Sunday, August 29, 2010

:: Projek mencari baju raya.. ::

Salam kengkawan..
dah berbelas hari kite pose..tinggal bape hari je lagi utk kite nak sambut raya kan?korang dah buat persiapan raya ke weh?aku cam tak semangat je taun ni..xtau aaa nape..(maybe sbb beraya umah mertua kot?hahaha..xpe,en.hubby ku tidak membaca blog ini.. :p ) skang ni cume baju raya sara sahaja yg complete..en.hubby pun mcm malas nk cari baju raya..katanye nak pakai baju melayu taun lepas je..aku xkisah..mmg bajunye elok lagi..yelah,baju melayu jarang sangat berpakainye kan..kalau semayang jumaat,dah tentu2 kat opis..kalau semayang fardu kat umah,kadang bantai pakai singlet aje..kalau semayang tarawikh,die lagi selesa pakai kemeja..so..bile pakai baju melayunye kan?boleh dibilang dgn jari daaa...

ni baju raya kami taun lepas..baju aku brlengan siti norhaliza bagai..taun ni kene cari baju sama kaler ngan en.hubby,sbb die akan pakai baju yg sama je..

so,operasi mencari baju raya taun ni cume utk sara dan ibunye sahaja..ngeh ngeh ngeh..mmg aku xsemangat nak cari,tapi semangat tu tetibe dtg bile en.hubby offer nak belikan..muahahaa..sronots! tapi aku xmo baju mahal2 cam taun lepas lah..taun ni rasenye nak beli baju cotton je utk aku..sedondon ngan sara..boleh?okla kan..sempoi je..mcm aku pun,beli baju kurung bebanyak..utk apa?kat opis aku kan..jarang sangat jmpe org pakai baju kurung..of kos,kat opis aku ramai bebudak cina..n mostly staff pulak adalah working from home..so berapa ketul je yg pakai baju kurung..aku pun jarang lah pakai..dahla jumaat bole pakai jeans..makanye..baju kurung aku terperap je lah dlm lemari..tu pun sesekali je pakai bila nk attend kenduri..

jumaat lepas,mama,abah ngan una dtg umah..saje nak buke sesama..lagipun una nak pow baru kurung dr aku..okla..fine..3 pasang baju raya die taun ni..tak kisah lah kan..taun ni die SPM..pasni kalau ade rezeki die akan ke matrix or masuk u..so that,mungkin baju kurung adalah sangat perlu masa 1st-2nd sem tu kan..yeaa..junior kan..baik la kan..huhuhu..makanye semalam kami terjah alam sentral n pkns utk cari baju raya..makkk aaiii..manusiaaa...mcm semut daaa..ramai gile org eh..sesak!anak2 kecik dlm stroller nangis,jerit sana sini..kepanasan..cmne diorg boleh bawak baby kecik2 tu ke tempat sesak cmni eh?mcm aku pulak,dengan sara yg taknak berdukung nye..lahaiiii..dahlah badan makin semangat!tokmama ngan tokabah die mmg dah surrender dah..taklarat!

so kami jalan2 la cari baju kan..tapi 1 pun xberkenan kat hati aku..actually bukan tak berkenan dengan baju,tapi xberkenan ngan harganye! isk,nape mcm tak logic langsung baju yg mcm selalu2 jual harga rm69 (yg selalu jual2 kat booth2 depan giant/tesco tu...) sekali nak raya ni diorg jual rm120 cmtu..hadoimakk..cekik darah betul..aku kenal laaa..baju2 yg selalu aku dok belek2 kat depan2 giant or tesco tu..cemana kain2 die..ok sangat dah harga die..tapi aku nengok kat pkns semalam..mmg tak logik aaa..then,ade yg kain panas,corak tak cantik..yg bole jual dgn harga 40-50 je..tetapi disebabkan ada manik2 tabur kat leher n lengan baju tu, tetibe rege nye cari rm150! tak masuk akal laaaa..kalau style jubah ke,kain yg mmg mahal tu aku admit aaaa...isk,taknak dah masuk pkns dah pasni..buat sesak je!

hmm..tapi kan,xtau la kot aku je yg takjumpe booth yg best2 kat situ..tapi rasanye dah tawaf 1 pkns tu dah..mmg xde yg berkenan..budget aku xtinggi pun..dlm 100-150 tu still oklaa..tapi aku tgk harga more than 150 pun xcantik..apatah lagi harga yg kurang dr itu!tapi kalau budget tinggi..ade jugak la pilihan nye..tapi, ape pun..mcm aku ckp tadi..baju kurung bukanlah pakaian rasmi aku ke opis..makanye..yg murah2 sahaja pun dah ok..

end up..kami xbeli apa2 pun kat situ..cume abah je beli baju melayu..rege rm139..oklaa..sejuk kainnye..yg ni aku setuju aaa..kami keluar,cari makanan kat param kat luar pkns tu..then kami bukak pose sesama kat dataran s.alam..(again..) syok gak bukak pose reramai cmtu sesekali kan..

so,arini sebelum mama,abah ngan una balik ke temerloh,aku nak ajak diorg p jakel kat seksyen 7 tu..nk try usha..dengar2 cite ade byk gak promotionnye..tgkla nnt aku bgtau kalau2 ada yg best kat situ eh..


