Monday, January 16, 2012

:: Mati itu pasti... ::

Salam semua..
Dalam entry yg lepas, mesti u all perasan yg sy akan bercuti on last Thursday, sbb ada appointment dengan specialist kat Hospital Klang kan? appointment tu terpaksa saya batalkan, dan cuti saya bersambung hingga ke Jumaat..sebabnya..opah kesayangan en.hubby meninggal dunia pada hari rabu, 11.25 malam..

actually rabu tu mmg en.hubby bgtau yg die akan balik lewat, around pkul 12 mlm mcmtu..so, sy ajak qaisara tidur awal lepas siap kemas2 dapur..mmg tak berani laa nak stayup sampai tgh malam sejak kejadian rompakan aritu..then, around 11.45 mcmtu, kak yong (kakak sulung en.hubby) call..die bgtau yg opah meninggal..time tu sy tgh blur sbb tgh tido kan..siap tanya kakyong.."opah mana?" kak yong jawab.."opah belah abah.." gulp! sy terkedu kejap..sy tau yg opah belah abah ni adalah opah kesayangan en.hubby since dr kecik die mmg manja dengan opah dia yg ni..kakyong xdapat nak contact en.hubby..then die mintak sy sampaikan..tapi, sy tak sampaikan pun kat en.hubby sbb die janji nak balik around pkul 12..so sy assume yg die dah on the way balik..so nnt bila sampai rumah laa baru nak cerita kat dia..taknak laa die terkejut time drive tu kan..

tetiba..en.hubby call! alamak..sambil nangis2 die ckp kat saya yg opah dah meninggal..mmg dia on the way back actually..rupanya tadi masa kakyong call, die tak perasan call tu, then bila nampak ada missed call, terus die call kak yong semula..sy xtau nak ckp mcmana, just pesan kat dia, drive elok2..takut jugak laa apa2 jadi kat dia kan..sampai je rumah, die nangis..serius, 1st time sy tgk die nangis cmtu..paham laa kan, opah kesayangan dia dh takde..sy just tenangkan dia, ajak dia dinner since xmakan malam lagi..then dia suruh sy kemas barang, esok pagi2 pkul 5 nak gerak balik umah opah..lepas die rest, then kami gerak dr umah pkul 5pagi tu..angkat je qaisara masuk dlm kete..terus ke umah opah..actually umah opah xjauh pun dr umah MIL..

sampai je umah opah, terus dia bukak kain yg tutup muka opah..dok termenung aje depan arwah..then bacakan yaasin..time ni xramai org, sbb awal lagi..baru pkul 7 lebih..sayu sangat rasa mcm tu..actually last kami jumpe opah sebulan yg lepas..masa tu dia baru kuar hospital sbb bleeding..siap mintak maaf ngan kami..then, sabtu n ahad yg lepas (2minggu lepas) kami ada balik umah mak (MIL) then siap balik umah opah belah mak (kat bota) sbb nak kutip buah rambutan ngan manggis..tapi disebabkan balik kampung kejap aje, xde pulak kami melawat opah belah abah ni..tu yg en.hubby ralat sangat..nape laa xjenguk opah tu walaupun kejap kan? hmm..biasalah..kita hanya merancang..tuhan yg tentukan segalanya..

sy pegi tgk opah masa dikapankan..then, cium dia sebelum dibawak ke masjid utk disembahyangkan..sejuk sangat dahi opah..then lepas tu sy balik umah mak..basuh baju,kemas umah and masak sket2 utk lunch..diorg sume balik dr kubur dh dekat pkul 3..malam tu ada tahlil..kakak2 en.hubby semua dah balik, tinggal lg kami dan adik en.hubby je..(kak imah)..esoknya, xde apa2 aktiviti, just keluar pekan teluk intan beli barang sket2..then lepas tahlil malam tu kami balik ke shah alam..

yang pasti, lepas ni..xde sesapa lagi dah yg akan panggil en.hubby dengan gelaran 'atan'..itu adalah panggilan dr seorang nenek kepada cucu kesayangan dia..semoga roh arwah opah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..amin...


~mati itu pasti...

2 pengomen:

cikbedahlaser January 17, 2012 at 11:44 AM  

innalillah....
smoga arwah tenang d sana...
yup mati tu pasti.. janji allah tak pernah salah..
sy pon kehilangan wan pada ari yg sama.. pukul 730mlm....
:(..
tak de dah org nak bising2 tny bile nk beranak.. bg duit raya singgit....
owh...

smoga suaminya tabah n redha ye...

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 17, 2012 at 1:46 PM  

amin..
oh, kebetulan..Allah lebih sayangkan mereka, kan?
semoga roh mereka dicucuri rahmat..

thanks ye cikbedahlaser..