Wednesday, November 13, 2013

:: Jalan-jalan Langkawi - Part 1 ::

Assalam semua..
Alhamdulilah..selesai sudah agenda percutian kami untuk hujung tahun 2013 ni..x pegi jauh pun..just ke Pulau Langkawi je..tapi percutian kalini mmg saya suka, sbb santai and xde terkejar2, since kami pun pergi cuma ber 4 je, then plan pun ikut suka hati sendiri je, just refer pada map dan jugak kat blog2 lain..

Actually, ini semua adalah idea en.hubby, nak bawak anak2 naik aeroplane katanya..si sara asyik dok sebut2 nak naik kapalterbang..so kami book air asia utk ke langkawi..dari bulan 9 lagi dah plannya..cari tiket promo, then book hotel siap2 kat agoda..ttg kereta sewa, alhamdulillah xde masalah..banyak je info ttg kereta sewa ni kat internet ni ha..google je lah..banyak je yang offer kereta dengan harga yg sangat berpatutan..kami sewa dari Pak Long Din, kat blog ni http://dinitravel.blogspot.com/. Sebab pikir nnt nak shopping kan (shopping ler sangat), pastu ada luggage besar lagi, so kami cari kereta sedan..alhamdulillah dapat kereta wira dengan harga rm50 je satu hari.. :) book seminggu awal, so time kami sampai tu ada budak dah siap2 anta kereta kat airport dah..

Excited si kakak

Adik pun sibuk nak join sma..

Very nice view.. :)

Us :)

reaksi sara? huh, sangat laa excitednya..pagi2 sabtu tu dah bangun awal..siap mandi sendiri..then siap2, lepas sarapan, singgah klinik jap sbb khaleef mcm xberapa sihat..die cirit birit dari pagi..badan die pun panas sikit..tapi xpanas sngt laa..g klinik just nak dapatkan ubat standby..yg aku notice si khaleef ni, ada taring baru nak keluar, so gusi die mcm pecah sikit..kebiasaannye mmg die akan demam sikit kalau nak tumbuh gigi ni..lps ambik ubat, kami gerak ke lcct..malas nak susahkan kawan2 gi antar and ambik, kami sepakat nak park kereta kat lcct je..nak murah sikit, park kat sebelah Tune Hotel, rm16 untuk 1 hari..so ok lah..tempat parking nye pun nampak selamat sebab ada orang jaga..tapi na kene menapak juga laa..dalam 10 -15 minit juga kalau berjalan kaki tu..so en.hubby drop kan kami kat entrance, siap load barang semua, en.hubby gi park kereta..then, lepas kami dapatkan boarding pass, check in luggage dan terus ke tempat pelepasan..time ni sara suka sangat, nampak dengan jelas kapal terbang ais asia depan mata..

pukul 12.30 pm kami take off..alhamdulillah..cuaca baik, so pemandangan sangat laa cantiknya kan..disebabkan depan kami seat kosong, sara dengan selambanya gi duduk situ sbb die nak tgk view dari atas..sikit pun xde rasa cuak ke, takut ke..wah, sangat berani ini budak..khaleef meragam sikit, sbb xselesa kan..sakit gusi, and die xdapat nak gerak bebas, sbb dlm flight kan sempit..huhu..

hotel kami..source from google

Bilik kami..
 
 
Nice view dari bilik hotel

sejam penerbangan, alhamdulillah..kami sampai ke langkawi dengan selamat..sementara tunggu kereta sewa sampai, kami isi perut dulu kat marrybrown..dapat je kereta, terus gi hotel untuk check in..disebabkan dah ada bilik kosong, terus boleh masuk je..kami book Bella Vista hotel kat padang mat sirat, so dalam 1 km je jarak ke airport..cuma jauh sikit dari pekan kuah laa..tapi xkisah pun mana2 area hotelnye, nak gerak kemana2 pun senang sbb langkawi bukannya besar mana pun :)
hotelnya biasa2 aje, tapi ok laa..nama pun percutian sempoi kan..si sara nampak je swimming pool, terus gigil nak terjun pool..haih..




lepas siap2 mandikan budak 2 orang ni, terus kami ke Dataran Lang..xjauh dengan Jetty Point kat kuah..saje jalan2 ambik udara petang..ramai jugak yang datang sini ptg2 mcm ni..snap gambar, pastu jalan2 tengok laut..tgk2 souvernir yg dijual kat situ..then kami ke Pantai Chenang..chenang ni dah on the way balik ke padang mat sirat..so singgah jap sbb kebetulan nak cari seafood kat chenang..singgah pantai jap..tgk orang main parasailing, surfing pun ada..ramai jugak orang..mmg happening! kami singgah jap lepak kat gerai laksa kat tepi pantai, mmg sedap nye lahai makan laksa yg sememangnya sedap, pekena pulak rojak buah, then air kelapa segar..wahh..mmg syok..



Bukan mainn..
 
Restoran Haji Ramli, Pantai Chenang, Langkawi..insyaallah next time gi langkawi mesti singgah sini lagi :)
 
Our dinner..sedap!
 
then, sebab dah nak malam, kami terus cari port dinner pulak..xsusah nak cari kedai makan, sbb banyak sangat deretan kedai makan kat tepi pantai chenang ni..kami makan di Restoran Haji Ramli..pilih2 seafood..kami pilih sotong goreng tepung, udang sambal, ikan siakap sweet sour dan sayur kailan..perghhh..mmg recommended laa restoran ni..sedapppp..esp ikan n sotong tepung die..sara mmg xsuka sotong, sbb liat katanya, so die makan udang je, since itu mmg makanan kegemaran dia..mmg puas hati sangat makan kat sini..sape2 nak cari tempat best utk makan, restoran melayu dan luas, silalah cari Restoran Haji Ramli ya..lepas makan, kami balik hotel..ready utk aktiviti esok pulak! :)

 

2 pengomen:

Mazatul Azura Muhamad November 18, 2013 at 8:47 PM  

seronok kan dpt bawa anak jln2...

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. November 19, 2013 at 10:33 AM  

betul kak mai..seronok bawak anak2 jalan..mmg dah jadi agenda wajib kami tiap taun, bawak anak2 jalan2..dekat2 pun jadi lah..asalkan semua orang happy :)