Friday, May 27, 2011

:: Resepi pizza paling simple ::

Salam semua..
Selamat hari jumaat! :) Sarapan apa pagi ni? aku..sarapan pizza lebihan semalam..kih kih kih..heyyy..bukan beli kat kedai tau..home made punye.. :D semalam masa tgh tgk Nora Elena, sempat lagi aku berlari2 ke dapur time iklan..sbb nak sediakan bahan nak buat pizza ni lah...actually tekak terasa nak makan nasik ptg smlm..tapi disebabkan stok lauk basah dah abiss..boring laa makan nasik lauk telur..so that korek2 icebox, terjumpe hotdog, ade mozarella cheese, ade isi ketam..then bukak lemari stok makanan pulak, ade nenas dalam tin..hah! mmg sesuai sangat lah kalau buat pizza nehh..sebelum amik qaisara dari umah pengasuh, aku dah uli tepung dulu..sbb nak kasik die kembang sekali ganda kan..

masa tgh tgk Nora Elena tu aku potong2 bahan..time iklan la kan..time cerita, haruslah dok ngadap tv..hehehe..dah pkul 8, en.hubby call nak beli dinner ke apa..aku ckp, xpayah, aku buat pizza..terus aku pi dapur, letak topping pizza..aku pakai sos aje, sos tomato + sos cili..then tabur ler apa ko nak tabur..last skali tabur cheese dan bakar..siap! dan2 time en.hubby siap mandi n solat, pizza dah siap panas2 atas mejaa..hehehe..

actually aku dah lama sangat tak buat pizza ni..last sekali aku buat masa aku peknen kan sara..ntah ler, masa pregnant dulu kan, rajin betul masak memasak ni tau..mcm2 aku try..tapi skang sejak bz ngan coklat ngan bakery ni, aku jadi malas sket nak masak..iskk..tak elok tu kan, patutnye aku lagi rajin memasak utk family! haih!

oklah, ni aku letak resepi pizza simple ni..aku nak share ngan korang..at least boleh la kita kurangkan aktiviti makan2 di luar tu kan..makan selalu2 kat luar tu tak elok juga...dah la banyak nau perasa n perisa yang diorg letak, sampaikan kadang lepas makan aku jadi pening..banyak sangat MSG kot..kan tak elok utk anak2 yg tgh membesar tu.. :) oklah...salin resepi ni ye..balik nnt boleh buat.. :D

Bahan-bahan ( 8 orang makan ) - see? 8 org makan..tapi kami bertiga ajek!huhuhu..


250 gm tepung gandum/roti
1 sudu makan gula
1 sudu teh garam
2 sudu teh yis kering/mauripan (campur 1/2 cawan air suam, biar hingga kembang)
2 sudu makan minyak zaitun -- aku pakai minyak sayur ajek
1/2 biji capsicum hijau dan merah (topping)
4 batang sosej dipotong bulat nipis (topping)
1/2 biji bawang besar didadu (topping)
Serbuk oregano, sos pizza dan keju mozzarella
*yg bahan2 tabur ni, korang belasah aje apa yg ada..kalau ade tuna pun sedap..sardin ke, daging cincang ke, daging burger cincang ke..janji sume nye kering, jgn basah2..nnt doh roti serap air, jadi lembik pulak

Cara-cara
Gaulkan semua bahan kecuali yis
Masukkan yis sedikit-sedikit sambil menguli.
Uli hingga doh menjadi lembut & licin tak melekat di tangan. Tutup dengan kain lembab dan ketepikan hingga naik 2 kali ganda.
Tumbuk doh untuk buang angin dan canai membentuk bulat seperti pizza biasa.
Cucuk permukaan doh dengan garfu. Sapukan sos pizza kemudian letakkan bahan topping mengikut citarasa.
Akhir sekali taburkan serbuk oregano & keju mozzarella dan bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah selama 20 min.

sebelum bakar..gila cheese nih..tabur selagi mau

dah siap bakar..ups, hangus sket tepi  tu..tapi xpe, rangup krup krup

die punye tarikkk..mak aiii..best best.. :D

Resepi ni senang, roti die pun lembut gila..even pagi ni aku panas kan semula pakai oven kejap, roti die still lembut..try ler.. :)

1 pengomen:

Aizura May 27, 2011 at 10:31 AM  

akak skrg ni memang lah mood memasak kelaut. malas ya amat!! lagipun makan kena control, baik makan kt luar jer. sah sah akan makan sikit. huhu