Monday, August 16, 2010

:: Kalau camni, kopak la aku... ::

tah hape2 je tajuk entry aku lately..xkiralah kan,janji korang baca,korang paham apa yg aku maksudkan..kan? hmm..

Sejak dok umah sendiri ni kan..yg mana jenis rumah adalah teres 2 tingkat, aku sangat stress dengan bil letrik bulanan umah aku..sangat la tak munasabah die punye caj..kenapa aku ckp cmtu? sbbnye adalah..

- penghuni rumah adalah 4 org..aku,en,hubby, adik (as), dan jugak si kecik sara..
- brg letrik yg 24hours cuma peti sejuk dan water heater sahaja..
- aircond ada sebijik sahaja,tu pun pakai cuma 10mlm hingga 1-2 pagi sahaja..
- brg letrik yg dipasang sepanjang malam adalah kipas syiling 1, lampu tepi umah 1, lampu garaj 1..itu sahaja..itu pun pakai mentol philips yg jimat letrik tu
- kami semua ada dirumah cuma waktu malam, dan weekend jarang ada kat umah
- bulan lepas adalah sangat jarang (1-2 kali je) aku work from home, makanye penggunaan laptop kat umah adalah nan ado..

hah, tu je!! tapiii...korang tgk la bil yg aku dapat tiap bulan..

sangat tak munasabah laaa..aku xnak aa ckp2 pasal politik ke hape kan..walaupun bersepah web2 yg ckp pasal taarif TNB yg tinggi..dan jugak tindakan pihak TNB yg amik bacaan meter air setiap 2 bulan..diorg bagi alasan mcm2,tapi pada aku,xyah lah menipu kita bulat2 kan..rakyat bukannye bodoh..bila bacaan 2 bulan sekali diambik, of kos lah bacaan nye tinggi..bila bacaan tinggi, of kos la jugak mahall harganye..sbb setiap 400unit yg pertama, kadarnye 0.218..then, yg bacaan selebihnya di caj 0.334..so,haruslah bil2 melambung tiap bulan kan? kamon lahhh..kami bukan budak kecik...


siap ada tunggakan bagai..isk!biar betul..

tu..tgk..aku ada tunggakan pulak..padahal aku bayar je tetiap bulan..yg ni pun nak kene check ni..takut payment diorg xdapat ke..ataupun diorg dapat, tapi kot ade niat nak menipu..isk, kene simpan bil letrik tiap bulan neh..kalau sebelum ni, jadi permainan si sara je..jugak..transaksi pembayaran..ni aku nak check maybank2u tapi tenet lembab nak mamp*s nih..aku bayar la bulan lepas punye weyyy..

hmm..sape nak dipersalahkan dlm isu cmni eh?selangor je ke yg jadi mcm ni?ataupun semua? kalau aku search dlm tenet, mostly jadi isu utama pihak pembangkang nk hentam kerajaan..aku xmasuk campur bab ni..tapi aku tak puas ati..apsal la TNB amik bacaan meter 2 bulan sekali weyyy..kami ni pekerja makan gaji je..bukan semua nye manager2..pengsan lah camni woiiii..

18 pengomen:

PuPeL August 16, 2010 at 2:30 PM  

mak datok..mahalnye kak..kene buat report nu..mesti sumthink rong

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 16, 2010 at 2:34 PM  

betul la pupel..sebenanye dah 2-3 bulan gak jadi cmni..akak kadang malas nak check,dapat bil je..bayar..dapat bil,bayar..tapi kalau dah amaunnye cecah 2ratus..mcm tipu la pulak kan..tulah,nnt nk mintak en.hubby check ngan tnb..

Nigina August 16, 2010 at 3:05 PM  

i pun ada masalahnya macamni.. tetiba jer naik.. bengang betuii.. bukan umah i jer.. umah my mum jadi macam tu..

cik puan akish August 16, 2010 at 3:29 PM  

owhh...ai pon mengalami masalahproblem yg same..mmg bengang betol..la neh...ayah me baru belikan 1 mende yg katenyer leh jimat karen...emmm..mau tgk nnti ckop bln ade perubahan ke idok..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 16, 2010 at 3:41 PM  

Nigina : haaa..kan?sakit hati sangat bila tgk bil letrik melambung tinggi..boleh dapat heart attack!

syawalsimpsons August 16, 2010 at 3:41 PM  

ala...lebih kurang la 2...sue punyer kat umah bil pun melanbung...x tau la nape..nak kata pakai banyak pun x sangat...addoooiiii

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 16, 2010 at 3:45 PM  

cik puan akish : oho..masalahproblem yg sama..hehehe..alat boleh jimat karen?apekah itu?nnt kalau berkesan alat yg ayah u beli tu, share kat sini eh? :)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 16, 2010 at 3:50 PM  

sue : hmm..tu lah,kita pakai hari2 pun lebih kurang sama je kuantiti die..tapi lately bil melambung tinggi kan?pelik..tapi still kene check barang2 letrik kat umah..takut jugak kalau2 ada yg rosak..pun boleh sebabkan bil tinggi..kan?

