Friday, August 12, 2011

:: Semut punya angkara.. ::

Salam Jumaat semua.. :)

Semalam lepas amik qaisara dari umah pengasuh, sy ternampak kaki die merah2, sangat clear, sbb die pakai gown paras lutut..masuk je rumah, terus tangkap budak ni, check kaki die satu2..masyaAllah..penuh dengan gigitan semut!! sy tak tau lah semut ke ape..maybe nyamuk? tapi kalau nyamuk xkan la sebanyak itu..penuhhh 2 -2 belah kaki..ade yg bengkak sikit, ada yg tampuk2 merah..tapi mmg mcm kene gigit semut laa..hopefully bukan la semut api..

ini bukan kaki qaisara, tapi kesan gigit semut tu ala2 ni laa..gambar ehsan google

kesian die, ok! seingat saya ini dah kali ke 3, kesan merah2 cmni kat kaki qaisara..masa pertama kali dulu sy ok lagi..balik umah terus letak mopiko..2nd time, sy sound jugak akak tu..mintak die check kan kawasan anak sy bermain/tido..tapi katanye umah die takde semut..dan jawab die lagi.. "kene kat umah ain kot..sbb ain kan buat coklat..." haih?? reason die ada benarnya..saya buat coklat, dan sepatutnya semut2 ni semua pastinya suke berkumpul kat rumah saya..tapi hakikat sebenarnya?? sangat susah nak jumpe semut kat rumah saya ni..sebabnya? awal2 lagi sy dah tabur ubat semut yg serbuk tu, kat area dapur tu..lagi2 yg ada lubang2 kecik tu..dan hasilnya, mmg umah sy takde semut! even ruang tamu..tempat tidur apatah lagi..lagi pulak, kesan semut tu sy nampak masa dalam kereta lepas amik sara..jejak rumah pun belum time tu.. hmm..sy takdelah marah akak pengasuh ni..cume remind die je la kan..sbb umah die banyak anak kecik..kalau yg kecik coet tu kene gigit, tak ke kesian kan...

tapi yg semalam tu, kesan die sangat banyak lah..sy tak sempat nak snap, sbb malas nak kuarkan kamera..smpai je umah, terus sapu ubat..pastu nak tido saya sapu lagi..tapi tgh malam die tergaru2 jugak..kesian,ok! pagi tadi pun die terbangun masa kami bersahur, asyik la mengadu gatal..actually kulit sara ni sensitif..sama mcm saya lah..asal ade luke, melecet, kene gigit apa2, mestii tinggalkan parut hitam..yg die kene gigit semut sebelum ni pun, tinggalkan parut hitam kat tangan dan kaki, sampaikan org bertanya "parut chicken pox ke ni?" hmm..mmg tak dapat lah sara nak beraya dengan gown ataupun suar steng..nanti nampak parut kat kaki..sementara ni, kene sapu vit E banyak2..kasi parut cepat hilang.huuhu...

haihh..tak tau lah nak kata apa..padanla sara asyik nangis je bila nak dihantar ke umah pengasuh.. :(

2 pengomen:

Diyana August 12, 2011 at 11:41 AM  

teruk jg tu jadi cmtu kan.hmm.ko tny lg sekali le ain akak tu.

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. August 12, 2011 at 1:33 PM  

aku dah tanye die donat, jawapan die ttp sama.."umah akak xde semut..kalau ada, mesti budak2 lain kene dah.." hmm..aku xtau nak kata apa lagi lah kan..aisehh..hangin aku jadinye tau donat..anak aku dah la kulit sensitip gila..huhuhu