Thursday, April 21, 2011

:: Apam Polkadot ::

Sekarang ni, instead of macaroon dan jugak red velved cake, rata2 sume orang sibuk nak mencuba apam polkadot ni..aku tak terkecuali laa..sbb comel sangat la apam ni! cute sungguh! kalau tgk dr resepi nye, simple aje..xde yang specialnye..ramuan nye sume senang nak dapat..dan aku dah agak dah, rasa die biasa2 sahaja, cume yang menambahkan rasa kat apam ni adalah filling yang kita letak..aku penah makan apam polkadot ni, dengan filling peanut butter..hmm..sedap! kalau buat cream caramel, harus lagi sedap..

balik kampung last weekend, aku plan nak buat apam ni..since kat umah aku xde pengukus..ha, korang bayangkan laaa..umah aku xdok pengukus! buat kek rajin sangat, tapi semua yang berbakar aje..nak buat yang style steam, tapi terbantut disebabkan pengukus nan ado..ntah ape2 la kan..nak beli, tapi asyik tertangguh aje..erk, tunggu en.hubby ajak pi kelantan or padang besar baru nak cari kot! hahahaha..

so that, jumaat lepas, sebelum gerak balik ke temerloh, aku siap packing2 sume barang, termasuk piping bag, papercup, pewarna ape sume, sbb aku yakin umah mama takkan ade mende2 cmtu..hahahaa..sangat yakin,ok! then, sabtu lepas, bermulalah operasi aku bersama una, menjayakan operasi membuat apam polkadot..mama ngan abah pegi mesyuarat kenduri..biasalah kat sini..kalau ade kenduri, tuan rumah akan buat mesyuarat, utk tetapkan ajk..mama ngan abah tu selalu la jadi tuan rumah..hmm..biarlah mereka kan, dah dok kampung ni, kene la aktif ngan aktiviti kampung pulak..

ok,sambung cite pasal apam tadi kan, alah, kejap sangat membuatnye! kukus pun 10-15mins aje..kejap aje, dah naik gebu, ko! rasa die? mcm yang aku agak tadi, biasa2 aje, tapi ok laaa..boleh la buat minum petang..cume yang aku buat ni, agak terkeras sket, maybe sbb aku terlupa nak bawak ovelatte..ovellate ni fungsi die sebagai pelembut kek/apam..then, maybe tepung pun terlebih sket..tapi xdela sampai cacatkan rasa apam ni..still ok, sampaikan sara dok ulang 3-4 kali ke dapur sbb sibuk mengintai apam polkadot atas meja..huhuu..filling yang aku taruk adalah filling strawberry - same filling ngan cheese tart...sedap..rasa die manis2 buah gitu..aku suke..


so inilah hasilnyaa..kuar dr kukusan, mmg sume org teruja, sbb sangat comel!! naik gebus gitu..bulat2 mcm bolaa..tu yg qaisara suke..kuih ball katanye..gasakla nak..huhuhu..korang nak mencube? meh la aku tepek kan resepi kat sini..kotla nak buat balik keje ni kan..barang2 nye pun senang aje nak dapat..tinggal lagi nak ade kukusan la kat umah..kalau xde, xdapek nak nolong..aku siap rembat kukusan mama yang lama, buat standby kat umah kalau2 nak buat lagi apam ni..hehehe..takpelah kan, die ada yang baru, yang besarrrr gituu..oklah, ni resepi nye ye kawan2...

Resepi Apam Polkadot

• 3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
• 275 gm tepung gandum
• 220 gm gula halus
• 150 ml susu segar@susu cair
• 3 sudu teh baking powder
• 1 sudu kecil ovalette
• filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
• pewarna

• masukkan semua bahan apam kedalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
• bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
• masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
• picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
• letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
• picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
• last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak

senang je kan? selamat mencube!!


3 pengomen:

Eyriqazz April 25, 2011 at 4:45 PM  

nyam2...look delicious..dah lama tak makan apam sebegini..

Shocking|Kandungan Gula dalam Susu Tepung Untuk Membesar Anak-Anak

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. April 26, 2011 at 9:30 AM  

oh, en.eyriqazz datang sini! wah!hahaha..thanks2..boleh la mintak wife buatkan nnt eh..heheeh..tenkiu datang sini.. :)

m@Ri@ April 27, 2011 at 5:39 PM  

mcm sedap je..nyum nyum