Monday, March 07, 2011

:: Perubatan cara batin ::

Korang penah dengar...ataupun penah pergi berubat cara batin? sebelum ni aku penah dengar, tapi tak amik port pun..sbb tak penah pulak family terdekat yg ade pengelaman berubat cara batin ni..tapi, ari jumaat lepas, my SIL ngan suami beserta mak ngan abah (my PIL) datang umah kami untuk stay, sbb sabtu pagi2 diorg nak pegi Melaka, nak pegi berubatkan abah yg sakit. Actually abah ade mcm2 sakit..buah pinggang, gout, kencing manis..banyak lagi laa..dan yang terbaru ni, kencing berdarah..dan doktor sah kan ianya batu karang..so that Kak Imah (adik en.hubby yg aku panggil 'kak', sbb die lebih tua..hehehe..) pakat ngan suami die, Abg zainal utk bawak abah ke situ..

actually abg zainal penah ikut sekali masa adik beradik die bawak mak diorg ke situ utk berubat..xberapa sure apa sakit mak die, tapi lebih kurang berkaitan tulang laa..dan alhamdulillah, skang ni mak die dah boleh berjalan dah pun, alhamdulillah..mcm abah mertua aku tu, dia banyak refer pada hospital aje selama ni, tak penah pulak berubat cara batin ni..skang ni penyakit nye makin kerap datang..sampai kadang tu bengkak2 tangan, sakit pinggang, pantang silap makan, gout nye mesti menyerang..sbb tahap gout die dah agak teruk..  :(

sebelum pegi diorg dok cerita2..aku tak amik kisah sangat laa..sbb xtau cemana proses pengubatan yg diorg jalankan.tapi bila diorg dah balik dr melaka, diorg cerita..boleh terngaga aku dibuatnye! ok, aku xberapa ingat nama tempat perubatan batin ni, tapi yg aku tau lokasi nye di bukit pegoh melaka, yang mana tempat nye adalah di rumah anak yatim kat situ..diorg gunakan dorm anak yatim tu yg boleh muatkan 10-20 buah katil..so pesakit akan baring atas katil sambil ditemani keluarga..bagi yg pesakit pompuan islam tu, mmg die suruh berpakaian menutup aurat..drpd cerita abg zainal, tukang ubat - abg rahim nama die - ni ada beberapa adik beradik, dan kesemua adik beradik die ni ade ilmu perubatan batin ni..tapi die cume mengubatkan penyakit, dan bukannye 'gangguan'..kalau ade gangguan, org lain yg akan ubatkan..

masa sampai tu, around 10am, diorg amik no giliran, dan nombornye adalah 77! hambik ko..baru 10 pagi, nombornye dah 77..nampak sangat mmg ramai org yg dtg berubat kat situ..katanye, dr singapore dan brunei pun ada..makanye, kak imah bawak mak abah jalan2 dulu..then, lepas zohor baru lah diorg pegi ke situ semula..daripada penceritaan kak imah, masa org tu ubatkan abah, die mcm beraksi seolah2 ade skrin depan mata die..tekan sana tekan sini, tapi just aksi..kita tak nampak apa2..nampak mcm pelik aksi die tu, tapi kita tak nampak ape yg die tekan, apa yg die buat..then, nampak org tu buat aksi mcm cucuk kat pergelangan tangan, mcm nak masukkan air/darah kat tangan tu kan..tapi tak rasa apa pun..sekejap aje diorg merawat abah..katanye lepas ni kalau abah sakit2 lagi, abah just perlu call, dan org tu akan ubatkan abah melalui telefon..

kak imah duduk atas lantai dekat ngan abah sementara diorg ubatkan abah.tetiba org yg ubatkan abah tu, tunjuk kat kak imah, sambil buat aksi suruh kak imah baring..kak imah pelik laa..sbb yg nak di ubatkan abah..tapi org tu suruh jugak die baring, pastu die ckp "Awak ade resdung ye?" kaget jap kak imah..mana org tu tau eh? pastu bila kak imah baring..ade sorg pompuan datang, die kata nak buangkan 'gangguan' dlm badan kak imah tu..bila dah sudah, baru org yg ubatkan abah tadi, ubatkan kak imah pulak..then die tanye samada kak imah ade sakit apa2 ke? kak imah kata tak ada, tapi die cerita kat org tu yg die dah 2 tahun lebih kawen, tapi xde rezeki anak lagi..soalan die, "Awak tgh suci ke skang ni?" means dalam keadaan bersih ke? bebas dari period? bila kak imah bgtau yg die suci, then org tu panggil abg zainal, then die tudingkan jari kat abg zainal, dan halakan tangan die kat area bawah pinggang (area rahim) kak imah..die kata insyaAllah, ramai dah berubat kat sini..dan alhamdulillah berjaya..