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. August 16, 2010 at 4:29 PM  

amboi!!!!! banyak nya bil...memang mahal gile..tapi rasa nya rate sama je kat smua negeri..tp tak tau la kan~

Kat sini pun lebih kurang je aini..bil sy lebih 150 slalu nya..tp sy dok rumah..kipas..tv mmg sentiasa je..aircond pun dlm malam sampai 10 pg gitu..tp, penggunaaan awak, tak sebyk sy ..better awak check..and simpan payment transaction 2 3 bln ni, tgk macamana...

p/s : dulu penah sy kena byr 'deposit tambahan'..sbb bil byk, so, kena up deposit..tp sy buat ignore je..bukan kita tak byr bil kan..suka2 je nak minta duit org!

mama zharfan August 16, 2010 at 5:56 PM  

i rasa standard je caj bil u ni..umah i kat msia pun mcm tu jugak, around Rm80-Rm100 permonth..and me dok dgn hubby and my 2 kids..aircond jrg2 psg, waterheater jrg2 psg..peti sejuk adat ler 24 j kan
tak leh nak ckp apa ler..

Diyana Zulkifli August 17, 2010 at 8:06 AM  

tunggakan tu,adakah caj cagaran tambahan? akunye bil bln nirm340. dgn ada cagaran baru rm180. tp no wonderla bil rumah aku mcm bil opis.sbb kami baru psg 1 lg aircond.dan yg kedua tu takde inverter.so mmg mahalla caj pnggunaan. aircond ko,ada inverter tak?klu psg yg ada inverter tu,mmg jimat la sikit...

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 17, 2010 at 8:44 AM  

lin : haaa..kalau awak bil tinggi tu kira acceptable la kan..sbbnye awak sentiasa dok umah..tapi saya yg jarang2 ada kat umah ni, bil tinggi betul..cekik darah aa mcm ni..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 17, 2010 at 8:46 AM  

mama zharfan : standard ke?huhuhu..masalahnye kan,dulu xmcm ni tau..xsampai seratus pun..lately je.xde pulak brg2 letrik baru ke ape kat umah ni..ntahlah..nk tgk bulan ni cemana..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 17, 2010 at 8:48 AM  

aku xsure la donat..tapi nak kata tunggakan patutnye xde sbb aku dah bayar awal bulan 8 aritu..xtau la xupdate ke ape kan..wow!340?huhuhu..oo..ada 2 aircond..inverter?rasa aku kat umah aku ni xde..maybe la kot kan..caj nye tinggi..haiiiiish!

erin emariza August 19, 2010 at 12:53 PM  

bil yg sebelum i camne?dulu aku dok kat selangor.selama hampir setahun, bil elektrik ktrg free. then bulan lepas baru dapat penyata baru dalam rm200++. bila call TNB diterangkan la yg ada masalah sebelum nie.bila dikira semula dan dbahagi kepada bulan2 yg tak dibayar, dalam rm20++ jek (sbb tinggal berdua je). cuba check balik.

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 19, 2010 at 1:14 PM  

bil sebelum ni cmtu jugak erin..sama je..150 cmtu laa..tapi aku rasa mcm tak logik aa..aku mmg nak call tnb..nk tanye pasaipa la bil aku mencanak naik..skang tgh kumpul2 bil lepas2..

anyway,thanks ye..

aeinio August 24, 2010 at 6:38 PM  

akak kena pon teruk gak 2 bulan bacaan kena sampai 500 peh tu adalak cagaran lagik 150.. rumah teres setingkat econ 1 jerr....geram wa wat mail siap cc kat persatuan pengguna kelam kabut depa mai umah.. laa ni umah akak ada 2 meter.. pehallaa pulak tnb nak buat.... bil tetap tinggi hampehhh....

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 25, 2010 at 10:09 AM  

aeinio : wah!lagi hebat..sampai 500 utk umah teres setingkat?mmg la kak..kite kene 'bising' sket baru la diorg nak take action..ain nk tgk bulan ni punye bil cemana..kalau takde perubahan..siap laa..ain bising nnt..huhuhu