Monday, October 17, 2011

:: Kami dirompak!! ::

Salam semua....
syukur Alhamdulillah..masih dapat bernafas hingga ke saat ini..

mungkin beberapa kawan saya kat sini dh tau yg kami dirompak pada 2 minggu lepas..itu pun setelah beberapa hari selepas kejadian, disebabkan kesemua barang2 saya habis dirompak, laptop, handphone..so tak tau nak contact kawan2 mcamana..number phone semua hilang..

kejadian tu berlaku terlalu pantas..sampaikan sy rasa ianya seperti mimpi! yelah, dah la tgh nyenyak tidur waktu tu..tetiba ada orang datang terjah dalam bilik, bawak senjata siap halakan kat kami, then mintak duit..habis digeledahnya satu bilik, barang kemas yg ada pada badan, habis semua direntapnya! yang buat sy marah sangat, siap dipukulnya saya dengan batang besi! nak ambik barang, ambik je la kan..xpayah laa nak pukul2 orang..suami sy turut diikat waktu tu..tu yg buat badan sy menggeletar..sbb sy takut mereka apa2 kan sy dan qaisara..sepanjang masa sy peluk qaisara, dan sy ikut je apa arahan mereka..

mereka suruh kami turun, dan berikan beg tangan sy pd mereka..time tu, hancur luluh rasa hati, bila beg tangan tu diambil..dalam beg tangan tu ada cash sy (duit berniaga rm300), duit raya qaisara rm500+,barang kemas gelang, cincin, subang, buah rantai..mmg silap sy, simpan semuanya dlm handbag..actually duit raya qaisara tu sy baru lepas kira, then hajatnya nak pegi bank in hari yg sama..then, barang kemas tu pulak asalnya dalam beg make up..tapi xtau lah nape gatal tangan pi masukkan beg kecik berisi brg kemas tu kedalam handbag tu pulak..yelah, org kata mende dh nak jadi..kan?

so total lost kami lebih kurang rm15k, termasuk 2 biji laptop sekali dengan bag laptop, handphone 3, barang kemas - rantai, gelang tgn 2, cincin 4, buah rantai 2, subang 2 pasang - licin satu pun tak tinggal, cash rm800+, kamera, jam tangan hubby, handbag..sekelip mata! mmg dugaan hebat utk kami..apatah lagi lepas kejadian tu, sorang jiran pun tak terjaga bila en.hubby menjerit dari rumah ke rumah utk mintak bantuan..dan baru kami tahu bahawa satu row rumah saya tu telah dipukau..rumah sy juga dipukau, pencuri lahanat tu telah berak didalam rumah kami..

sampai sekarang peristiwa tu masih terbayang2..trauma nye still ada sikit2..masa awal2 dulu kami xboleh tidur malam..tapi alhamdulillah, kami dipertemukan dengan sorang haji, haji ni lah yg buatkan air penawar utk kami bertiga mandi..alhamdulillah..sara pun dah lena tidurnya sekarang ni..kalau x, asyik terkejut2 je..alhamdulillah, peristiwa ni banyak mengajar kami ttg banyak perkara..yes, tuhan uji kami dengan cara mcmni..dan seharusnya kami redha, dan lebih dekatkan diri kepada Nya..kerana kami percaya, pasti ada hikmah yg tersembunyi disebalik peristiwa ni..

* nnt kan full story ttg peristiwa ni..sy akan buat kronogi peristiwa rompakan ni..banyak yg boleh dipelajari dr apa yg kami alami..

14 pengomen:

azy October 17, 2011 at 12:27 PM  

assalam

sy bru singgah sni...takziah ats kjadian yg mnimpa...semoga Allah memberi balasan pd org2 jahat tu? boleh tau kawasan mna?
mesti trauma lg kn..

