Wednesday, May 09, 2012

:: Persediaan menyambut 'Baby Ahmad' ::

Haih, dah 36minggu dah minggu ni..means ada lebih kurang 4minggu je lagi utk baby ahmad berkampung dlm perut neh..adehh..tak larat wehh..mcm2 sakit dh skang ni..sakit belakang, sakit pinggang, sakit kat bawah perut..lenguh2 kaki..tangan & kaki pun dh start bengkak dah nih..tido malam pun dh tak berapa selesa dah..seksa rasanya nak berkalih dr kiri ke kanan or vice versa..satu lagi yg tak tertahan, mood asyik swing aje..asyik sensitip manjang..haih! :D

nape 'Baby Ahmad'?
sbb sampai skang ni pun still xde nama lagi..xtau nak pilih nama apa..huhuhu..
so buat sementara waktu ni kita panggil je laa 'baby ahmad' ya..gelaran khas dari kakak sara ni..
kalau ikutkan sara dulu, die lahir terlebih hari..patut due die 19 mei 2009, tapi die lahir 21 mei 2009..kiranya 40 minggu 2 hari laa..yg kalini tak tau laa..orang kata biasanya ikut pattern anak sebelumnya..so tu yg skang ni mcm kompiden je lama lagi ni..tapi ramai jugak yg kata setiap anak ni lain pattern nye..boleh jadi awal,  boleh jadi lewat...haii..risaunye makk! huhuhu..

ttg persediaan, dari segi hospital, alhamdulillah dah setel..mcm entry yg sebelum ni, insyaAllah bersalin kat SMC, Sec 20 Shah Alam..ngan doc Siti Esah..ttg baju & keperluan baby pun dah setel dah..aritu g Baby Fair kat Sogo, abis borong..pastu cari lagi kat Jusco One Utama..then last sekali, pegi kat One Baby World kat Laman Seri Business Park kat Sec 13 tu..kat situ best, mcm2 mende kiut miut ada kat situ..sampaikan rasa mcm semuanya nak ambik..en.hubby pun ckp, isk geram tgk barang2 baby kat sini..ntah bape kali die tawaf satu kedai tu pun xtau laa..hehehe..
so lepas beli barang2 sume, maka bermula laa sessi membasuh baju2 dan keperluan baby..

xmuat kat ruang menyidai kat tepi rumah, maka kat depan rumah pun jadik laaa..


 abis depan belakang ruang menyidai penuh ngan brg2 baby..mcm barut baby, aku just beli kain n mama tolong jahitkan..yg lain2 tu semua beli aje lah..senang keje..ni laa kakak yg sangat laa rajin nak menolong ibu die time nak unpack semua barang2 baby masuk dlm bakul, sebelum dibasuh..

very the rajins ini kakak..


aku just bagi bakul kat dia, then kuarkan semua barang, die bukak laa semua2 plastik2 n tag2 yang ada..bila tanya dia, baju siapa ni kakak? "baju baby ahmad laa.." :)
alhamdulillah..semua baju2 n barang2 lain dah selamat kami bawak balik ke kampung last week..tinggal lagi sikit2 baju utk pack bawak g hospital aje.. :)

esok aku cite pasal set bersalin pulak ya?
yg ni pun dh selamat beli dah..kiranya preparation almost completed dah neh.. :)

4 pengomen:

naniklang May 11, 2012 at 9:39 AM  

wah, syoknye tgk baju baby bergantungan, hahaha
tapi...takutnye nak beranak hukhuk

Sherwieyna Muzzawer May 12, 2012 at 10:36 PM  

Salam kenal.comelnyeee baju2 baby u..hee.i dah follow blog ni.follow i balik ye..tq..;)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. May 17, 2012 at 12:12 PM  

nani : yess..mmg syok..paling syok bila cium bau baby ituuu..hehehe..
takut nak beranak? hahaha..yg pasti, ko akan melalui nye maknani..hehehe..bertabahlah! :)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. May 17, 2012 at 12:13 PM  

Sherwieyna : salam kenal..
hehehe..beli yg baru, sbb baby kalini boy..dulu baju kakaknya banyak yg kaler pink..tu yg tak boleh nak perturunkan..heehhe..
ok, thanks for coming ya! :)