11 pengomen:

mama zharfan August 29, 2010 at 11:59 AM  

seller mark up harga baju yer...ish ish ish..

deqlis August 29, 2010 at 9:28 PM  

sama laa...sayapun dah usha2 kat pkns tu...mmg baju mahal2...yg biasa RM150-RM185 pun di jual RM266-RM323.. sama juga nk beli yg just nice n nak samangan bj melayu hb jer...sama laa jarang2 sgt pakai bj kurung nie melainkan g kenduri...so klu dah survey2 war2kan lah yer...saya pun nk cari yg murah2 jer..:-)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 29, 2010 at 11:32 PM  

mama zharfan : betul tu,mmg gila2 punye markup..maybe malam raya nnt baru la harga turun ke asal gamaknye..

deqlis : haaa..kan?maksudnye bukanla saya je yg terasa harga baju kat situ tak munasabah..betul2..xyah lah baju memahal kan?lagipun kite bukannye budak kecik lagi..hehehe..
ok, insyaAllah..tadi plan nak pegi jakel xjadi pulak..sbb ade hal ptg nye..ok,kalau sy pegi esok luse sy inform kat sini.. :)

lydzar August 30, 2010 at 9:59 AM  

haha ko jgn aini..aku pon dulu bajet laki aku tak baca blog aku. sekali sebenarnya dia ada ak baca. tak sangka aku, ada entry2 yg berunsur menyakitkan hati dia rupanya..gaduh gak la sket aritu..since then, wajib tapis ape nk tulis esp bila libatkan nama dia n family dia :P

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 30, 2010 at 10:08 AM  

hahaha..aku xkisah..sbb mmg din tau yg aku kureng nak beraya di umah mertua..ala..mana2 anak pun kan..mesti nak beraya umah mak sendiri..huhuhu..

deqlis August 30, 2010 at 11:29 AM  

Tulaa... hege meletup2x mak aiii!! takper...thn lepas pun ku dah terkena..beli awal2 > < RM180...tp bila tgk 3/4 hari dekat raya dah jual RM120 jer...gerammmmm!! tue yg igt thn nie nk shopping last minute...ada..ada laa.. takde pakai bj thn lps... lgpun time2 raya jln2 kt shopping complex mesti byk sales 70% punya...ala kita pun dh besar..takmacam kecik2 dulu mau 10 pasang bj raya hahaha...

oppss... bab blk kg deqlis tak setuju...tak semua nk blik rumah mak sendiri tau... deqlis nie kah kah kah.. sebab rumah mak ku dah selalu balik.. leh kata sebulan seklai paling kurrang dah biasa balik... rumah hb setahun sekali pun susah...so deqlis rindu lak nk balik rumah MIL nun di perlis.. baru syok duk lama sket dlmm keta pastu dgr lagu sudirman "Balik Kampung" tu..hihi.. (oh mak ku jgn kecik ati yer..hehe)... so deqlis ngan hb tak pernah lah gado nk blk kg saper... hb klu turn rumah mak dia balik pun tetiba kena keje raya kat rumah mak ku jua... (pernah dah raya haji lepas) so daku lak sedih tak dpt blk kg hb..hihi..

oklah pjglah ku ngomel..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 30, 2010 at 12:23 PM  

haa..tu lah kan deqlis..mentang2 la ade 2 mgu lagi nak raya..diorg markup kaw2..nnt dah dekat nak raya,harga tu turun kepada asal..tapi kalau nk soping last minit,takut nnt saiz lak xde..huhuhu..

ooo..kg mertua jauh..mmg la seronok nak balik kg kan..balik utara,tgk sawah padi..mmg syok!mcm ain,umah mertua teluk intan je..xjauh mana pun..wahh..baguslah deqlis neh..mesti menantu kesayangan ni... :)

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. August 31, 2010 at 7:55 AM  

kat sini pun mcm tu ainie..hari tu b4 ramadhan, sy ada beli sepasang cotton biasa tu je, harga baru RM60..baru ni saya jln2, tgk cotton memang byk..tp semua dah cecah seratus!sy tanya ada discount tak, budak tu kata, 10%..!! dah rm90 kan..dlm hati sy ckp, pembohongan!!! hahaha hati2 beli tau..and sy rasa kalau beli kat butik pun ok je..ade je yang bawah 200 tu..sekurang2 nya, kain dia elok ckit..ni kain ntah apa2, rege mahal gile!tak sepadan! hehehe

balik raya rmh MIL..???huhuhu sy memang kureng ckit balik kg abg nik raya2 ni..nasib baik turn melaka tahun ni! hehehe dah 7 tahun lebih sy kawen, skali je penah raya rumah MIL..tu pun sy memang tak de mood langsung..muka memang sedih (tak bole nak sorok) and mlm raya saya nangis!hahaha nasib baik ada didi and adini dah masa tu..buat2 busy layan anak2 je la..ntah la..MIL sy baik..tp sbb raya kot kan..nak mak sendiri!hahaha ngada tak?? :P

Selamat beraya di rumah mak mentua ye :):):)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 31, 2010 at 10:08 AM  

tu la pasal..harga tak munasabah langsung!sakit hati kan?betul la lin..baik beli kat butik..200,dapat yg cantik..puas hati kan?

hahaha..same la kite..nak mama!!tak mengada..sbb sy pun sama..hahaha..cis,sekali je beraya umah MIL?sy ni selang seli laa..taun ni turn teluk intan..along sy pun balik perlis..sian mama..tinggal adik2 je.. :(

deqlis September 2, 2010 at 12:34 PM  

menantu kesayangan??hehe.... yerlaa kot..;-) bab baju raya pulak: hmm mmg mahal lah.. bab saiz tu nasib laa..klu ada rezeki tak ke mana laa... thn lepas adik cakap malam raya KL bj cotton tu 4 helai RM100...so ingat nk tunggu malam raya kah kah kah... pastu baru balik kg...

deqlis September 2, 2010 at 12:35 PM  

hari tu g Nurizz Collection klu tak silap kat giant kota damansara...baju yg minat clr n design mak aiii RM345... huhu..butik pun mahal... kat mana yg dapat RM200 tu??