di Esplanade,Port Klang! wahahaha..syoknye lahaiiii..Esplanade ni nama glemernye aje..tapi org lagi senang panggil dengan nama Tanjung Harapan ataupun Tanjung Gila...err.. apakah? Ok..aku suke ke sini actually..sbb banyak bot2 kecik, kapal dagang or kapal persiaran yg lalu lalang..lagila pulak kami pergi time matahari dah nak masuk beradu..makanye pemandangan adalah sangat cantik!

ibu dan qaisara..

budak kecik ni sibuk nak jalan sendiri..padahal nye 4-5 step je,jatuh!


dah nak maghrib..cantik kan pemandangan kat sini?

dan..haa..inilah tempat yg dituju..Muara Ikan Bakar..

mmg gelemer tempat ni kat port klang..

masa kami sampai tu, org ramai, penuh dah kot..makanye kami plan makan dulu bekalan yg aku bawak..pastu jalan2 kat gerai2 kat tepi laut tu..then, bila dah nampak org bersurai,baru lah kami masuk..tempat nye sangat luas..mmg bestlah kalau nk makan beramai2 ngan kawan2, family org opismate..

cik ketam dan cik udang yg menjadi habuan kami..eh,aku tak amik udang ni tau..ade satu lagi..udang besar2 itu..

inilah antara seafood yg aku terkam..xamik byk pun..sbb makan berdua je kan..aku xambik pun ikan utk dibakar..sbb ikan bakar boleh prepare sendiri kan?haa..mgu lepas aku ade buat ikan bakar sendiri..nnt aku citekan k? actually en.hubby nak makan sotong,tapi hampa..sbb sotong dah habis!cis..takpelah..kita amik udang byk2 ye..hehehe..aku just order sotong goreng tepung,ketam masak pedas,kailan ikan masin dan jugak banan split!yummeh!

udang goreng tepung..sodapnyee

ketam masak pedas..sedap..not bad laa..

masakannye not bad..mmg puas hati laa..tapi actually kalau makan seafood ni, best kalau g beramai2..haa..aku ade plan nak pegi Jeram, Kuala Selangor actually..actually tu tempat fav aku dr dulu..tapi dah lama tak pegi..last pegi pun masa sara kecik lagi..ahaha..xdela lama mana kan..taun lepas je pun..kalau nak compare pemandangan yg cantik, kat klangg lagi best laa..sbb pemandangan die cantik..tapi kalau nak compare harga dan jugak freshness seafood nye, kat Jeram adalah pilihan torrrbaik!! xpe,nnt kalau plan tu menjadi..aku citekan eh..

takde pun amik gamba masa makan..sbbnye sibuk malayan perut dan jugak melayan si sara yg suke pergi jalan2 sesuka hati die..meniti pagar2 dan jugak kerusi+meja..pegi kat meja org,tgk abg2 main game laa..seb baik mak kepada abg2 ni jenis tak kisah..die suruh kami continue makan,anak2 die akan layan sara main..hahaha..pandai berkawan anak aku neh..tapi xsempat nak snap gamba..very nice family diorg tu..

oklah..itu sahaja cerita berbuka kami di hari sabtu..hari ahad,lain pulak cerita nye!kami makan berbuka ala2 kat negeri omputeh gitu..apa kami buat?nnt aku cite eh..nak sambung keje aku..dan jugak tghari nnt nak g sambung terjah blog peserta2 GA..

daaa~


2 pengomen:

en_me August 23, 2010 at 7:50 PM  

dah lamer x gi muara tewww.. uhuhu

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 24, 2010 at 3:07 PM  

hehehe..pegi la berbuka sekali kat situ..tapi ramai betul org..kene g awal sket baru ok.. :)