Monday, September 27, 2010

:: Cemana nak letak nuffnang ads LB kat atas sekali? ::

Salam Isnin semua..boring kan? kejap sangat rasenye weekend aritu..tak puas rasenye nak golek2 ngan qaisara..huuhuhu..sbb tu la, sabtu ngan ahad ade 1 je entry yg aku update, makanye UV utk 2 hari itu telah menjunam dengan begitu dahsyat!huhuhu..biasala kan..nak berjaya kene kerja keras, nak UV ramai, kene la BW selalu..kalau x, dok laaa takat tu je kan...ehh..merapu ape pulak aku ni pagi2 neh? iskk..kembali kepada topik plissss...

Ok, utk entry pagi ni..aku nak kasik tutorial sket..berkenaan salah satu cara utk mendapatkan BE adalah dengan meletakkan ads nuffnang ditempat yg betul kan? ecewaahh..aku bukan pro ye dlm bab2 cenggini..tapi aku bileh tolong ape yg patut, berdasarkan pengalaman..xsalah kalau kita share knowledge yg ada...

ok, disebabkan BE yg aku dapat, suke sangat berebut2 kat LB aku tu,makanye aku boleh assume yg kedudukan LB aku adalah kedudukan yg disukai oleh advertiser..makanye, kat sini aku nak bgtau kat korang, cemana nak letakkan ads LB tu kat atasss sekali..bukan kat bawah header tau..so masa page loading, confirm pengunjung akan nampak iklan dulu..itu yg nuffnang nak, kan? dan juge..entry ni jugak aku buat atas permintaan daripada Donat, yang malas nak godek2 coding katanye..huhuhu..

ok, meh kita tgk satu2..

1st of all, kita tgk pergi kat website Nuffnang utk ambik coding bagi LB ads. pergi ke Nuffnang>Add Ads>copy coding utk Leaderboard.

2ndly, lepas korang login blogger account korang, pergi kat Dashboard>Design

Then klik kat Edit Html, then tick kat Expand Widget Templates.

Pastu, tekan Ctrl F, utk kita cari word yg kita nak, mcm nak letak ads ni kan kat ats sekali, makanye korang search word dan bila jumpe, letakkan iklan ads LB tadi kat bawah dan click kat Preview.

Haa..dah boleh nampak dah iklan akan tergedik2 kat atas nun..at least kalau xde iklan pun, nampak ikon mcm ni pun dah ok..maksudnye..iklan tu nnt akn kuar kat tempat ikon tu..means atas sekali la kan??

senang je kan?
ok..yg ni just link drpd Nuffnang utk pengguna  Classic dan jugak Layout Template, boleh jugak ikuti tutorial drpd Nuffnang, tapi yg ni basic sahaja..

Utk pengguna Classic Template, click sini
Utk pengguna Layout Template, click sini

Ok..dah setel assignment dari Donat..hehehe..dah mcm buat user manual dah kekdahnye..seb baik la yg ni one of my job scope..huhuhu..so kalau ade ape2 soklan, boleh la tanye ye..ape yg aku tolong..aku akan tolong..sharing is caring..caring is loving...hik!

ok, nak sambung keje..daaa...


10 pengomen:

Diyana Zulkifli September 27, 2010 at 10:13 AM  

makaceh ain!sepantas kilat ko buat tutorial.hihi.

lydzar September 27, 2010 at 10:58 AM  

dah buat gak..tq..harap2 dpt ler BE, UV tengah lebat ni kan..

hampes je 3 minggu ni, langsung taknaik earning aku

SYaMiLa September 27, 2010 at 11:27 AM  

tq for the info...blh juga refer kt web nuff...kt situ pun dh diajar cara2 utk letak nuff kt blog...

akuanakpahang September 27, 2010 at 3:40 PM  

Terima kasih tips yg berguna juga tu kan...

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 27, 2010 at 3:47 PM  

donat : sama2..sonang aje..tapi tu laa..aku dulu pun malas nak godek2 part html tuh..ehh..belanje donat 1!

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 27, 2010 at 3:48 PM  

lydzar : okeh..selamat berjaya! hehehe..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 27, 2010 at 3:48 PM  

syamila : betul tu mila..tapi kadang2 kite ni malas nak godek2 web nuff tu kan..so that sy share kat sini.. :)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 27, 2010 at 3:49 PM  

akuanakpahang : yup..betul tu..sharing is caring.. :)

zurazari September 28, 2010 at 10:13 AM  

aku yg baru blajar pasal nuff nie ha...
blur gak la... hahahaha:p

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 28, 2010 at 11:14 AM  

zura : takpe..slow2..lama2 pandai la tu.. :)