Monday, April 19, 2010

~ Dugaan buat kami... ~

Salam semua..
Dah lama rasenye tak mencoret kat blog yg tak seberapa ni..
so many things happened lately..banyak sangat yg nak diceritakan..tapi apa yg paling mencabar aku adalah..saat aku dilanda dugaan yg maha hebat,tanpa suami disisi..dan memerlukan aku utk berfikir dr pelbagai sudut dan membuat keputusan dengan cepat...

Kisahnya...aku pasti ramai antara kawan2 aku yg dah tau bahawasanye aku pregnant..yes,aku peknen lagi disaat sara berumur lebih kurang 8 bulan..dan skang ni umur kandungan aku dah pun mencecah 15 minggu..happy? pada mulanye aku agak down, sbb sara masih kecik,yg masih perlukan fully concentration dr aku ngan en.hubby..tapi bila kawan2 nasihatkan aku, yang ini adalah rezeki and amanah yg Allah bagi, yes...aku cuba terima slowly dan akhirnya aku dapat terima kehadiran baby baru dengan senang hati..aku pegi monthly checkup mcm biasa..amik supplement..en.hubby pun sama..tapi die mmg dr awal lagi mmg pikir +ve..die ok je..yelah,lelaki kan..bukannye die yg menanggung sume..seb baik la en.hubby ni byk tolong aku dr segi wat keje umah, jaga sara waktu malam..memandangkan aku mabuk malam..

ahad baru ni 11 april..en.hubby berangkat ke brisbane, australia..die xde kat mesia sampai la 2 may..sbbnye die kene attend training kat sana..on that day, mama abah pun ada untuk anta die kat airport..haish..xpenah2 aku berpisah jauh ngan en.hubby..lamaaa pulak tu..masa berpantang tu pun,setiap ujung minggu mesti jumpe..ni 3 minggu xjumpe lgsung..dengar suara je..sara ok je..cume die mcm tercari2 ayah die bila aku bawak masuk dlm bilik..mulutnye pun asyik sebut ayah je..kesiann..

isnin keesokannye, 12/4 bermula lah dugaan buat aku..aku MC sbb migrain,xdapat nk tido mlm..then masa nk amik MC tu, aku buat sekali pregnancy checkup kat poliklinik annisa' tu..masa doktor scan..aku mcm pelik sbb prosedurnye agak lama..then die tanye aku.."u amik acid folic tak?" aku ckp la..amik..tapi jarang laa..sbb selalu lupe..mmg dr 1st pregnancy pun aku asyik miss je mkn ubat nih..aku tanye kenapa? doktor ckp.." i rasa mcm ade something wrong dengan your baby ni.." sudahhh..jantung aku punye la laju..die print a few keping gamba scan tu..dan tunjukkan kat aku..rupenye doktor suspect my baby ade masalah dengan pembentukan tulang tengkorak dan jugak brain die..

aku kelu.tapi doktor nasihatkan aku utk dapatkan pengesahan dr doktor pakar, utk sahkan perkara ni..so, die buat surat rujukan dan aku terus pegi ke pusrawi..tempat aku bersalinkan sara dulu..sbb aku kene jumpe gynea..tu pun atas nasihat rina, sbb aku xtau nk check kat mana,sbb aku blur sangat masa ni..then,kat pusrawi, luckily aku dpt jmpe ngan dr.zarina, dan die jugak ckp mende yg sama..masa scan,aku dpt tgk dgn jelas keadaan baby aku, kepalanya not fully devoleped..pembentukannye tak complete. Dr zarina cuma dapat kompemkan ngan aku verbally, tapi xdapat nk tunjuk proof yg jelas dan terang,since kat situ xde 3D scan..so, dr zarina advise aku utk jmpe dengan pakar hosp gomen,since nnt ape2 hal kes aku akan dirujuk ke gomen jugak..sepanjang prosedur ngan dr.zarina, air mata aku mengalir lajuuu..aku sedih sangat..yelah,aku dpt berita mcmni disaat2 en.hubby xde kat sisi, dan jugak disaat aku dapat menerima kehadiran anak kedua ku itu..aku menangis all the way aku balik ke umah..xtau nak describe perasaan aku masa tu..yang paling menyentuh hati aku..saat dr.zarina ckp.."your baby is a girl.."

esoknya, aku ke ppum utk buat appointment dan tarikh appointment aku dah di set pada hari khamis..so,pagi2 khamis aku pegi ke ppum, jumpe dengan prof.tan..dan..seperti yang dah aku duga,mmg confirm my baby ada masalah dengan skull and major of her brain. prof tan pegang aku and said "sorry puan, it's confirmed..." masa scan lagi aku dah nampak sebenanye..kepala die not fully round as usual,bentuknya leper sket. it's called anencephaly.. (sila google utk maklumat lanjut ye..) prof tan explain kat aku everything..dan jugak prosedur yang akan dibuat. yes, i have to terminate my pregnancy..aku dh dapatkan pandangan kawan2, ustaz dan jugak from website yang aku diharuskan utk menggugurkan kandungan sekiranya kandungan membahayakan nyawa ibu,kandungan berisiko,dan jugak sekiranya kita dah tau yg baby yg kita kandung xkan dapat hidup setelah dilahirkan..yes,aku dah bersedia utk ini semua..walaupun secara mental nya aku masih xbersedia, but i have to..doctor said that i can wait for my husband, tapi nnt takut mendatangkan masalah kat aku sbb baby akan membesar..

