Friday, November 18, 2011

:: 1st check up... ::

Salam Jumaat kawan-kawan... :)

Alhamdulillah..pagi2 jumaat ni nak cite pasal 1st check up aritu..as you know, qaisara bakal dapat adik taun depan..syukur sangat2..masa tau preggie tu masa hari yg sama dengan kejadian rompakan kat umah aritu..masa tu baru 5-6 minggu gitu..tanda2 apa pun xde..mmg sy tak perasan pun yg sy peknen, sbb lagipun period agak tunggang langgang lepas sy stop makan ubat dalam bulan puasa aritu..sy pikir, maybe tgh dlm proses nk betulkan hormon kan..so biasalah akan lambat few days..tp rupanya dah lekat.. :)

so dalam minggu lepas, bila kandungan dah cecah 10 weeks, sy ke klinik an-nisaa sec u5 utk jumpe dengan dr.syikin..dia ni mmg dah kenal sangat dah ngn sy, sbb dr pregnantkan qaisara, aisyah sampaila skang ni, die laaa yg check..sy taknak org lain..sanggup buat appointment tu..so haritu rezeki dapat jumpa dengan dr.syikin, dengar consultation dari dia mengenai pregnancy sy kalini..yelah, last time kan masa sy pregnantkan aisyah, ada masalah..sampaikan sy terpaksa buat TOP..sangat sedih kalau nak diingatkan semula..

semoga baby sihat2 aje dlm tu ye! :) insyaAllah kita jumpa awal bulan 6 nnt.. :)

so aritu sy scan..dr check semua..dr kepala baby, sampailah ke jantungnya..alhamdulillah..syukur sangat2 bila dr. bgtau yg kepala nya sempurna bulat, jantungnya sihat..siap dengar bunyi jantung baby..actually itu la yg paling sy nak dengar..sy agak trauma nk scan perut actually..yelah, sy penah alami situasi dimana dlm keadaan excited nak g scan, tetiba sy diberitahu yg anak dlm kandungan saya tak sempurna! siapa yg tak sedih? tuhan je yg tau perasaan sy time tu..rasa nak menjerit kuat2..dah la time tu husband pun takde..nun jauhh di aussie..terpaksa lakukan semua prosedur bersendirian tp suami disisi..dengan kehilangan anak lagi..cuma kawan2  dan family je yg banyak bagi semangat..sedih ok! dan sy tak mahu kejadian yg sama berulang lagi..bila sy dapat tau sy pregnant aritu, cepat2 saya berdoa, moga2 Allah lindungi kandungan sy kali ini..


bercerita soal kandungan sy kalini, skang ni dah 11 weeks plus, dah nak masuk 3 bulan..kiranya tak lama lagi dah nak masuk 2nd trimester..tp mabuk2 sy tetap ada, cuma waktu malam selepas maghrib..pagi dan tghari dah ok..alhamdulillah..kalini punye mabuk is better kalau nak dibandingkan dengan keadaan sy masa mengandungkan qaisara..mak aii..teruk betul rasanya keadaan sy masa tu..flat abis!yg pasti makanan mmg tak boleh disentuh..semuanya meloyakan..air pun sama..air masak pun boleh keluar semula..just imagine,tak boleh tgk matahari..sepanjang hari sy kene berkelubung (selubung) dlm selimut..kalau nampak matahari, sy rasa nak pitam..sampaikan kene ambik unpaid leave 2 minggu..sbb time tu cuti yg diperuntukkan dah abis! bayangkan bape lama sy menanggung whole-day-sickness tu..huhuhu..sabar je lah..alhamdulillah, sampai bulan ke 4, terus hilang mcm tu je semua sickness tu..tapi yg kalini, lain pulak..sy kene paksa makan! kalau xmakan, nnt pening2, muntah2..means jgn bg angin masuk perut..tapi pening2 tu xde laa..dan skang ni malam je laa yg selalu mabuk..just rasa mual2 gitu..alhamdulillah.. :)

about supplement, mmg sy tak penah tinggal acid folic sejak sy tau sy pregnant..yelah, dh ada pengalaman kan..takut sangat kalau ia berulang..nauzubillah, mintak dijauhkan..amin..hope lepas ni keadaan sy ok2 aje..tak sabar nak pegi next scan lagi 2 minggu..oh, daftar kat klinik desa belum lagi nehhh..alamak..nak pegi ke tak eh? malas betul nak beramai2 dan berkampung kat klinik desa tu..adehh..



7 pengomen:

Mazatul Azura Muhamad November 18, 2011 at 2:35 PM  

Alhamdulillah... Tahniah Ain & also cik abg (Cik Din). Tumpang gembira utk you ols yer...

Insya-Allah, semoga Allah permudahkan segala urusan kali ini.. Amin

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. November 18, 2011 at 2:53 PM  

thanks kak mai..insyaAllah..amin.. :) lama eh kita tak jumpe kan? padahal tak jauh mana pun.. :)

RazFiRa November 18, 2011 at 3:05 PM  

tahniah.. smoga baby sihat dan comel :)

Fitri Senin November 21, 2011 at 11:57 AM  

Salam perkenalan Ain.. Semoga waktu mengandung kali ni dipermudahkan hendaknya =)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. November 21, 2011 at 12:34 PM  

razfira : thanks so much..semua parents pasti mahukan baby nya sihat dan comel, kan? :)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. November 21, 2011 at 12:35 PM  

fitri : salam perkenalan..insyaAllah..thanks banyak2 ye..thanks jugak sudi jenguk sini.. :)

lin December 11, 2011 at 8:32 PM  

Ainie..selamat menjalani tempoh mengandung ye..sy akan slalu ingat and doa kan awak n baby sehat :-) jgn lupa doakn sy sekali ye..nak tak nak, perasaan berdbar tu mmg x dpt nak elak kan.. Take care ye awak :-)