Tuesday, February 14, 2012

:: Kenangan 'Explorace' di Langkawi ::

Hari kedua percutian kami..ke Langkawi..actually langkawi bukanlah salah satu destinasi percutian kami..xmasuk dlm list pun, sbb aku tau..xkan sempatnye lahai nak gi semua tempat dalam masa satu hari..tapi bila dipikir2kan balik, dah alang2 ke utara ni..dengan adik ipar aku yg punye cadangan nak pegi balik hari..so, lepas berbincang dan buat sikit perubahan pada jadual kami, kami pun ON je laa..


seawal 5.30pagi..ye, 5.30pagi..ayam pun belum bangun tau..kami dah keluar rumah, dari bertam menuju ke jeti kuala perlis..singgah kat r&r Gurun utk solat subuh..sara mmg dah bangun dari awal lagi..terpinga2 je dia bila ibu mandikan dia pagi2 buta tu..hehehe..masa solat kat gurun tu pun dia tak tido..elok je tunggu ibu kat tangga dalam surau..good anak dara ibu ni..siap ala2 kadar, terus pecut ke kuala jeti..actually kami keluar awal pagi tu sbb dah agak dah mesti akan ramai orang, sbb time cuti panjang kan..haruslah lautan manusia kat jeti tu nnt..so gerak awal2 pagi tu dengan harapan dapat tiket cepat ke langkawi..

tapii...sampai je kat jeti tu..masyaAllah..ramai nye org! kak imah (SIL) terus masuk barisan nak beli tiket sementara kami cari parking..kami pergi 2 kereta disebabkan kak imah ngan abg zainal akan terus balik ke bertam malam nnt..kami pulak akan bermalam kat kangar..dapat je parking, cari tempat makan dulu..xsusah nak cari tempat makan area jeti ni, sbb banyak je kedai makan sana sini..kami gilir2 beratur utk dapatkan tiket..dan alhamdulillah, akhirnya kami dapat tiket pkul 10.30pagi..tapi tu la, satu hal la pulak kene menunggu kat jeti tu..sara laa yg boring..seb baik jugak pakaikan die baju jenis singlet, sbb dah tau dah cuaca kat sana mesti panas punye laa..so mmg dh standby baju singlet banyak2 or 'baju ketiak' seperti kata sara..huhuhu..

lepas penat menunggu, pkul pkul 10.30 naik feri..perjalanan amik masa dekat 45mins gak aa..seb baik sara bukan jenis mabuk laut..ibunye ni pun kuat je..hehehe..sampai je jeti kuah, dari jauh dh nampak dah burung lang melambai kami supaya datang dekat..cehh..tipu! hehehe..mcm takde hati nak ke dataran lang tu sbb cuaca panas sangat..kami sampai je jeti sana, terus gegas cari tiket balik pulak..hehehe..then xnak rugi masa, terus cari kereta sewa..seb baik dapat viva dengan harga rm60 je..yelah, ada 6 jam je masa kami utk berjalan2 kat pulau tu..sbb last tiket naik feri, pkul 7mlm..dah laa sara tido time tu..seb baik jugak ada stroller, makanye, masa dok gegas sana sini tu, die tgh sedap tido..then kami terus dapatkan voucher utk naik cable car ke gunung mat chinchang..

dapat kereta, terus zasss..tak tunggu apa lagi dah..sampai ke stesyen cable car, tgk manusia sangat ramai aaa..mcm xde semangat pulak nak naik ke sana..actually aku xkisah sangat cable car ni sbb dah penah naik dah masa along aku kawen dulu..so dh penah rasa..mereka2 ni laa xpenah rasa lagi..then, bincang2 punya bincang, dari kami menunggu berbaris lama2, baik kami naik mende lain..yg dapat penuhkan masa kami..xdea bazir waktu kan?seb baik coupon tu boleh tukar dengan cash..so kami pilih utk naik Langkawi Duck Tour..haa..actually ni mende baru kat langkawi..kenderaan 2 dalam satu..duck tour ni adalah sejenis amfibus, yang mana ia adalah sebuah bas yang boleh bergerak didaratan dan jugak diatas laut..haa..memula dengar mmg mcm menarik..tapi bila dah naik, rasa berdebar sangat, lagi2 time die nak terjun dlm laut tu..haa..nnt aku cite detail laa pasal Langkawi Duck Tour ni eh..tapi apa2 pun mmg pengalaman baru laa..best!

