Tuesday, January 10, 2012

:: Nak masuk 5 bulan sudaaa.. ::

Kejap je lahai..tup2 dah nak masuk bulan ke 5 dah baby dlm perut ni..secara tepatnya, minggu ni adalah minggu ke 19..next week dah masuk 20 weeks dh pun..

alhamdulillahh..so far so good! yang paling best skang ni, mabuk2 semua dah totally hilang..xde lagi dah melepek sepanjang hari, tak lalu makan, mabuk time maghrib..semua tu kira dah hilang dah..yg lagi best, skang ni dah boleh masak2 utk makan sendiri dan jugak masak utk makan malam..kalau dulu jgn harap laa yee..hari2 en.hubby akan belikan makanan utk dinner..mmg tak lalu lah! kesian sangat kat die time tu..balik dh laa malam..kene tapaukan dinner..pastu siap serve kan kat atas meja, siapkan air minum utk i yg mmg lemau yg teramat masa tu..makan pun sikit2 je..takat 2-3 sudu je masuk dlm perut..kalau pikir2 time tu mmg kesian sangat lah kat en.hubby..

dr segi buat keje umah, mmg tak larat..pandang aje laaa umah sepah ni..mmg tak larat, dan jugak ada perasaan malas..xtau laa..kadang tu pikir jugak laa nak kemas sket2 ruang tamu ke kan..almaklumlaa si qaisara tu mmg pro bab2 'mengemas' umah neh..penuh ngan mainan die aje..makanya, en.hubby terpaksa menahan mata aje laa tiap kali balik keje, tgk umah sepah, dapur sepah, bini nye pulak melepek aje tgh mabuk..lepas makan malam, die laa yg buat semua mende..kemas ruang tamu, sapu2, pastu kemas dapur..basuh pinggan..ohh..bab2 basuh pinggan ni mmg i tak lalu,ok! tak tau napa..rasa mcm bau singki tu menusuk sampai ke anak tekak..padahalnye, mana laa ada bau, kalau ada makanan2 sebelum tu, dh basi ke..baru laa ade bau kan..tp mmg tak boleh laa nak basuh pinggan..asal pegi je dapur, terus rasa nak muntah..nape ntah? dr segi setelkan si sara ni pun die buat..malam sebelum tidur, die laa yg masak kan air panas, bawak ke dlm bilik, tukarkan diapers si sara ni sebelum tido, setelkan baju sara nak anta umah pengasuh..pagi2 bangun je tidur die dah setelkan semua..siap belikan sarapan atas meja..alahaii..penah aku menangis bila pikir kan apa yg die dah buat masa tgh tak sihat ni tau..sian sangat..tp yelah, nak buat mcm mana kan..

syukur sangat2..dpt en.hubby yg sngat laa penyabar..melayan karenah bini nye yg tgh mabuk, melayan karenah si qaisara yg asyik tantrum je masa awal2 aku pregnant aritu..buat keje umah lagi..dengan keje opis yg tak asyikk laa tak menang tangan..kesian sangat! thanks so much ye hubby..love u muah2 lahh! :D

slhamdulillah..skang ni, semua tugas tu dah bertukar tangan..sejak dh boleh masak ni..haa..senang la die..tinggal lagi nak beli lauk basah aje..tetiap malam, mmg dah terhidang dah lauk utk dinner..si sara pun makin berselera makan lately..umah pun dah  terkemas..walau tak sekemas mana kan..hehehe..baju yg menggunung mcm kinabalu tu pun dah aku setelkan slow2 aritu..dah setel jugak..haa..skang ni yg paling best, selera makan dah kembali pulih, makanye, asyik laa nk makan itu dan ini..hehehe..best3..apa nak makan, makan aje lah..sampaikan check up kat klinik desa aritu (oh, lupe nak cite pasal buat buku merah kat klinik desa kan? nnt aku citekan) misi kat situ terkejut..sbb dlm masa 2 minggu berat bertambah 2 kilo ok! hahaha..sampaikan kene refer ke klinik kesihatan pulak..jumpe doc, seb baik doc paham bila aku kata mabuk dah hilang..dia paham apa aku maksudkan..senyum aje die..hehehe..skang ni biz pun dah bermula semula..kalau dulu, 2 bulan terpaksa stopkan, sbb masalah kesihatan yg tak mengizinkan..alhamdulillah..skang ni dh start semula amik order dan jugak kelas coklat/tartlets pun akan bermula bulan depan.. :)

nampak x kepala baby yg bulat dan tulang belakang die? time ni xnampak lagi jantina..ni nampak dr belakang aje..doc kata baby malu..huhuhu..

ni gambar baby scan masa 15 minggu aritu kat klinik poliklinik annisaa..alhamdulillah..doc syikin mmg check in detail tang kepala dan tulang belakang..alhamdulillah..ok je semua..even brain pun boleh nampak dalam scan tu..tapi still..bila dh bukak buku ngan klinik gomen ni, aku still kene refer specialist kat hospital kerajaan disebabkan masalah pregnancy yg lepas..kalau sesapa yg tak tau kisah ni, boleh rujuk kat label 'aisyah' ye..kat situ ada entry ttg kandungan sy yg lepas..
so that , tarikh appointment dengan pakar pun dh ditentukan, makanya khamis ni sy dan suami kene ke hospital klang utk jumpe ngan pakar kat sana pulak..hmm..dh prosedur kan, nak buat cemana..xkisahlah..utk kebaikan kami jugak.. :) hopefully everything will be ok..doakan kami ye kawan2! :)

4 pengomen:

Fieza79 January 10, 2012 at 12:05 PM  

aduhai...preggy ye..mesti dah tak sabar...kite baru lepas bersalin ain..lama tk jenguk sini...

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 10, 2012 at 2:07 PM  

yes kak fieza..alhamdulillah..dah nak masuk 5 bulan pun..hehehe..
ain tau kak..dah tgk pun baby firas kat blog akak aritu..tapi xtinggalkan jejak pulak..
best kan ada baby kecik ni..ain pun tak sabau dah ni..hehehe..

naniklang January 11, 2012 at 8:43 AM  

ain, take care ! =)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 11, 2012 at 9:31 AM  

tenkiu maknani..
ko pun take care ok!
haaaaa..ada 'hasil' kah di pulau sipadan? hahaha...
kita tungguuuuu..... :D