Friday, May 14, 2010

:: Sharing is Caring - Pengalaman Induce Abortion ::

Salam semua..
Aku dah start masuk keje setelah hampir 3 minggu MC...kalau nk ikutkan, aku mcm xlarat lagi nak masuk keje,sbbnye bawah perut ni still lagi rasa sakit..mcm ngilu semacam..aku xdela makan mende sejuk2 ke, tapi aku admit la ade angkat2 mende berat..angkat sara pun terasa ngilu..tapi nk wat cemana kan..dah mmg aku yg menghantar sara ke umah bb sitter pagi2..what to do? tapi rasanya sakit tu normal la mcm org lepas besalin kan?ke..kene makan ape2 utk hilangkan sakit eh? kawan2 ade pengalaman x?
ohh..sebelum tu..aku nak ucapkan bebanyak terima kasih kat kawan2 yg mendoakan utk aku..alhamdulillah..aku selamat menjalani procedure induce abortion (mcm tak tergamak je nak nyebut abortion.... ) walaupun ada sikit complication. So, kat sini aku nak cite kat kawan2 semua pengalaman aku sepanjang aku menjalani procedure yg menyakitkan ini! huhuhu...

Rabu, 21/4/2010
Pagi2 aku kuar umah dengan ditemani oleh abah aku..utk register wad..kesian sangat nak tinggalkan sara yg tgh tido tu..sbb nnt bila terjaga,sure die akan cari aku..dan jugak..arini adalah ulang bulannye yg ke 11..kesian..ibu cuma dapat kiss sara dan terus pegi..nangis dlm kete..takut sangat kalau2 xdapat jumpe sara lagi........
Sampai PPUM, lepas register (lama sangat amik masa nak register nih..) terus aku dibawak ke wad 10U. which is Wad Ginekologi, tingkat 10 Menara Utama. Then kat sini aku still waiting, since katil penuh..hmm..nk kene tunggu org discaj pkul 2 nnt.
Dapat katil, diorg suruh aku tukar baju hospital..and start drpd situ,doktor akan bergilir2 dtg utk tanya pasal medical and also family background aku..jugak condition aku..mostly doktor yg dtg adalah doktor pelatih..aku tak suke! tapi..what to do?kalau hospital fully gomen,lagii la teruk aku kene intebiu ngan doktor2 pelatih nih.
Doktor Sikh dtg kat aku utk inform aku the procedures yg akan aku lalui. Since arini dah lewat petang, so that procedure akan start seawal jam 6.00 pagi esok (Khamis). Mmg seram dengar explanation from the doctor,since aku xpenah pun di induce, then xtau la rasa sakit nye cemana..redha je la kan..mcm2 aku tanyekan doktor tu die tentang procedure ni..sbb doktor ni mcm best pulak dok lepak2 ngan aku, bercerita itu ini...aku suruh abah balik je, since die mcm xtau nak kemana..sbb situ wad pempuan, and die mcm segan lak nk dok dlm bilik aku tu..so, utk arini, aku just lepak2 texting kawan2 and of kos my luvly hubby..sbb die mcm tak sabar nak tau cerita2 aku..dan jugak tak lupa calling my dear sara..rindu sangat kat anak ibu!

Khamis, 22/4/2010
6.00 pagi.. Sorg doktor india dengan sorg nurse dtg kat aku..tutup tirai, and ready utk masukkan ubat. yes, sebelum aku sembang ngan doktor sikh semalam tu, aku xtau pun yg induce ni adalah menggunakan tablet dan dimasukkan kat bawah tu..serius aku ingtkan masuk ubat ikut drip! since aku dah tau a lil bit pasal prosedur nih, so that seawal 5.30 pagi aku da bangun n mandi..and bila doktor tu dtg, aku da ready dah..then, first,doktor akan masukkan jari utk check dlm rahim..dan jugak maybe nk check location utk masukkan ubat tu kot..huhuhu..rase die mcm masa nk besalin aritu, yg doktor dok check bukaan bape cm tu..tapi sbb doktor pakai gel, so xdela sakit sangat..tapiiiiiii...sejam lepas tu..aku da terasa contraction yg memulas2 dlm perut. tapi...aku still tahan..mmg sakit mcm nak bersalin tu..tapi aku still boleh tahan..aku still bole makan minum since procedure ni tak perlukan aku utk berpuasa..

