Monday, August 16, 2010

:: Akhirnya hajatku tercapai juaaa.. ::

Jumaat lepas aku balik kampung..temerloh. hari terakhir aku jejak kat kampung adalah bulan 5 lepas..huhuhu..lama dah tak balik kampung kan?ape punye anak daaa..bukan jauh pun..2 jam je actually..heyy...bukan saje2 aku xnak balik tau..byk sebabnye..satu,mama ngan abah adalah sangat rajin berkunjung ke rumah kami kat sini..sejak abah pencen ni, die suke jalan2..then,one more reason,bulan 6-7 aritu mama sibuk sangat dengan bisnes catering die..so,mama pun xkasik aku balik sbb rumah sepah katenye..hik! then,aku ngan en.hubby plan balik berbuka puasa kat kampung sbb taun ni 1st day raya kami akan berada di Teluk Intan. :(  eh,apesal ikon sedih tu kuar?hahaha.. so,nak merasa la berbuka di kampung sendiri kan..nnt balik t.intan,kami akan balik awal sket utk berbuka ngan family sana pulak..

ni namenye Villa R&R..erk,bukan rehat&rawat ye..Villa Rusli&Rosni..

nak cite pasal umah mama aku kat kampung ni..masa aku balik 3 bulan lepas, umah nye sama je mcm mama memula pindah dulu..mama ngan abah pin dah umah tu ujung taun lepas..then,pokok2 yg ditanam pun kecik2 je time tu..tapi kan,aku balik sana jumaat lepas, teruja aku nengok pembaharuan kat umah mama ngan abah!waaaahh..dah ada kemajuannnn..paling aku suke, landskap kat laman umah tu..cantik je..nampak kemas..
landskap..bunga kecik2 tu still penuh lagi..baru tanam ni..

ini budak baru dapat kaki..

then,ade pokok2 kecik yg cantik..
tatau ape nama pokok2 ni..tapi dah ada rumput2 jahat yg tumbuh kat celah2 tu.,harus di nyahkan segeraa!!
usha duluuu..
minah bungeee...
isk,buruk nau perangai

si sara pun excited sangat nak petik bunga2 tu..sampai tertonggeng2 atas batu tu..
cube perati pokok mangga kecik tu..ada 2 biji buahnye yg dh dibungkus..kecik lagi  tau pokoknye tu
pokok rambutan dah besar,,

pokok ubi kayu yg dah byk kuarkan hasil..pisang juga..dan jugak mangga..pokok tebu ngan longan pun ada...

ehh..kembali ke topik asal plisss..haha,ape yg aku hajatkan eh?actually kan..aku teringin sangat nak makan 1 mende ni..iaitu KULAT SISIR MASAK LEMAK CILI API CAMPUR PETAI..wahahaa..meletopsss..lagi2 kalau mama yg masak..mmg terangkat..korang tau ke ape itu kulat sisir?meh aku tepekkan gambo nye..
ni namanye kulat sisir yg belum dimasak..

for info, kulat sisir ni biasenye tumbuh kat kayu2 reput..esp batang pokok getah yg dah mati..dan kompomlah senang dijumpai di kawasan kampung kan..aku dah lama sangat nak makan mende alah ni..then,bila aku request kat mama,dengan senang hatinye mama masakkan..pejam mata je katenye.cit!
ermm..gambo kulat sisir masak lemak tu xsempat nak diambik laa..bukan xsempat sebenanye.tapi lupe!huhuhu..azan je terus ngap bersama nasik panas2..best!
isk,xboleh nk rotate dah..bape ntah.aku tgh kupas ubi kayu

selain drpd kulat..aku teringin nak makan kuih talam..kuih ni pelbagai versi sebenanye..tapi aku nak yg diperbuat drpd ubi kayu..disebabkan kat umah mama tu ubi kayunye keliling umah, makanye tghari tu abah korek kan ubi kayu tu, then aku kupas kulitnye dan sagat. proses ni adalah menakutkan sbb sagatnye adalah sangat tajam,dan telah melukakan jari2 ku ini sebanyak 3 kali..cit!
maveles! ada lagi dlm peti tu haaa..sedapnyeh!

dan inilah hasilnye..gamba pinjam dr en.google..sbb aku lupa jugak nak snap gamba..hehehe..

seronok kan sesekali berbuka ramai2 bersama kuarga neh..walaupun aku ngan en.hubby terpaksa gilir2 makan disebabkan si kecik tu pun sibuk nak dok bawah meja lah..nk panjat kerusilah, sibuk aje..huhuhu.. tapi yg paling best sekali bila berbuka kat kampung ni adalah...makan masakan yg mama masak!masak la ape sekali pun, sume 'kene' kat tekak..luv u lah mum!!

3 pengomen:

Aizura August 16, 2010 at 12:00 PM  

masakan mak adalah masakan paling sedap dalam dunia (pada tekak masing2) sebab kita makan masakan tu sejak dari kita kecik.. :)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 16, 2010 at 2:26 PM  

ya betulll..suma anak2 akan ckp cmtu kan?ohh..bila dah jauh2 ni teringin nye nak makan air tangan mama!!

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. August 16, 2010 at 4:24 PM  

Wahhhhhh...byk nya oder!!hahah saya yang mak dekat pun, slalu oder..ni pulak awak, skali skale je balik kan..tahun dpn kalau ayah sy pencen, then balik melaka, ramadhan sy mesti kureng je.. :(

Suka tgk sara explore rumah atok dia..haha anak2 kita pun suka balik kg tau..diorg bebas kan.. :)

Cantik rumah mama awak..hari tu tak sempat nak pegi..takpela, lain kali kena plan lain.. :):):)