ini laa rupe Duck Tour..selain langkawi, duck tour ni ada gak kat melaka.. :)

masa nak terjun dlm laut tu, semua dah siap sedia dengan life jacket..takut ooo..

lalu kat kapal2 layar..cantik..yg bawah kiri tu kapal layar yg digunakan oleh Datuk Azhar Mansor untuk mengelilingi dunia suatu ketika dahulu..

lepas je pusing2 naik duck tour neh, kami pakat nak jalan2 ke pantai chenang..nak ke tempat lain, contohnya mcm beras terbakar ke, telaga hang tuah ke apa ntah, perdana gallery, dan lain2 tu mmg tak sempat lah..aku yg kononnye plan nak gi island hopping tu, terpaksa kuburkan je laa niat tu..sbb nak kejarkan masa balik pkul 7 nnt..yg penting, slot masa utk shop for chocs tu harus lah ada! hehehe..mmg xde niat pun pegi langkawi kalini utk shopping pinggan mangkuk or corning ware ke apa..mmg bajet aku, cume nak jalan2 aje..rehat2 kan badan..tapi pegi langkawi ni mmg agak mencabar mental dan fizikal jugak laa..semuanye terkejar2..sampai nak lunch pun kene suap cepat2..tu yg aku kata Explorace tu..berkejar2 kejaran..seb baik sara bukan jenis cerewet bab makan..susu pun sama..skang ni kalau berjalan2, xyah bawak bekal susu botol..cuma bawak bekal air kotak dutch lady kids tu aje..cukup utk dia..then, standby roti, incase die nak makan in between lunch ngan dinner nnt..
sebahagian daripada hasil tangkapan kat Haji Ismail Group..heaven!
destinasi terakhir kami haritu, haruslah Haji Ismail Group..sbb nya, nak membeli coklat2 utk buahtangan, dan jugak coklat2 yg dipesan oleh kawan2 dan jugak ipar duai..haaa..mmg gila laa tgk harga coklat..ferrero rocher yg 30pcs satu bekas tu hanya rm20.90 sahaja..haa..mana tak meroyan, ko!kak imah beli sampai 7 bekas..aku? beli 3 bekas sahaja..utk mak, mama dan jugak makan sendiri..then, coklat kisses, hersyes, kinder, daim, ada lagi lah beberapa..haa..banyak jugak tu! smpai tak cukup tangan nak bawak naik feri..ahahaa..mmg bebtul punye shopping coklat ni haa.. :)

sampai kat jeti, terus kami gegas2 pulak hantar kereta sewa, then ready kat jeti..rupa2 nya, feri kat delay daa..cehhh..sempat laa jugak melepaskan lelah, berehat jap..sara pulak segar je bijik matanya, dok pusing2 area jeti tu sambil tolak stroller sendiri..lantak ko laa nak..janji bahagia..hehehe..then, sampai je feri, masuk dlm feri, tertido jap sbb sejuk bangat dalam tu..then sampai jeti kuala perlis, cari kedai makan pulak...seb baik ada kak zura, yg sudi jadi 'gps' kami malam tu..thanks so much kak! hehehe..makan seafood kat kuala perlis..walaupun ada insiden makanan kami sampai lambat, tapi xkisah lah, janji makanan sodapp..ehehe..

then, lepas tu kami berpecah..kak imah ngan abg zainal balik ke umah diorg, kami pulak terus ke kangar, mencari hotel..best tau cuti2 cmni..sbb mmg gamble habis laa..actually plan aku, nak sewa homestay kat area umah parents abg apis (my BIL), tapi last2 cancel je la plan tu sbb malas nak kacau diorg malam2 kan..xsusah nak cari hotel kat area kangar actually..kami just google, dan jumpe hotel, call, then terus tgk bilik..very nice, sbb owner hotel tu muslim, cuma rm70 semalam, dan biliknya sangat kemas dan cantik..yg penting, dalam town kangar, bawah bilik kami adalah kfc 24hours..hehehe..siap mandi solat apa sume, then terus panjat katil.xlarat wehh..penatsss..lagi2 si kecik tu haa..kejap je guling2, pastu minum susu dan terus zzzzz...

alhamdulillah, hari kedua percutian berlalu dengan begitu baik, yg penting, semua org happy dan puas hati!! :) nnt aku sambung ngan cite kat Padang Besar pulak ye! :)

1 pengomen:

Anonymous March 13, 2012 at 1:12 PM  

Another world's wonders in the making.. Gallery BiGDee House of Magic Potions world's first nano microfungus potions- Taman Royal Lily, Tanah Rata. Come and experience the wonders!