9.00 pagi.. Kalini Dr.Halina dtg utk masukkan ubat ke-2..oklah doktor ni..lembut je walaupun airmuka nye nampak garang.die check bukaan first. katanya tak terbukak pun lagi..cessss..sakitnye kemain, tapinye tak terbukak lagi rupenye..so doktor masukkan ubat yg ke 2 dan die suruh aku rehat..tapiii..nak rehat cemana? sakitnye perut aku..tuhan je yg tau..aku selawat byk2 mintak tuhan tenangkan hati aku..

11.05 pagi.. masa ni aku nak p toilet..tapi xperasan dlm toilet tu ada org.so aku duduk dulu kat kerusi dlm bilik aku tu..masa ni sakit memulas2..tetibe...aku terasa ada air mengalir yg bukannye sikit, tapi punye banyak sampaikan penuh atas kerusi yg aku duduk tu ngan air+darah..darahnye pulak sebesar penumbuk.serius..aku pun tekejut...masa ni peritnye dlm perut ni..xtau nak gambarkan cemana..akak sebelah katil aku dah gelabah2 panggilkan nurse..serius aku cuak,sbbnye masa bersalinkan sara, aku xmerasa air ketuban pecah sendiri, sbb doktor yg pecahkan ketuban tu..then,nurse dtg,die kata tak perlu risau,katanya..biasanya lepas air ketuban pecah, aku akan bersalin..lega sket aku dengar sbb dah tak tahan dah sakit...

12.15 t/hari.. doktor Halina masukkan ubat yg ke 3..masa ni doktor kata, dah ada bukaan 2cm..hmm..baru 2 cm kah? aduhaiii..mcm lamaaaa je lagi nihh..then, berguling2 lah aku sorg2 atas katil menahan sakit...dah lah darah seketul2 kuar..sampaikan aku kene tukar pad selalu..aku cume doa n selawat byk2..tu je yg aku mampu buat saat2 mcm ni...doktor pesan kat aku, kalau sakit sangat, inform, then diorg akan bagi injection utk kurangkan sakit..tapi..ntah cemana aku tegar nk lawan sakit ni..lagipun aku dah tau, ubat tu mesti akan buatkan aku mengantuk n sakitnye akan tetap sama..mak abah dtg ngan kak nyah dan jugak abg man (in laws..) diorg dtg dr teluk intan..kesian kat abah,walaupun xberapa sihat,die dtg gak tgk menantu die ni..mama aku mmg xdapat dtg,sbb menjaga sara and anak sedara aku..

3.00 ptg.. masuk lagi ubat yg ke 4..doktor mcm pelik..awatlaa aku tak bersalin2 lagi ni..sbb katanya, biasanye kalau org lain, ubat ke 2-3 dah bole bersalin..then, bukaaan nye tetap sama..2cm..aku mcm dah putus nafas tahan sakit..sms en.hubby..mintak maaf dr hujung rambut sampai ujung kaki..mintak jugak halalkan segala makan minum..terkilan sangat tak dapat salam cium tangan die..

8.00 mlm.. ubat yg terakhir..setiap org yg melalui prosedur ni akan dimasukkan ubat maksimum 5 kali sahaja sehari..kalau xbersalin2 jugak..aku kene tunggu esok..kalau doktor decide utk sambung masukkan ubat esok, so i have to lah..aduhaii..aku doa setiap masa pada Tuhan..moga dipermudahkan..session kalini aku tak suke..sbb doktor yg attend aku adalah doktor yg agak kurang adab. sorry to say that. aku namakan die dr.C..yelah,die nak check bukaan aku berapa,main seluk without saying anything..sorry ke hape..die tau aku sakit,tapi main seluk je..then bila aku ckp sakit..die bole wat muka bodo sambil jolok lagi tangan die dalam2..rasa nak terajang,ok..then,lamaaaa pulak tu..seems like die tak jumpe or tak tau or sesaja nk check dlm2 tu..aku dahla sakit..ye,mmg sakit sangat kat dlm perut tu,sbb nye pasti lah tangan doktor tu sampai kat pintu rahim tu..aku assume yg doktor ni tak berpengalaman, baru grad since muka die mcm budak baru lepas spm..then masa die masukkan ubat pun mcmtu..dgn tgn yg penuh ngan darah, terkial2 die nak pegang tablet tu..aku rasa mcm nak jerit je mintak tukar doktor lain..helloo..kalau dr.perempuan yg attend aku sebelum ni pun siap ckp sorry,ataupun suruh aku tahan sakit ke..ini tak.main redahhhhh je..isk, teringat2 pulak aku muke doktor yg kurang ajar nih..

lepas masukkan ubat ni, aku still sakit, tapi aku paksa utk tidur..then ntah cemana..lepas aku call mama n buat video call ngan sara,aku terlelap..sampai la pkul 12 tgh malam..sakit yg menggila datang, sekali ngan darah yg kuar ngan banyak..aku beristighfar byk2..moga2 baby dapat keluar dipagi Jumaat ni..

