Friday, September 17, 2010

:: Ceritere Aidilfitri 2010.. ::

Salam Jumaat sumer...
Isk, nyampahnye lahai..cuti tinggal lagi few days je kan..kejapnye cuti..padahalnye cuti seminggu tu..pada mulanye mmg aku amik cuti smpai semalam..arini sepatutnye masuk keje semula la kan..tapi memandangkan ade hal yg tak dapat di elakkan, so aku amik EL la harini...ngeh! dahla en.hubby cuti harini..lagipun kami ade agenda arini..nntla aku cite kan eh?ohh..entry kalini adalah entry cerita semata2..tiada gamba  ye..sbb aku pun xtau nape aku xleh nak upload gamba..error katanye..dh bape kali try neh..nnt pasni aku wat entry bergambar je..korang tgkla puas2 pasni eh..hahaha..mcmla gamba banyak sangat!!

nak cerita pasal raya.tapi mcm takde mood laaa..sebabnye tak feel la raya kali nih..xtau la sebab ape..sbb cuaca kat kampung, teluk intan mau pun kat temerloh panas ya amat kot? tak larat aku nak g jenjalan ke mana2..seb baik la pagi raya tu ujan kan? i believe kat memana pun ujan pagi raya tu..kat teluk intan, hujannye bawak ke malam tau..mmg la selesa..sampaikan si sara pun rilex je pakai baju kurung sampai ke petang! xde pun merengek sebab panas ke ape..korang punye raya cemana?seronok tak?

raya kalini agak lex2 aje..sbbnye pagi khamis tu MIL dah start masak2..aku just tolong sket2 potong2 ape2 yg patut sbb mmg style mak mertua aku ni die tak berapa gemar kalau tgh masak, si sara tergelek2 dtg ke dapur..xkisah la memana cucu die pun..nnt mmg disuruh mak budak tu g kelek anak masing2..hahaha..heaven kan..so aku tak kisah pun kalau sara rengek2 nak makan ke, poo poo ke, sbb at last aku xyah dok dapur..hehehe..actually kan, bukannye malas..tapi sbb tak selesa klau ramai2 ade kat dapur..sbb kat umah mak tu, dapur nye tak besar mana, n pintu dapur xpenah dibukak sbb jarak antara dapur mak ngan dapur org belakang hanyalah sedepa tangan! dekat kan?so mak lagi selesa sorang or berdua je kat dapur..lagipun adik ipar ade utk tolong mak..hehehe.. :) taun ni menu yg mak masak ialah..ketupat daun,ketupat segera, rendang ayam,daging dendeng dan jugak daging masak hitam..sedap! tapi aku tercari2 kuah kacang sbb kat sini rupenye diorg tak berapa gemar makan ketupat ngan kuah kacang..hmmm..whateverlahkan..balik temerloh nnt aku nak belasah ketupat dengan kuah kacang cukup2!

so ptg khamis tu kami just kemas2 umah..then isi biskut2 raya dalam balang..pastu aku ajak en.hubby g pekan sbb banyak jualan kat menara senget tuh..en,menara condong eh?tapi cuaca panas ya rabbi...tak larat!

pagi raya..agenda bersalam2 hanya dibuat selepas solat jumaat..lambat kan?sbbnye..pagi raya tu masing2 still kelek anak, ade yg tak mandi lagi laaa..ade yg baru nak iron baju laaa..lambat! isk,aku ngan sara dah ready awal daa..sara seawal pagi pkul 8 dah ready ngan baju kurung die..cayalah anak ibu! siap ade beg teddy lagi..suke betul die jalan2 sambil kendong beg tu kat belakang..dahla baru pandai berjalan..mmg jadi perhatian la die time raya aritu..

selepas sesi salam2..jalan2 umah sedara mara..pastu g umah opah sebelah abah..ptg tu ujan gerimis je..kat belah mertua aku ni, umah sedara mara banyak yg dekat2 ngan umah mak je..mak dok kat taman, bukan kampung ye..rumah awam style teres tu..so jiran2 pun byk..malam raya tu, berdentam dentum mercun, yelah..kalau dah dok dekat2 cmtu, diorg dok lawan2 la main mercun..seb baik laa si sara ni berani budaknye..pastu suke die tgk umah2 kat deretan umah mak tu, penuh ngan lampu warna warni..lip lap gitu..mcm pesta ape jee..tapi, aku lupe nak snap gamba laaa..cerita je lebih neh..hehehe..

ptg raya, kami sume gerak2 khas ke kampung belah mak pulak..kat lambor kiri..sejam perjalanan..seronok gak jumpe ramai2 neh..yelah, raya je baru dapat jumpe reramai cmni kan..malam tu pulak, sume dah tergolek penat, seb baik akak2 en.hubby dah balik ke kampung mertua masing2..so umah mak lengang sket, tinggal lagi kami,adik ipar yg baru kawen, ngan adik ipar bongsu..haaa..bolehla bernapas sket kan..huhuhu..

raya ke 2 dan ke 3. xjalan mana pun..panasssss sangat cuacanye! sidai baju pkul 10, pkul 1 dh boleh angkat sbb dah garing! hahaha..paham kan istilah garing tu cemana?dahla teluk intan ni tepi sungai..adehh..mmg tak larat aaa nak p memana..kami gerak ke pahang raya ke 3..kat temerloh pun xde ape yg menarik..tapi tetamu dtg,..mak aiii..ramainyee!! seronok si kecik tu sbb dapat kumpul byk duit raya..200+ tuh..agaknye dah dekat 3ratus sbb aku xkire pulak yg latest neh..tapi mesti korang lagi banyak kan..kami ni tak berjalan pun..takat umah sedara mara je laa ni..

oklah..tu je kisah raya taun ni..kalau ade lagi cerita, aku kabo kan kat sini..ni lepas solat jumaat, nak p midvalley nak anta adik aku jap.pastu kami nak buat misi mencari safety gate utk qaisara..minah neh sangat bahaya skang..asyik nak panjat tangga je kejenye..pastu nak singgah bank rakyat, nak bank in semua duit2 qaisara, termasuk tabung2 syiling yg ayah die simpan selama ni..eh, aku pun join menyimpan tauuu..hehehe..

oklah..callo bete..ade cite yg best aku nak share ngan korang neh...sukeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! tunggu ye!

3 pengomen:

lydzar September 17, 2010 at 3:34 PM  

aku pon tak kira lg duit raya dorang ni ada berapa..huhu ada gak la seploh dua ploh ringgit mama pinjam jap sbb nk byr kerepek..ekekeke..

haszuraidah ishak September 17, 2010 at 6:25 PM  

wahh..dah berupdate dah..panas ke kat sana? sini dah sejuk..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 17, 2010 at 10:39 PM  

lydzar : cis..jahat punye mama..nnt lama2 buat2 lupe la tu!hahaha..

has : ohoo..dah balik s.alam..sejuk sket kot kalau nak compare ngan temerloh ngan teluk intan..