So, dengan perasaan berat hati + takut + risau + sedih + tekanan perasaan yang teramat, aku telah membuat registration utk lakukan induced abortion pada hari rabu ini di ppum dan pastinya dengan kebenaran dan restu en.hubby, keluarga dan kawan2..dan juga atas rujukan dari pelbagai pihak dari segi perubatan dan agama..insyaAllah..

aku pasti ade rahmat dr Allah atas semua dugaan yang berlaku, pasti ada hikmah disebalik semua ini..aku harapkan semoga Allah kuatkan hati aku utk menempuh semua ini..dan juga aku harapkan doa dari kawan2..semoga dipermudahkan segala urusan..insyaAllah.....

- mungkin Allah sudah tentukan yg aku perlu tumpukan sepenuh perhatian kepada sara dan jugak en.hubby..
- nasihat dari dr.zarina, aku perlu bersyukur kerana Allah tunjukkan keadaan kandungan aku lebih awal..seawal 14minggu..
- aku perlu redha atas apa yang terjadi, ini semua telah ditentukan oleh Allah, dan pasti ada hikmah atas semua yg berlaku..
- insyaAllah..baby akan tunggu aku dipintu syurga..
- pasti Allah ingin menguji tahap keimanan, kecekalan hati dan kasih sayang antara aku dan en.hubby..
- belum rezeki kami utk mendapat anak ke 2..insyaAllah,mungkin di lain tahun..
- seriously aku takut dengan kesan drpd pengguguran tu nnt...bleeding, jangkitan kuman..dan akhirnya membawa maut..ya Allah..aku belum puas menjadi seorang ibu, belum berjaya menjadi seorg isteri yang sempurna..belum puas berbakti kepada kedua org tuaku, dan belum dapat menjadi seorg hamba Mu yang bertakwa..maka berilah aku peluang untuk laksanakan semua impianku ya Allahh..

** sedikit info mengenai anencephaly..doktor kata, aku kekurangan asid folic dlm badan dan asid folic yg aku makan xdapat nak tampung utk keperluan bagi pembentukan brain dan skull baby.. disebabkan asid folic dlm badan aku sememangnya kurang, so that lepas bersalinkan sara, sepatutnya aku kene amik asid folic 3 bulan sebelum aku plan utk peknen lagi..tapi nak buat cemana..peknen ke 2 adalah tidak dirancang..mmg ada yang peknen ke 2 tidak alami masalah mcm aku walaupun anak jarak dekat, tapi mungkin kandungan asid folic dlm badan ibu tinggi, so that die takde masalah utk mengandungkan anak ke 2..


doakan aku ye kawan2..insyaAllah..segala prosedur dan pengalaman, aku akan ceritakan nnt..semoga Allah permudahkann..amin...

21 pengomen:

lydzar April 19, 2010 at 3:11 PM  

aku tumpang sedih dengan berita ni.
bukan rezeki ko sekeluarga agaknya..

takper la, apepon u still have sara n hubby. baby tunggu ibu dipintu syurga :)

take care of your goodself yer..

LynnLyana April 19, 2010 at 3:46 PM  

ain..aku tumpang sedih dgn nasib ko ni....jgn tension2 ok...sara+husband ko masih sayang n perlu kn ko..so jaga kesihatan..klu ko sakit susah plk nk jaga sarah..setiap kejadian pasti ada hikmah..Allah dah permudahkan urusan ko sbb tuh dpt kesan suma pasal ni awal...klu la dpt kesan masa baby dh besar..lagi la tk tau mcm mane nk describe rase sedih tuh...sblum prosess tuh jgn lupa semayang dan doa mengadu kt Allah mintak agar sumanya dipermudahkan...lps tuh ko kene pantang tau..takut2 nnt badan tk sihat..take care ain......aku doakan ko kuat+cepat sihat+segala2nya dipermudahkan..amin..

kyra April 19, 2010 at 3:53 PM  

oh my...be strong aini:)..hopefully semua ok.actually same case ngan kakak aku dulu..

take care alrite!

Anonymous April 19, 2010 at 3:53 PM  

kak ain,
kuatkan semnagat, tabahkan hati.
adalah tu rahmat & kasih sayang Nya kenapa akak diuji sebegini.
kite doakan semuanya akan dipermudahkan, dan akak cpt recover.



*hugs*




~coffeeaddicts~

-yani- April 19, 2010 at 4:27 PM  

ain,
mcm yg ko ckp le.. setiap yg jadi tu mesti ade hikmahnye..
jaga diri ain.. aku harap ko cepat sihat and dipermudahkan segala-galanye
insya allah

.: Ain Rusli :. April 19, 2010 at 4:45 PM  

salam semua..time kasih ye kawan2..
hopefully aku kuat utk lalui sume prosedur ni nnt..semangat and doa korg sangat2 aku hargai..Allah je dapat membalasnya..

kamariah April 19, 2010 at 5:15 PM  

ya betul..semua yang terjadi sudah tersurat dan pasti ada hikmahnya..Allah tak akan sesekali menganiaya hambanya..moga DIA permudahkan segala-galanya..AMIINN..