Jumaat, 23/4/2010
2.00 pagi..aku terasa nak terkencing yg teramat..aku inform nurse..sbb nak tukar pad. isk,aku tak suke pakai pad bertali2 nih..sudahnya,nurse kene pakaikan aku everytime aku nak tukar pad..huhuhu..then aku g toilet,n nurse tunggu aku kat luar..nurse dh pesan kat aku awal2, sejak siang lagi..diorg tak bagi aku buang air kecik kat dlm mangkuk tandas..diorg suruh buang atas lantai je..sbbnye takut yg terkeluar adalah baby or uri..so, elok je aku mencangkung,sekali teran, keluarkan darah yg berketul2 besar then aku terpaku pada satu objek tepi kaki aku...yes.. it's my baby..aku terkedu..tak tau nak kata apa..tak sangka, dan terkejut yg teramat..ya Allah..mengalir air mata aku tgk die..die baring dlm keadaan mcm org tidur mengiring dengan 2-2 tgn bawah kepala die..aku usik badan die..dah keras..aku perhati je mata,hidung,mulut,telinga..semua complete..jugak tangan dan kaki die..dengan jari yg panjang2 dan halus..sedih sangat..cuma kepala die je yg tak sempurna..separuh atas kepala xda,dengan kepala berlubang..brain die takda..jugak, mmg confirm jantina die adalah girl..aku xtau nak describe perasaan aku masa tu..yg pasti, rasa mcm tekanan dlm dada aku ni,rasa mcm nk pecah..rasa nk menjerit..nak meraung..tapi aku cepat2 istighfar..nurse kat luar dah terjerit tanye aku kenapa lama sangat..aku inform yg baby dah keluar..then die terus panggil nurse yg lain dan uruskan aku..aku kene baring semula kat katil utk doktor keluakan uri..since uri sangkut kat dalam....

Bila doktor datang, aku menyumpah2 dlm hati..yg akan attend aku adalah doktor tadi yg kurang ajar itu..aku tanyekan nurse..xde doktor lain ke? die kata takde..sbb malam ni cume doktor C tu je yg standby..die try utk tarik uri keluar..then masuk kan tangan die a few times utk keluarkan uri..sakit? xyah ckp..since contraction pun tak hilang2 lagi..aku berserah je..ada sorg nurse tu pegang tangan aku,sbb die tau aku tgh sakit..then,disebabkan uri tu tak bole tarik,so that doktor tu gunakan alat mcm forcep, mcm muncung itik tu, dan ianya adalah besi, utk bukak bukaan bawah aku kasi lagi besar. just imagine..alat tu ada skru yg akan diputar utk besarkan muncung tu - mcm ragum. aku rasa perit yg amat,mcm nak terabak bekas jahit episiotomi masa aku bersalinkan sara dulu.aku dah ckp kat doktor tu.."sakit doktorr...." tapi die dgn selamba..pusing alat tu kasi lagi besar..krek,krek bunyik die..aku nampak muka nurse mcm dah pandang sesama sendiri..doktor tu pulak, bila die tak berjaya keluarkan,die terus blah cmtu je..tanpa bukak semula alat ragum tu!!nurse sendiri menyumpah2..ade ke patut doktor wat cmtu? then bila die dtg balik, nurse tanye doktor..nak panggilkan MA or not. then die kata "panggillah!" aku rasa mcm nk jerittt je time tu..ko kalo tak boleh buat..jgnla belagak mcm bole buat..kan dah susahkan aku..tgk,last2 minatk tlh MA gak!! si*l betul tau.

then,tunggu MA dtg agak lama jugak..sbb die kat bangunan lain..doktornye pempuan melayu..lembut je orgnya..alhamdulillah..die berjaya keluarkan uri tu, tapi aku kene injection utk kecutkan rahim, yg sakitnya amatla tak boleh blah!aku xkisah dah time ni..janji uri berjaya keluar..tapi masa uri tu keluar, doktor tunjukkan kat aku yg uri tu pecah2..then die tak sure yg uri aku tu kuar sepenuhnya ataupun tak..so that, esok pagi aku kene buat scan, utk pastikan rahim aku betul2 clear..alhamdulillah..aku lega sket..tapi still takut kalau2 bleeding teruk.masa nurse bersihkan aku kat toilet,aku muntah teruk..kesan drpd ubat kecutkan rahim tu..

