Friday, August 20, 2010

:: Cemana nak check statistik kat blog korang? ::

Pagi2 ni aku nak kasik tutorial kat korang..hehehe..selalunye lah kan..korang check statistik blog korang cemana eh? check kat Nuffnang? ataupun korang check kat Flag counter? tak kisah lah memana kan..tapi mcm byk sangat la tempat nk tgk..kat flag counter tu mcm xdetail je kan..

haa..korang nak tau kat mana korang boleh check all-in-one? try bukak Blogger in draft then korang akan nampak page ini..

kat page ni korang boleh la baca ape sebenarnye Blogger in draft ni..diorg suruh kita try blog kat sini, sbb diorg suruh kita cuba new features yg diorg buat..hmm..baca je la kat main page tu ye.. :) patu korang login la mcm biasa..then akan pegi ke dashboard cam biasa..

korang nampak tak kat atas nun yg aku bulat kan tu? "Make Blogger in Draft my default dashboard" haa..tick kan kat situ..senang nnt.. pastu korang boleh nampak kat sebaris ngan New Post tu..yg aku bulatkan tu..ade link Stats. haa..klik situ dan korang akan pegi ke page ini...

haa..yg ini adala overview nye..kat sini korang bole la play around ngan statistics ni..pilih je la mana nak..sume ade..erk..nampak ke sape traffic sources aku?thanks ye..hikhik..tgk kat links yg aku bulatkan tu..pilih la mana korang nak..

dan jugak ini...



haa..mudah kan?senang la korang nak check statistic hari2..erkk..tapi kalo nak check earnings..still kene mintak tolong En.Nuff kan? hik!

p/s : info ini aku dpt dr sini..thanks ye tuan rumah! :)

2 pengomen:

kakyong August 20, 2010 at 8:39 PM  

stats blogger ni ade byk kekurangan.. x leh nak tahu brp ramai UV utk 1 hari.. & referring site yg ditunjukkan juga terhad..

kalo guna Google Analytic akan dpt lebih byk data...

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 23, 2010 at 9:38 AM  

ha'ah..betul la kak yong..still xcomplete kan?tapi..kalau nk check UV tu still la kene bukak en.nuff kan..hehehe..