Thursday, February 02, 2012

:: Follow up checkup baby @ 22 weeks ::

Salam semua..
Sementara nak menantikan lunch hour pkul 12 ni, nak gi pos barang2 yg customer dah order..sempat lagi menghapdet kisah terbaru baby dalam perut ni..alhamdulillah..minggu ni dah masuk 22weeks + dah..dan yang paling aku syukur sekali, baby membesar dengan sihat dan sempurna, syukur sangat2...

semalam aku cuti, sbb ada appointment dengan specialist O&G kat Hospital Klang..nape hospital klang? sbb nye, monthly checkup aku buat kat klinik kesihatan meru, which is dalam daerah klang..so that's why aku kene refer ke sana..pegi dengan en.hubby..nasib baik jugak semalam hari wilayah, so xde laa die sibuk2 nak layan client yg selalunya asyik call bertalu2..

nasib baik semalam even ramai orang, tapi disebabkan aku kesana atas sebab nak further scan dan confirmkan about my lil baby dalam perut ni, so that aku xyah tunggu lama..sbb mmg dah set kan appointment kan..so that procees tu berjalan very smoothly..pkul 9 appointment, pkul 10 lebih dah setel dah..sara mmg aku tinggalkan kat umah pengasuh laa..xkoser den nak membawak nye..dah laa ramai manusia kat situ kan..

doc yg attend aku..aku xtau nama die apa..boleh? sbbnye dah ler tak pakai tag nama, then orgnye pun kurang peramah..malas nak tanya lebih2 kan..masa die scan tu aku nampak laa jugak sket2..die tumpukan pada skull dan jugak tulang belakang baby.lama jugak laa die ambik masa nak check satu2..alhamdulillah..bila dah setel die pandang aku sambil ckp "baby u ok semua..takde masalah..teruskan ambil obimin ye!" alhamdulillahhh....syukur3..aku mmg cuak everytime scan ni..yelah, ada pengalama buruk kan..then, aku tanya jugak doc ttg perkembangan badan baby, adakah sama dengan usia dia? doc ckp, yes..sama..sbb apa aku tanya tau..sbbnye, ada beberapa kawan aku yg tegur, perut tak nampak! aduhh..tensen jugak kan..yelah, takut la jugak, mana tau baby tak membesar seiring dengan usia dia..tapi nampaknya ok je semua..perasaan aku je yg lebih neh! hehehe..

so balik dr hospital, kami sarapan nasik lemak sotong kat meru, then terus balik umah..hajatnya nak ambik sara dr umah pengasuh, tapi die tido pulak..so biar je lah die kat situ..so that semalam aku just kemas2 umah sambil rehat2 je..mmg malas nak bukak email ke apa..huhuhu..


ni gamba scan baby time usia dia 20 weeks dalam perut..time ni aku jumpe doctor sebelum pegi holiday aritu..alhamdulillah..mmg happy sangat..bila tau semuanya ok dan baby pun sihat..


yg ni pulak baby mmg sengaja tunjuk gender dia..kalau korang pandai, cer teka sara akan dapat adik boboy atau gegirl?? :)

11 pengomen:

Pupel Liyana February 2, 2012 at 12:27 PM  

alhamdulilah :)

::NureeN:: February 2, 2012 at 4:07 PM  

nmpk mcm boy.. nureen x reti la tgk klau scan hitam putih.. hehehe
nureen dh 26minggu.. dh scan 3D tp bb x nak tunjuk la.. juz nkpk muka & blkg dia ja huhuu ;p

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. February 2, 2012 at 4:59 PM  

pupel liyana : alhamdulillah... :)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. February 2, 2012 at 5:00 PM  

NureeN : hehehe..ain pun dulu2 xreti tgk scan tu..tapi skang dah boleh paham la sikit2..oh..dah 6 bulan lebih tp xnampak lagi eh? saje nak buat surprise kat mama papa die la tu..hehehe.. :)

nuris February 2, 2012 at 8:22 PM  

baby boy ke wa?
hihi..dlm perut sy ni boy jugak, tp still takleh nak cam kalau doc tunjuk scan..hahaha.. tp haritu scan guna 3D, so bley bajet la gambar tu..clear skit. yg hitam putih ni, mmg sy fail..

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. February 3, 2012 at 1:37 PM  

hehehe..ha'ah nuris..mengikut pemahaman sy membaca gambar itam putih tu dan jugak penerangan dr doktor..alhamdulillah.. :)

oo..boy jugak kalini ye? xpe nuris..nnt yg kedua try lagi..dapatkan bb girl pulak kan? hehehehe..seronok skang ni, sbb mabuk sume dah hilang..asyik makannn aje.. :D

nuris February 3, 2012 at 2:22 PM  

haa.. kan! bile fasa mabuk dah ilang, mmg best. rasa sumer benda nak mkn...tu yg sampai ada org tegur, jgn mkn byk sangat tu..heheheh..
ikutkan sy mmg nak boy utk 2nd..nak yg 3rd br girl. kasik recycle abis dulu brg2 mika...nak jimat punye pasal. tau je la, brg babygirl kan esp baju, even kat umah dah ada byk baju..sure nak shopping dress..hahaha..rambang mata tgk!! comel2 sumer..tp tatau la kalau pasni ketiga , keempat pun boy.. rezki Allah..sy terima :) ni dah rasa baby kick blom?

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. February 3, 2012 at 2:29 PM  

hahaha..tapi kalau ikut mama sy..die kata mkan je puas2..nnt time pantang,siap laa kene pantang btul2..mama sy kalau boleh nak baby montel2..tapi susahnye lahai nak mengeluarkannye tu! ha'ah kan nuris.betul jugak tu..biar recycle barang abg die puas2..nnt yg ketiga, beli baru! hehehehe..mcm sara ni xsemua baru pun, sbb anak along sy kan pompuan, banyak sangat baju smapai share2 aje ngan sara..hahaha..yg kalini kompem nak kene beli baru semua neh.. :D

mmg brg baby girl banyak sangat yg comel2..sy pun dah banyak kali terjebak dah..beli online lah, everytime pegi shopping complex mesti nak usha baju anak dulu..geram! hehehe..

dah2..dah 3 minggu kot..skang ni makin selalu kene tendang..kadang2 bergelora je perut tu sbb baby main bola kat dlm perut! hehehe

Anonymous May 18, 2012 at 9:02 PM  

salam...boleh sy tau hari check up utk ibu mngandung klinik kesihatan meru, hari ape ye? tq..:))

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. May 19, 2012 at 12:12 AM  

salam..
rasanya checkup ibu mengandung kat KK meru hari2 pun ada..kecuali jumaat..sbb jumaat cuma utk minum air gula sahaja.. :)

Anonymous May 19, 2012 at 5:48 PM  

thanks ye ibu qaisara.. sy doakan yg terbaik utk awk..:)