then,nurse suruh aku rehat n tidur..aku rasaa ringan sangat kepala aku ni, aku baring dan terus terlelap..walaupun perut aku still memulas2..pkul 6 pagi aku terjaga, aku nampak mak mertua aku..duduk sebelah aku..die dtg jugak nk jenguk aku pagi2 buta pkul 4 lebih pagi tadi bila die tau uri aku lekat..die risaukan aku katanya..yelah..aku paham..bahaya uri lekat ni..bole menyebabkan bleeding..tapi alhamdulillah..darah yg keluar mmg ketul2, tapi xdela banyak sangat..

pagi tu prof azmi datang melawat katil aku,sambil ditemani dr.halina and dr2 lain..die tanye keadaan aku dan jugak die explain pasal cemana terjadinya anencephaly ni..sememangnya punca adalah kekurangan asid folik dlm badan ibu..so, prof azmi mintak aku utk planning lepas ni..pastikan aku makan asid folik, sekurang2nye 3 bulan sebelum peknen lagi, utk pastikan kes ni tak berulang..serius aku insaf..yes, aku mmg kurang makan makanan2 yg ada asid folik ni..dan yg pastinya, aku akan plan utk anak ke 2 nnt...

alhamdulillah, dr.halina scan aku and nampaknya rahim dah clear..means semua uri dah keluar dan pastinya aku dibenarkan utk discaj harini!alhamdulillah..rindu sangat kat sara..sangat2!!so lepas solat jumaat, family in laws amik aku kat ppum..tapi..masa kat lif parking, aku pitam dan jatuh..sampaikan kene angkat masuk dlm kete..masa tu aku rasa sangat2 pening..dan pastu langsung xsedar apa2..sampai la aku sedar mak selawat,sebut nama aku byk2 kali..mungkin kesan dr ubat..or mungkin gak aku byk hilang darah..sampai umah,mende pertama yg aku buat adalah peluk sara! mama cerita yg sara tak tido malam semalam..sbb die nakkan nenen..kesian sangat anak aku tu..tersengih2 je die nampak aku..

banyak pengajaran yg aku dapat daripada peristiwa ni..kasih sayang keluarga..kasih sayang aku dan en.hubby makin utuh..kawan2 yg ambik berat pasal aku..ilmu yg aku dapat daripada kes aku ni..semua ni buat aku sedar dan insaf..alhamdulillah..aku jugak bersyukur..walaupun agak lama aku tanggung sakit..tapi aku xde alami ape2 komplikasi kesan drpd TOP ni.. dan utk staff wad 10U..aku ucapkan berbanyak terima kasih dan terhutang budi ngan kalian..atas keprihatinan mereka sepanjang aku berada kat wad... dan jugak jiran2 aku yg sudi membantu kedua2 abah ku, abg man..utk uruskan janin baby ku..baby selamat dikebumikan di perkuburan islam kampung bukit cerakah...selepas solat jumaat..

buat anak ibu, Aisyah..maafkan ibu..ibu terpaksa lakukan ini semua demi kebaikanmu dimasa hadapan..semoga anak ibu tenang di sana.....

15 pengomen:

penahatiku83 May 14, 2010 at 5:49 PM  

salam ain...

nangis aku baca entry kau ni...

sabar la yer...

itu jer aku leh kata... sedih tu memang tak terkata la kan...

love u my fren... ^hug^

Mazatul Azura Muhamad May 15, 2010 at 8:26 AM  

sedihnyer... tapi x per ain, nanti ade yg akan bantu ain disana.... pengalaman akan sentiasa mengajar kita supaya menjadi insan yg lebih baik...

..::daria::.. May 15, 2010 at 12:29 PM  

bergenang air mata aku aini baca cite ko ni..:_(

harap ko dan hasben tabah eh..

satu lagi..thanx atas nasihat makan asid folik tu..aku mmg makan tp x konsisten..betul2 buat aku insaf..thanx aini..

ummi mien May 16, 2010 at 2:11 AM  

sorry to read bout dis entry, nampaknya aku agak ketinggalan. bz sgt keja spi tak sempat nk jenguk cerita kengkawan. baca entry ko aje dah buat aku tak senang duduk n last part tu rasa sayu dan sedih. jadi skang masih berpantang lagi ke? papepon take care k. don't be stressed n alwiz believe to Him.

ummi mien May 16, 2010 at 2:11 AM  

sorry to read bout dis entry, nampaknya aku agak ketinggalan. bz sgt keja spi tak sempat nk jenguk cerita kengkawan. baca entry ko aje dah buat aku tak senang duduk n last part tu rasa sayu dan sedih. jadi skang masih berpantang lagi ke? papepon take care k. don't be stressed n alwiz believe to Him.

