Tuesday, August 17, 2010

:: Makan karipap ayam adalah sangat heaven! ::

Puasa kali ni aku rasa mcm rajin pulak nak masak2..cemana mood tu dtg, aku pun xsure laa.. semalam teringinn sangat nak makan karipap ayam..tapi xmo yg dibeli..nak buat sendiri,ko! pegi dapur check segala bahan..ayam kompem ada, kentang juga,lada kisar,bahan2 tumis,tepung..huh,complete! eh,tak..kecuali marjerin..oh,xpe..yg ni boleh tukar ngan minyak masak je..

makanye..jadi lah ini......

menarik kan? tapi ayam nye tak nampak sangat daaa..

cantik tak kelim yg aku buat tuh?hehehe..

karipap nye gemox,ok.sbb aku nak siap cepat..hehehe..buat 6 ketul je,sbb cume aku ngan en.hubbye je yg makan nnt..so balance aku simpan dlm peti ais, arini boleh buat lagi.. :) kelim nye aku hentam sahaja..tapi ok la tu kan?cantik hape... hahhaa..en.hubby ckp, inti sedappp..tapi kulit die tak berapa garing..mungkin tebal sket kot..sbb aku malas nak gelek2 kasi nipis..just tekan pakai tangan je..nk cepat beb!

ni nak share sket resepi karipap yg aku buat semalam...yg ni versi aku tau! (anggaran adalah lebih kurang...)

Resepi karipap ayam
Bahan-bahan kulit :

2 cawan tepung gandum
3 sudu besar minyak masak (panaskan)
Air + garam (anggaran ikut kekerasan doh..kalu dah boleh uli tu ok la..)

Bahan inti :
Dada ayam
kentang (rebus dulu nak kasi cepat empuk)
bawang putih dan merah
cili kisar
pepper
serbuk kari
daun kari
kayu manis
bunga lawang
Cara-cara:


1. Di dlm satu bekas campurkan tepung, minyak. Gaul dengan hujung jari sehingga campuran menjadi peroi.
2. Curahkan air + garam sedikit demi sedikit sambil tangan kanan terus menguli adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat di tangan. letak tepi dulu..
3. Untuk inti, tumiskan bawang merah dan bawang putih. Masukkan beberapa kuntum bunga lawang, kayu manis dan daun kari. Tumis hingga naik bau wangi.
4. Masukkan cili kisar, kacau sampai garing
5. Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air. Kacau hingga naik minyak.
6. Masukkan isi ayam, kacau dan masukkan ubi kentang yg telah dipotong kecil,nipis dan direbus.
7. Perasakan dengan garam dan gula. Kacau hingga masak. (yg ni kubelasah je laa..puasa kan..)

Bila inti dah sejuk...
8. Cubit sikit doh kulit tadi... ikut kebesesaran yg u all nak..Gelek nipis dan isikan inti. Kelim kemas dan goreng.


haa..puas ati dapat makan karipap ayam hasil tangan sendiri..cubalah!!

* nak standby bahan utk bakar ikan pulak..arini menu ikan cencaru bakar cicah air asam! esok aku share gambo eh? slurrppp..

6 pengomen:

yanty August 17, 2010 at 3:32 PM  

asal tak pos mai saujana skit ..sedap tuh!

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 17, 2010 at 3:43 PM  

huhuhu..nak makan, mai la umah! :D

nani August 17, 2010 at 6:15 PM  

sedap sedap..
tak pernah buat lagi karipap..
nak try jugak lah nanti, thanks share resipi :)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 18, 2010 at 1:47 PM  

ohoo..ok2 nani.try laa..aku dulu2 terketar2 jugak bab2 nak kelim tepi karipap tuh..huhuhu..skang okla sket..practice makes perfect! nnt share gambo kat blog eh

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. August 18, 2010 at 9:57 PM  

wah wah..rajin sungguh awak ek..sara tak kacau ke..?ke dia ada kat nurseri..?hehehe tp dia dah besar kan..kalau dia nak tlg, bagi je doh tu ckit..buat main2.. :P

Bile la abg nik nak ada keje kat kl ni..??hahaha nak suruh awak masak macam2! :):):)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 19, 2010 at 12:20 PM  

rajin?sementara angin rajin ni dtg..kalau x,saya pandang je tepung dlm almari tu, then kentang pun kecut camtu aje..hehehe..
sara xkacau,sbb ibu die dah umpan dengan mainan yg banyakk kat ruang tamu..pastu potong buah ke, bg die biskut ke..senyap la die..huhuhu..

huishhh..takuttt..awak lagi terer dr saya lin..sy ni takat simple2 ok laa..hikhik..nnt sy nak g SP..awak masakkan best2 utk sy eh?