Thursday, June 17, 2010

:: Vanilla Cuppies with Strawberry Filling ::

taraaaa....
kejap je weh..xsampai 2 jam..setel vanilla cuppies aku..siap hiasan2 bagai..tu pun aku curik adik aku punye stroberi..muahahaha..filling die, aku beli laa kat kedai bakery..then utk hiasan aku just pakai icing..sbb apa?aku punye pemutar mixer aku tu hilang masa pindah aritu..rasanye mcm penah cite je pasal ni kan..masih xde penggantinye..iskk..bukan mahal mana pun actually..carik yg murah pun ok..tapi nnt2 lah..bukan satu keperluan pun..skang ni putar je pakai tangan..biar banyak muscle kan..huhuhu..

rasa die..hmm..aku rasa mcm nak kene kurangkan sket gulanye..sbb agak manis..dahla ade filling stroberi..pastu pulak aku pakai icing utk hiasan..lagi la manis kan..xpe..org kata belajar dr kesilapan kan.. :) enjoy tgk pics ni ye.. :)

sebelum bakar..

sesudah dihias..

tgk die punye filling..meleleh beb!! :)

resepinye..

1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan (2 sticks) butter-suhu bilik
2 cawan gula
4 telur saiz A
1 cawan susu segar
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara

campurkan kedua2 tepung, ketepikan.
pukul butter hingga berkrim, masukkan gula, pukul lagi.
masukkan telur satu persatu, pukul. masukkan tepung dalam 3 bahangian diselang selikan dengan susu n esen.
masukkan dalam cawan kertas lebih kurang 1/2 cup, letakkan 1 sudu kecik stroberi/bluberi/kiwi filling and amik satu sudu lagi utk tutup atas filling td.. n bakar selama 20-25min.
biar sejuk n hias ikut suka.

Bahan utk icing

2 biji telur - ambil putihnya
gula aising
sedikit perahan limau kasturi
sedikit garam
sedikit esen vanila

putarrrr je telur tu..aku pakai tangan tau..sampai la kental, kalau terbalik kan mangkuk, putih telur xkan jatuh bawah..then masukkan gula ising..yg ni ikut suke..hahhaa..bole x cmtu..sbb aku pun xtau sukatan sebenar..asal dah kental,bole utk pipe kan, ok la tuh..then masukkan la perahan limau sket,garam and esen..juga..pewarna yg diingini..then masukkan dlm beg piping..then pipe je la ikut suke..huhuhu...

so tu jelah aktiviti aku utk harini..oh,lupa nak pesan..resepi ni bole dipelbagaikan..suke hati la kan..huhuhu..nnt aku upload gamba choc muffin yg aku buat isnin lepas beserta resepinye..

p/s : kalau ade sesapa nak order utk makan2 ke..bole la kontek i utk diskusi ye..huhuhu..

12 pengomen:

Rina June 17, 2010 at 3:48 PM  

huhu mmg meleleh air liur.. dah le lapar nih.. ko mmg.. sila bw opis esok yekkk... :P

Aizura June 17, 2010 at 3:54 PM  

rajin btul makcik ni semenjak dua menjak ni.. :D

-inay- June 17, 2010 at 4:09 PM  

serius meleleh jugak ni

.: Ain Rusli :. June 17, 2010 at 4:17 PM  

Rina : hahaha..sian mak buyung nehh..ok..esok aku bawak..kalau masih dapat diselamatkan laaa..hahaha..

kak zura : hah, tulah..angin rajin bertiup kencang nehhh..

yabeet : hahaha..tu lah..nak rasa,mehla order ngan aku..trial version neh..hehehe..

ani June 17, 2010 at 7:57 PM  

aini...rajinnya masak2...
jd semangat aku jadinya bila tengok entry siap recipe segala. one day, i should try :) (bila ntah nak rajinnya)..haha :D

Diyana Zulkifli June 17, 2010 at 11:39 PM  

weh rjnnye ko.pakai tangan lak tu putar.hehe

.: Ain Rusli :. June 18, 2010 at 9:33 AM  

ani : hah, ape lagi..bole le try weekend ni..xsusah mana pun..bila dah jadi nnt mesti excited! :)

donat : tu la pasal donat oiii..tak beli lagi mixer baru..terpaksa la ku putar pakai tangan..ngeee..

Fielah June 18, 2010 at 1:21 PM  

sedap nye...nak jugakkkkkkk... nak try yg ain buat x pyh bakar2 tu pun x try2 lg :p

.: Ain Rusli :. June 19, 2010 at 6:15 PM  

nak?? buatla fielah..sonang jo.hehehe..tak payah bakar?apekah?oo..chilled oreo cheese cake tu eh?haa..yg ni laaagi sodaapp...cume kos nk membuatnye mahal sket aaa..gud luck eh..

.: Ain Rusli :. June 19, 2010 at 6:15 PM  
This comment has been removed by the author.
bubblymummy June 23, 2010 at 2:51 PM  

oh my cik aini ... rajinnyee.. nasib la sy tak suka strawberi..kalau awk buh filling choc ke..terliur gak.
chilled oreo cheesecake tu cam best..sy blom try resepi awk ni, dulu sy try resepi yg kena bakar..awknye ni cam lagi senang..nnt sy try..

.: Ain Rusli :. June 23, 2010 at 5:11 PM  

oh nek nuris..tak suke stroberi ye?xpe..resepi tu kan bole pelbagaikan..bole letak bluberi,kiwi ke..mango ke..isk,terasa nk buat lak weekend neh..huhuhu...

ha'ah..senang bangat..xde nye nak bakar..kalau awk peminat tegar cis,mesti suke..try lah eh!mesti mika yg hensem tu sukeee.. :)