Anonymous May 17, 2010 at 8:35 AM  

bila membaca pun rasa sakit dan perit..begitu tabah apa yg ain lalui..insyaallah.Aisya pasti mendoakan ibu dan bapanya...

fyh May 17, 2010 at 12:38 PM  

ain...syukur sumenye dh slmt.aku xtau aku cukup kuat x utk hadapi sume tu mcm ko laluinya.proud of you.

people said,"we lost one and gain one".you are chosen.ko dh ada seorg anak yg akan tgu ko di pintu syurga.syurga itu abadi.

take good care of yourself.muahs.

.: Ain Rusli :. May 17, 2010 at 1:40 PM  

thanks kawan2..aku mmg xkan lupekan nasihat sume..

fiza :tu laa..sedihhh sangat..xtau nak kata cemana..tapi ape2 pun,semangat kene kuat..

kak mai: yupp..betul kak!thanks..

noma : ok noma..sharing is caring..ko amik je folic acid as a supplement..xrugi pun..aku doakan cepat2 kuar bee junior!aminnn..hehehe

mien : xpe mien..ko kan bos besar..hehehe..thanks ye..

anony : thanks..insyaAllah..

fyh : thanks fyh..aku pun xsangka aku bole sekuat itu..semangat dr fmly n kawan2..itu yg penting..insyaAllah..u too.. muahs!

-inay- May 17, 2010 at 2:46 PM  

ainie take care...termenangis kt opis nih....

lydzar May 19, 2010 at 3:13 PM  

take care aini..

jgn bersedih lagi..cherish ur life ngn sara yg nk nak turn 1..

baru aku perasan nama baby tu aisyah..sedap nama tu

Noreen May 27, 2010 at 8:53 AM  

sabar yea...
tol btpa pntingnyer asid folic nie..pglaman ain nie mbuatkn reen insaf n bdisiplin kn dr untuk mkn asid folic....

Anonymous August 11, 2010 at 11:44 PM  

Nice dispatch and this post helped me alot in my college assignement. Say thank you you on your information.

kakyong September 19, 2010 at 10:35 PM  

meremang bulu roma baca n3 ain ni..

paling terkesan bila ain citer tentang kedudukan baby sebaik dia meluncur keluar.. Masya Allah, dlm rahim lagi dia dah bersedia... semoga ain dpt bertemu Aisyah di sana..

pasni, make sure mkn seimbang & lebihkan makanan yg ade asid folik.. dr sekarang pun dah boleh bermula...

Leenz Yusoff November 11, 2010 at 12:08 PM  

salam.. just BW then terjumpa entry ni... mmg bergenang air mata saya.. kalau tak sebab kat opis - konpom dah mengalir... sy yakin puan tabah menghadapi dugaan ini..
salam perkenalan dari saya...

Anonymous June 30, 2011 at 7:18 PM  

Salam Ain....btw saya terjumpa blog ni sewaktu tercari2 maklumat mengenai anencephaly walaupun saya telah pun selamat melahirkan anak lelaki saya pada 23.05.2011 lalu yg juga mengalami anencephaly sejak kandungan saya 18 bulan. Saya memilih untuk meneruskan kandungan sehingga anakanda saya lahir pada minggu ke 33. Dr memang meminta saya membuat prosedur TOP (Termination Of Pregnancy). Tetapi, saya menolak atas alasan saya kasihkan anak saya. Setelah mendapat khidmat nasihat drpd pakar, mereka menjelaskan ianya tidak membawa kesan buruk ke atas kesihatan ibu tetapi sering menekankan bhw bayi saya tidak akan hidup lama. Saya tahu mengenainya. Tetapi saya menyimpan sekelumit harapan agar saya dapat membelainya wlupun hanya utk seketika. Allah makbulkan doa saya dgn memanjangkan hayatnya sehingga 18 jam. Saya sempat mengambil beberapa keping gambar bersamanya termasuk hand & footprints of my baby.

At the end, saya doakan Ain & keluarga sentiasa dlm lindungan Allah. Dan....telah tersebut dlm suatu hadis, mana2 ibubapa kehilangan anak yg dilahirkan, tersedia syurga utk mereka. Anakanda kita sentiasa menunggu di pintu syurga utk menyambut kehadiran kita. Allahualam....Insyaallah dgn izinnya.