banyak dah penyakit yg diorg ubatkan..dan alhamdulillah most of them dah sihat..tu yg aku google cari info pasal tempat ni..banyak recommendation dr sesapa yg penah berubat atau ade ahli keluarga yg berubat kat situ..bayaran, tiada..die tak kenekan sebarang caj, semuanya atas keikhlasan hati - duit tu akan disalurkan ke rumah anak yatim - yg dikenekan bayaran/caj cumelah pertukaran organ..korang dapat bayangkan tak diorg boleh lakukan pertukaran organ secara batin? satu mende pun pesakit takkan nampak, cume mungkin ada rasa sket samada sengal ataupun mcm kene gigit semut.that's all..

aku surf pasal perubatan cara batin ni..sbb takut jugak kan, manalah kita tau..sbb mende2 halus mcm ni, mcm2 yg boleh digunakan samada yg baik ataupun yg buruk..mungkin khidmat jin digunakan, tapi samada jin islam atau kafir, wallahualam..tapi kalau ikutkan apa yg kak imah cerita, sebelum die ubatkan tu, die disuruh selawat, baca al fatihah..so alhamdulillah, semuanye berlandaskan islam dan al quran..ade satu artikel yang aku baca, korang boleh tgk kat blog ni..tapi rasenye info ni bukan nye tempat abah berubat ni..die cume ceritakan ttg pengubatan cara batin ni..

http://www.syifa-alhidayah.com/pengenalan_detail.asp

apa yg kak imah cite..mostly mcm tak masuk akal..yelah, semua yg diorg buat tu, kita tak nampak..tapi mungkin kalau kita nampak, boleh pengsan dibuatnye kot..yelah, bayangkan kalau kita nampak darah terpancut2..proses operation tu dilakukan depan mata kita..korang dapat bayangkan tak? lagi2 pertukaran organ..iskkkk... satu cerita yg aku xdapat nak bayangkan cemana..kak imah cite, ada sorang pesakit dari sarawak dtg berubat, sbb tulang belakang die bengkok..org tu suruh die meniarap, then die buatla something kat belakang die..then, die tanye..dah siap ke? tau org tukang ubat tu cakap apa? "kejap ye..nak tunggu tulang"

hah, tulang dari mana??? huhuhu..

apa2 pun, hope abah cepat sembut..ni salah satu usaha yg adik beradik en.hubby buat..sbb kesian tgk abah sakit dah lama..hopefully cara pengubatan batin ni 'sesuai' utk abah..insyaAllah..amin...

buat sesapa yg nak try, boleh la contact En Rahim 016-6451080 , lokasi die kat rumah anak yatim, bukit pegoh melaka.. kene datang awal, sbb org sangat ramai..bayaran seikhlas hati, kecuali pertukaran organ..insyaAllah semua penyakit boleh diubat, yg penting kita berusaha..dari forum yg aku baca, katanye ade jugak en rahim ni bukak cawanan di sentul, tapi aku tak sure la pulak info ni betul ke tak..

masa aku tgh surf2 tadi, ade aku terbaca pasal Ashraf Muslim pelakon yg hensem tu pun pandai mengubat cara batin..katanye ayah dan mak die kat Teluk Mas, Melaka pun boleh mengubat, dan lokasinya di rumah ibu bapa ashraf tu laa..skang ni die jadi pembantu ustaz lokman, di syifa al hidayah (link yg aku kasik tadi tu)
alhamdulillah...sejuk ibu mengandung..hehhe..

p/s : adik aku una, dan jugak kawan2 die sume kata yg muka en.hubby ade iras ashraf muslim ni haa..haihhh..tang mana ntah? ade laa sikit kot..tang mata..yg lain? jauh panggang dari api kot? muahahaa..(seb baik en hubby xbaca blog neh..keh keh keh)

4 pengomen:

awein March 7, 2011 at 3:10 PM  

boleh caya ker ain? ada dlm paper ttg perubatan batin ni keratong xsilap..menipu org katanya..

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. March 7, 2011 at 3:36 PM  

tak tau la kak syida..ain pun mcm ragu2..tapi kalau tgk kat forum2..yg ain baca, mmg wujud perubatan batin ni..mostly diorg gunakan ayat alquran..katanye, setiap ayat tu ada istimewanye yang tersendiri..ntahlah, wallahualam..

Anonymous May 26, 2011 at 4:22 PM  

salam....


saya pon terpanggil untuk membalas infomasi pasal perubatan batin..

so, mcmana keadaan ayah awak? ada perubahan ke?

khairulnoriza December 20, 2011 at 10:30 PM  

Assalam, saya baru bercdg nak bawa mak saya berubat di sana...mata dia dah rabun kerana katarak...
Teringin saya tahu perkembangan ayah anda...harap mendapat maklumbalas. terima kasih.
Noriza