Thursday, October 14, 2010

:: Lebuh raya ada penunggu?? ::

Salam semua...
Huish..sempat lagi aku join 2 contest pagi ni..dah ready dok dlm draft kan, haruslah aku publishkan aje..mana la tau ade rezeki kan.. :)

Semalam korang dengar tak HotFm? wahahaha..kalo korang nak tau, aku ni pendengar setia HotFm, lagi2 masa AM crew..dengar celoteh si fafau, fbi ngan ag tuh..kadang gelak sorg2..kelakau tau diorg nih..ok, pasal topik semalam, cerita pasal gangguan makhluk halus..kisah ni adalah berkaitan dengan berita dalam Kosmo semalam yang menceritakan tentang pemandu2 yang sering terlihat kelibat seorang wanita mengendong anak di kawasan kemalangan ngeri tempohari..kata mereka, kadang2 wanita tu cume berdiri di tepi lebuh raya, kadang tu melintas yg menyebabkan pemandu hilang kawalan disebabkan nak mengelak drpd melanggar wanita dan anaknye tu..

haih, seram je dengar kan? tapi..bukan sekali 2 lah aku dengar kisah cmni..dlm email aku ade 2 cerita yg bertujuan utk menasihatkan pengguna lebuhraya agar berhati2 dengan kawasan yg disebutkan, disebabkan selalu berlaku kejadian yang tak diingini..samalah, area Simpang Ampat, Batu Gajah tu, dan jugak kat area negeri Sembilan kalau tak salah aku..semua nye kat highway PLUS arah selatan..ade satu cerita tu yg mengisahkan ttg takde ape2 makhluk pun, tapi tak semena2 kereta diorg berpusing2 then termasuk ke dalam longkang tepi highway tu..dan kejadian yg sama berlaku pada 4-5 buah kereta sejurus selepas itu..means dlm masa yg sama lah..hmm..pelik kan? betul ke ade penunggu area situ??

kisah yg berlaku pada abah aku sendiri..bukan kat highway, tapi kat tepi jalan biase tu..ape org panggil eh? jalan persekutuan eh? ape2 je lah..haaa..kalau siapa2 yg pernah lalu arae2 jengka, ade satu kawasan kat Jengka 8, kat tepi jalan tu ade satu kawasan loji air..kat situ..selalu lahaiii org jumpe pompuan tepi jalan..tapi mende alah ni mmg bertujuan nak mengganggu lah aku rasa..sbb mostly yg terkena tu sume nampak muka pompuan tu..kadang ade melintas, smapaikan pernah berlaku accident yg menyebabkan pemandu nye hilang kawalan, dan keretanye terhumban dlm gaung kat tepi tu..dan pemandunye meninggal dunia...

ok, satu hari tu abah aku lalu jalan tu dah tengah malam..baru balik dr outstation..sampai kat kawasan tu, die nampak ade satu makhluk tgh berdiri kat tepi jalan..abah aku dah aware ngan mende ni, die pun bacalah ape2 yg patut..die kasik high beam, mmg nampak seseorang, tapi mukanye tak nampak sebab die tunduk. then, bila kereta abah aku dah dekat2 ngan mende alah tu, sekali lampu kereta menyuluh makhluk tu, then tetibe die ankat muka!! "Masya Allahhhhh!!!!!!" abah aku jerit..sbb apa? sbb mukanye sangatlah burukk!! abah aku xboleh nak ceritakan cemana, tapi die kata mcm muka org yg kene minyak panas tu, pastu ade kudis2, benjol2, darah2..mata merah...abah aku terus pecut tak pandang belakang, tapi still beringat masa bawak kete tuh....balik tu die cite kat kami semuaaaaa...

aku pulak masa tu tak kawen lagi..haruslah setiap jumaat lepas waktu keje aku balik kampung lalu jalan tu jugak..tapi korg tau cemana aku buat?? bila dah dekat2 nak sampai area situ, aku akan pastikan ade kereta kat depan aku, dan aku akan folooo kete tu rapat2..takut sehhh..penah lalu area jalan tu pkul 11 malam, tapi xde kereta nak aku folo, terpaksa lah bawak kete mcm micheal schumacher, dan takkan kupandang cermin pandang belakang tu..serius, time lalu jalan itu, bulu roma kat tengkuk aku meremangggg.......ngeeee...

oklah, itu cerita aku..korang penah alami tak mende2 cmni? sebenarnye mende2 ni mmg lah wujud..tak boleh nak nafikan..dimana2 pun ada..tapi kadang tak tahan kalau mereka2 ni menjelmakan diri tu lah..kalau aku, xtau lah ape aku nak buat..so far xpenah lagi..and aku harapp sangat takkan jadi pada aku..huhuhu..takuttt!! mau aku berlari tak cukup tanah nnt...huhuhu..

gamba pinjam kat google sat

8 pengomen:

tiefazatie October 14, 2010 at 11:08 AM  

ei.hantu!nsb ifa xpenah kena psl kt jln raya nie.tp msa stdy dulu la selalu je.haha

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 14, 2010 at 11:19 AM  

selalu? apekah ifa?
akak pun xpenah lagi so far..takut!

kakyong October 14, 2010 at 1:32 PM  

eiiii.. seram...
benda2 mcm ni memang ade.. cuma setengah pihak tak percaya...

Putri_Aizat October 14, 2010 at 1:37 PM  

seram tengok gambo tuh...dengar gak kat hotfm ari tuh...bahaya lah klu nampak hantu kat jalan raya nih...minta dijauhkan lah...

Putri_Aizat October 14, 2010 at 1:38 PM  

seram tengok gambo tuh...dengar gak kat hotfm ari tuh...bahaya lah klu nampak hantu kat jalan raya nih...minta dijauhkan lah...

Putri_Aizat October 14, 2010 at 1:38 PM  

seram tengok gambo tuh...dengar gak kat hotfm ari tuh...bahaya lah klu nampak hantu kat jalan raya nih...minta dijauhkan lah...

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 14, 2010 at 3:24 PM  

kakyong : betul la kak..mmg ada..kadang die nak uji kita kan? xtau lah..mintak2 kita kuat kalau berdepan ngan mende2 cmni..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 14, 2010 at 3:25 PM  

putri_aizat : mmg bahaya.kalau kita terkejut ke kan, tu yg boleh buat accident tu..isk..mintak dijauhkan...