Thursday, August 19, 2010

:: Hari-hari nk update pasal makanan..huhuhu.. ::

Kalau korang just tgk je gamba yg aku tepekkan ni pun sure korang dah tau..menu apekah itu...

Seeee??ringkas je menu aku semalam..ini set lengkapnye..presentation kemainnnn...

resepi ringkas yg aku buat semalam..korang nak ke?aku kasik yg simple je eh?tapi xde sukatan..aku hentam keromo je.. :)

cara buat sup ayam
1. tumis bwg merah,bawang putih, halia dlm periuk, kasik naik bau..pastu masukkan beberapa ketul ayam utk digoreng, dan jugak leher ayam..tambah air kasi didih..air kene lebih sket, sbb nak guna utk masak nasik
2. bila dah mendidih, kuarkan ayam yg dah direbus separa tadi - utk digoreng
3. dlm sup tadi, kalau korg nak letak kiub ayam punboleh, then masukkan lobak..dan jugak daun sup..perasakan ngan garam..kene agak2 la kan..nama pun puasa...

cara buat ayam goreng
1. ayam yg dah direbus separa tadi di peram dengan bawang merah+putih,halia,kicap manis,sos tiram,sedikit gula dan garam. aku prefer madu, tapi madu xde pulak..tapi madu xleh letak banyak..nnt ayam hitam..xmenarik.ayam goreng ni,last2 nnt baru goreng eh..so letak tepi dulu..bila dah ready utk goreng, goreng ayam tu dengan api perlahan,kalau boleh goreng tenggelam..

cara masak nasi
1. panaskan butter/marjerin dlm periuk,tumis bawang putih+merah,halia, bunga lawang,cengkih, sampai naik bau..
2. masukkan beras yg dah disukat dan dibasuh bersih..kacau2 sket..
3.then,masukkan sup ayam tadi..dan sukat la banyak mana air tu..mcm masak nasik biasa..

cara buat sambal pedas tak hengat..
1. cili padi+lada besar+gula+garam+sedikit cuka+seulas bawang putih+sedikit sos cili +sedikit air diblend bersama..siap

cara buat kicap aku hentam
1.kicap bekas peram ayam tadi aku tambah gula sket dan kicap..siap!patutnye kicap cair kan?aku xde..so hentam jelah..sedap je..hehehe

ulam-ulaman
aku pakai salad yg organic tu..aku suke!sbb segar je salad nye..dan jugak tomato ceri..makan mcm gitu pun sodap! oh..jgn lupe timun..

dah siap...kejap je aku buat tu..en.hubby sampai je, around pkul 7 gitu, aku tgh menyuap si sara makan nasi ayam..die pun suke!huhuhu..best sbb ayam die lembut je..adeh..puji diri sendiri..korang tahan je la ye..lepas buke ngan kurma n segelas air,lepas mandi dan solat..kami start makan..satu je ayat yg kuar dr mulut en.hubby "wow!boleh jual!" hik! aku tak kata...die yg kata...hahahaa..

then, desert aku semalam...

korang kenal ke apekah itu? aku xtau nama sebenar die..tapi masa aku kecik2, mama selalu buat..kami panggil "kuih kepek idung" ..aku xtau la apa yg sinonim nye? maybe sbb nk buatnye kene penyek kat tgh kot?hahhaaa..aku rasa nama die bubur beras pulut kot..hahaha..hentam!aku suke mende alah ni dr kecik lagi..sbb rasenye liat2..kenyal2 gitu..lagi laaa kalo masuk peti ais..huh,tgh2 malam pun bole bukak peti ais sbb nak cari mende alah neh!

cara nk buat 'kepek idung'
1. tepung pulut, sedikit garam dan air..uli sampai bole buat bulat2..penyet sket kat tgh die..kasi leper sket
2. aku buat kaler2..makanye..bahagi 2, or 3, letak la pewarna yg korang suke..aku nak buat kaler merah ijau,xde merah pulak dah..kehabisan stok..jadila hijau kuning..xde semangat mana2 negeri ye.. :D
3. rebus dlm air mendidih..kalau ade kapur makan, letak sket..tapi aku xde..aku tanye mama,die kata xpe..rebus cam biasa pun xpe..nnt bila dia dah masak, die akan timbul sendiri tau..so korang kaut la mana yg timbul tu..buat sampai abis..ketepikan

cara buat kuah
1. santan,gula merah, gula pasir, sedikit garam, daun pandan..masak cam biasa..
2. pastu dah didih, masukkan 'kepek idung' tadi.. siap.. :D

hmm..tu laa juadah buke aku semalam..sempoi je..hari ni dok pikir2 nak masak apa nih..rase mcm nak buat samosa laa..sedapnye!lauk..ade ikan bawal..masak 3 rasa pun sodap kan?hehehee..

oklah..nk terjah blog korang pulak..ape cerr? (bak kata naniklang)

4 pengomen:

lydzar August 19, 2010 at 1:18 PM  

nasik ayam ni, kalau buat sendiri mmg berbaloi :) sbb boleh makan ayam byk2 hahaha!

aku pon tak tau nk masak ape ptg ni..mcm nk shopping kt pasar ramadan je kot

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 19, 2010 at 1:25 PM  

ha'ah, betul!puas hati..siap ratah2 ayam lagi..yummeh!

aku setakat ni xpenah lagi beli kat param.sementara angin rajin tgh ada ni kan..masak je lah..tapi..ntah2 next week aku adalah pemngunjung tetap param..haha!sape tau?

Aniza August 19, 2010 at 3:51 PM  

huhu...hari2 saya lawat blog ni, hari2lah saya kecur air liur kalau semuanya entry makanan

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 25, 2010 at 2:26 PM  

hehehe..jgn risau aniza..pasni kureng sket entry makanan kot..kita tukar kepada entry biskut raya..raya dah dekat kan?heheeh..selamat ari raya..