RazFiRa October 17, 2011 at 12:27 PM  

sedih..

sy pun faham mcm mana rasenye

rumah sy pun 2x dah dirompak

tp nasib baiklah diorng rompak masa sy g keje

whatever pon. sy still trauma

trus pindah rumah

harap bersabar banyak2 ye

nasib baik family sume slamat

itu yg penting

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. October 17, 2011 at 12:30 PM  

azy : thanks singgah sini ye azy..ha'ah, trauma harus lah ada lagi..masih takut2 nak duk kat tingkat bawah kalau suami ngan anak ade kat tingkat atas..tu lah, semoga Allah berikan balasan setimpal!
saya stay area Puncak Perdana, Shah Alam..sebelah uitm puncak perdana..jalan menghala ke puncak alam..

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. October 17, 2011 at 12:32 PM  

razfira : oh, 2x kene rompak? ya Allah..jahatnye mereka ni kan?tapi tu lah, bezanya kita, saya dirompak masa kami ada dirumah, siap kene ikat tangan, kene pukul semua lah..tu pasal trauma sampai ke harini..betul tu,syukur sangat kami tak de apa2 yang serius..
nak pindah rumah tu rasanya tak lah, sbb kami beli rumah ni..so that nak kene lebih kan security lah kat rumah ni..btw, thanks ya.. :)

eiNa October 17, 2011 at 1:17 PM  

ya allah.. scary nye ain.. apepun Alhamdulillah semua selamat..
semoga derang tu dapat balasan yang setimpal.. jahat gile pukau2 dan berak dalam rumah org...
banyak gak lost tuh Ain..
sabar yek...

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. October 17, 2011 at 1:22 PM  

thanks kak eina..betul, mmg scary sangat2..sampai skang pun asyik terbayang2 aje..mmg jahat nak mamp*s..tu lah, nk buat cemana kan..insyaAllah ada hikmah utk semua ni..

Mazatul Azura Muhamad October 18, 2011 at 10:18 AM  

Ngape akak tak taw pun Ain kene rompak.. Astagfirullah... Sabar banyak-banyak yer Ain.. Kami dulu rumah pernah dimasuki pencuri, Cuma Alhamdulillah... kami tak dek kat rumah.. Setakat barang2 jer yg diorang kebas...

Lepas nie kene pasang alarm for security or cctv nih!

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. October 18, 2011 at 11:18 AM  

kak mai, ain ada letak kat status fb, tu pun beberapa hari lepas kejadian..sbb semua laptop, handphone sume kene ambik, so mmg xleh nak update sape2 or nak contact kawan2..number phone pun xde..

yelah kak, mmg bersabar je..insyaAllah, ada rahmat utk semua ni..actually alarm dah ada dah, cume tak aktif aje..biasala..dok tertangguh aje..

Cik Piko October 18, 2011 at 11:57 AM  

baru terbaca...takziah...takutnye bile bayangkan peristiwa kena rompak ni...syukur anak dan awak sekeluarga selamat...parent penah kena rompak dulu..mmg fobia gile...

take care ye..

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. October 18, 2011 at 12:23 PM  

time kasih cik piko..tu lah, mmg xleh dibayangkan..mmg takut!alhamdulillah..semua selamat..
mmg betul, bila dh jadi mcm ni mmg fobia n trauma lah..seb baik ada pakcik sorg ni buatkan air utk kami minum dan mandi, alhamdulillah, dah kurang dh sikit perasaan takut, fobia ape sume tu..

lydzar October 18, 2011 at 12:42 PM  

ya allah, bila kejadian ni aini? aku baru tau. apepon alhamdulillah korang bertiga selamat.jahatnya perompak tu. nasib baik lagi dorang tak pukul or cederakan sara

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. October 18, 2011 at 12:59 PM  

lama dah liza, 4/10..selasa 2 minggu lepas..aku ada letak kat status fb aritu, tapi lepas beberapa hari kejadian laa..ha'ah..tu yg bersyukur sangat2..aku mmg peluk sara all the time

azy October 18, 2011 at 4:37 PM  

sis..sy agak dh area puncak alam..act..sy bru book rumah benita kat sna..takut juga ye area sna..hmm

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. October 18, 2011 at 4:48 PM  

ni bukan area puncak alam azy..tapi satu jalan laa.umah akak dekat2 dengan kayangan height, cahaya spk..puncak alam depan lagi.tapi still laa..jalan yg sama..sepanjang jalan ni banyak construction rumah..kawasan baru nak naik..tu yg bahaya tu..