Friday, August 13, 2010

:: Semalam yang aman.. ::

Semalam kol 4.20pm aku dah lesupp kuar dr opis..konon takut jalan jem mcm hari sebelumnya..heh,sakit hati je kelmarin tu kan..tapiii..semalam..jalan sangatt la clear ko..sampaikan aku boleh sampai umah pkul 4.50pm cmtu..wah!mmg sangat best!magic betul la semalam..sempat text en.hubby..bgtau die yg 2-2 jalan clear harini..2 jalan yg aku maksudkan, jalan sg buloh yg aku lalu tu..dan jugak hiway nkve..aku nampak dr workspace aku tadi..mmg mengadap nkve dekat2 exit Subang..mmg clear semalam..compared to kelmarin..ade accident kat depan Shell nkve tu,sampaikan berpusu2 ambulan ngan polis kat kawasan tu..2-2 hala jem! en.hubby ni, kalau nkve jem, die prefer kuar kat kota damansara dan lalu jln sg buloh tu...

sampai umah,aku terus setelkan bahan2 nk masak..proses masak memasak semalam jadi cepat sbb sume bawang2 aku dah blend siap2, prepare utk 3-4 hari punye stok..tinggal lagi nak siang2 sayur je..yg seronok nye,disebabkan aku dah siap masak awal, aku prepare bahan2 utk buat popia goreng!hahaha..popia lagi.. masa lunch hour..aku sempat g Sunway Giza, g kat Village Grocery tu utk cari bahan2 nak masak..sket2 je pun..sekali ternampak kulit popia...dan tetibe idea tu muncul..aku buat popia sempoi je..taruk sayur je dlm2 tu..aku rebuskan sengkuang kasi lembut + mix vege..malas la aku nak buat sambal ke hape..sayur2 lagi berkhasiat!hehehe..ayat cover

proses menggulung..
haa..cawan kat tepi tu..jgnla korg pikir aku xpose lak kan..itu ialah air+tepung gandum buat gam utk lekatkan popia tu..nak aku tepekkan resepi ke?hahaha..tak yah la kot..mcm aku ckp tadi..isi die just sengkuang+mix vege yg aku rebus ngan sedikit garam..pastu gulung je lah..

cantik x popia ku iteww?huhuhu
ni lah hasilnye..walaupun ini 1st time..tapi,kemas gak popia aku ni eh?hahaha..puji diri sendiri..!

lepas aku dah siap2 sume,g mandi2..amik sara tepat jam 6ptg..balik umah, aku layan die main2 jap..main tea set die tu..xde pulak die bosan..bagus la kan..janji xkacau ibu..huhuhu..dok main2 ngan die..mata bole la pulak terlelap jap..sedar2, dah pkul 6.45..baru teringat nasi xmasak lagi..tapi xpe,masak nasik kejap je..aku masak manual tau..tak pakai rice cooker..sbb rice cooker aku dah lamaaa dah tak guna..sejak aku dok umah lama kat Subang U5 lagi..aritu,lepas rice cooker itu dinodai oleh lipas2 kat umah tu, (kat umah tu byk lipas kan lydzar?) aku terus je xberselera nak pakai sampai la skang walaupun dah dibasuh berkali2 oleh en.hubby..aku lagi selesa masak nasik tenggek atas dapur..walaupun keluarga ramai2 datang..huhuhu..(psstt..baru2 ni en.hubby ada survey2 rice cooker..katanye senang nak masak nasik utk sahur...yes!!) ok..inilah lauk kami berbuka semalam..

atas ikut putaran jam : sambal tumis telur rebus, sayur kacang botol + carrot goreng belacan, sambal kicap pedas gilooo, sup ayam, sos popia,dates (wajib ada!) , dan jugak popia..

sangat berselera en.hubby makan..suke! lagi2 ada sup ayam ngan sambal telur tu..feveret die la tu..eh,lupe pulak nak ckp pasal sos popia tu..aku pakai sos cili je weh..tapi aku tambah air panas ngan gula sket, aku kacau2.ingat kot tawar..tapi ok laa rasenye.. :)

sup ayam ade berlebihan semalam..plannye harus la makan waktu sahur kan..?tapiiiii..kami xsedar sahur pagi tadi!! teeeeetttt!! hahaha..isk,bukannye ape..kes nye begini..en.hubby entah cemana g off kan alarm aku kol 4.30 pagi tadi..sudahnye,die terjaga pkul 5.48am (katanye laa..) die kejut aku,berdesupp kami minum air masak ngan makan kurma..then,dah siap2 tetibe aku ckp kat en.hubby "eh,kita ni betul ke?bukan ke skang dah abis imsak?" hahaha..masing2 dah tak ingat ape dah..nak kejarkan pahala bersahur..

** harini nak balik temerlohh..yey!!kepinginnnn nak makan kulat sisir masak lemak campur petai mama masak (mama masak tu wajib! die sorg je buat sedap..hahaha)

8 pengomen:

Aizura August 13, 2010 at 11:23 AM  

wah.. mood rajin masak gitu.. bikin akak jeles sajer laa.. ari ni nk masak jgk lah.. tp sampai umah pun dkt kol 6 dah.. terus jd malas.. g param jer lah.. heheheheh

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 13, 2010 at 11:39 AM  

hahaha..sampai umah awal..kalau lewat,xde maknenye la kan..harus la ke param jugak penyudahnye.. :) tapi mmg mood memasak tu mmg ada la dibulan pose ni..hope sampai abis ramadhan..jgn awal2 je..ye dak?hehehe

lydzar August 13, 2010 at 12:01 PM  

huhu lipas tak la byk sgt kot, tp semut laaa buat aku geram geram geram!

best kan balik awal. boleh main masak2..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 13, 2010 at 2:36 PM  

ha'ah la lydzar..semut tu..sian kat hadif la nnt..dulu sara dah byk kali kene..time tu baru2 meniarap lak tuh..

ha'ah..mmg best!ko la,dah balik kol 4,umah dekat lak tuh..ciss!!

Mazatul Azura Muhamad August 13, 2010 at 3:58 PM  

Bestnyer makan kulat sisir... bak balik sini sikit.. hhuhuuhu

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 13, 2010 at 4:03 PM  

hahaha..akak pun kenal kulat sisir eh?sedap kan?lagi2 masak lemak cili api..campur pulak petai..perghh..

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. August 13, 2010 at 4:56 PM  

ainie..sempat ke nak kem salam kat mama awak..sy pun suka kulat tu..buat lemak cili padi ok..sambal pun ok..tp mak sy la buat, bukan sy..hehehe

korang laaaaaa...tak bangun sahur!!!hahaha motainai sup ayam je~ hehehe

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 16, 2010 at 8:54 AM  

lin, sempat..sempat..seb baik saya bkak blog sabtu lepas..heheh..mama kem salam balik kat awak..hahaha..yelah kan?mak2 kite je yg masak sedap..sbb dah mmg kene kat tekak dr kecik lagi kan? :)

tu lah lin..pembazirannn!!masuk tong sampah aje penyudahnye.. :(