Mazatul Azura Muhamad April 19, 2010 at 6:24 PM  

Ain, baru taw cite nie lepas Ain masukkan dalam blog.. Akak pun pernah rasa benda nie, so be strong dan kuatkan semangat.. Everythings happen there are hidden agenda.. Cuma Allah yg lebih mengetahui dan yang paling penting, ain, cik Din & Sara still ada each others dan kuatkan semangat dalam mengharungi semua dugaan. Sesungguhnya Allah tidak menduga kita sesuatu yg tak mampu kita tanggung...

Be strong dear and semoga semuanya selamat.. Amin..

azzamoro April 19, 2010 at 6:46 PM  

ain, terkedu aku baca. takpela. mungkin semua ade hikmahnyer. aku doakan semuanyer selamat.

take care

fiza April 20, 2010 at 11:24 AM  

Salam...drop by from blog Azza.

Sedih bila baca, sbb saya pon tgh pegnant anak yg ke 2. Kuatkan semangat. Dugaan utk ain, mugkin ada hikmah di sebaliknya.

eiNa April 20, 2010 at 11:29 AM  

ain, bertabah ok! hopefully Allah permudahkan segalanya, untuk induce abortion tu.. walaupun takut, tapi ain kena kuat demi sara+en.hubby jugak..

Iryani Noor April 20, 2010 at 12:59 PM  

Salam Ain.. drop by from blog Azza,

be strong k.. Sesungguhnya Allah tidak menguji kita melainkan apa setakat kemampuan kita shj. & setiap yg berlaku ada hikmahnya.
moga DIA permudahkan segala-galanya..AMIINN..

lailasani April 20, 2010 at 3:13 PM  

salam kenal..
singgah from blog azzamoro..
apa yg berlaku ada hikmahnye... moga ain tabah ye...

.: Ain Rusli :. April 20, 2010 at 3:51 PM  

kawan2 semua..terima kasih atas doa kalian..

Cik E April 20, 2010 at 4:04 PM  

salam...

sedihnya...
tapi ada hikmah disebalik kejadian ini semua...
semoga ain tabah ye...

penahatiku83 April 20, 2010 at 9:41 PM  

ain, aku baca entry ko semalam. sedih... tp sebab tenet lambat tak leh nak post apa2... apapun aku harap ko tabah. Allah hanya menguji kau, dan semua tu semamangnya sebab kau mampu hadapinya. Orang lain belum tentu lagi... sabar banyak k...

semoga Allah bahagiakan ko sekeluarga :) lots of love from me!...

Dong, Dia & Azra April 21, 2010 at 2:56 PM  

Hi, salam singgah.

Sedih sama dengan berita ini. Harap kuat dan cepat sembuh macam biasa.

salzahari April 22, 2010 at 1:03 PM  

saya pernah kena induced abortion ni time umur baby 26 minggu sbb baby dah meninggal dlm perut..saya x sedar sbb saya tak rasa sgt kekekrapan arwah menendang. lahir pun tgk fizikal semua normal! Allah Lebih MEngetahui..Redha jerla.Mmg terkejut, blur dsb time doc.sahkan.

For u Ain, luckily u still have Alya..So jgn fikir2 sgt yg dah lepas. Lps pantang,cuba fokus pd Alya shj dan juga sentiasa amik susu walaupun tak plan pegnant. Ooh, risau pulak sbb pegnant kali ni pun saya kurang minum susu-culas.

mamaaerish : April 26, 2010 at 10:13 AM  

aduh sedihnyer... kiter senasib... eb dulu pn kemungkinan sbb kromosom problem... asid folic x ckp... tetiber jer heart beat one of the babies x stop... msk 4 bln ms tuh... bayangkan... so eb kena gak d&C sbb my babies kongsi karung...

ats nasihat & kaunseling dari ustaz... eb terpaksa reda... walopn smapai skrang eb mmg xleh nk tgk twins... pedih rasanyer... tapi mereka ttgh tunggu mama diorg nih kat syurga kan?... n they are also girls...

takziah yer... hv faith...

.: Ain Rusli :. May 10, 2010 at 9:30 AM  

time kasih kawan2.. :)

Jiey^Mien June 1, 2010 at 4:37 PM  

Salam..

Bloghopping n terjumpe your blog..

InsyaAllah, moga Dia akan mengurniakan cahaya mata yang sihat walafiat buat you n your family, sebagai pengubat rindu kepada arwah Aisyah..

I truly understand and respect your decision. In fact, when I was pregnant to my lil boy, I was put in the same situation..

I've also consulted a few ustaz n ustazah and just like what you have mentioned in your post, mmg islam membenarkan di dalam beberapa situasi..

InsyaAllah, arwah faham dengan keputusan yang you buat.. And she'll wait for you di akhirat yang abadi..

=)