Thursday, September 30, 2010

:: Ajarlah anak anda menabung... ::

Anak korang suke menabung tak? kalau si Qaisara ni..pantanggg nampak duit syiling..mesti die kutip dan masuk dalam tabung Nuri die..xkisahlah bape sen pun..dari mana die dapat, sume die sumbat..wahh..lega hati ibu neh..kecik2 dah pandai menabung..aku rasa selama ni die nampak ibu ngan ayah die masukkan duit syiling dlm tabung tu, die pun nak ikut sama lah...


aku suke ngan peel die ni..tapi yg aku tak tahan...asal letak je handbag lepas amik die dr taska, terus dicapai nye handbag aku, di korek2 nye utk dapatkan syiling! then, die goncang2 wallet, asal dengar keting2 bunyi duit syiling je,mula la mulut die pun berbunyi nak kan syiling dlm wallet tu...hadoiiii la kannn..susah aaa cnggitu..dah salah namenye tu..mana aci la sara oiii...hehehehe..

aku kalau nak masukkan baju kotor dlm washing machine, mesti check 1-1 poket baju/seluar esp baju/seluar keje en.hubby..kadang ade syiling aku kumpul2...then aku pass kan kat makcik kecik nih laaa..tugas die masukkan 1-1 duit syiling tu dlm tabung...asyik betul die sampaikan menjejeh2 la air liurnye..hehehe..

kebaikan ajar anak menabung? of kos lah senang di kemudian hari..tapi kalau mcm sara, xde maknenyelah kan..mana la die paham ape tujuan menabung tu..tapi, at least kita biasakan die ngan aktiviti tu..asal nampak duit syiling je, simpan..jgn biar terabur or dibuat main..kalau dah besar sket..bolehlah kita inform die ape kebaikan nye menabung tu..biar die paham betul2..utk kesenangan die jugak nnt..utk tujuan belajar, nak masuk university..nak beli car..huhuhu...

keburukannye?utk budak2 kecik sedang sara tu ada keburukannye jugak..setiap aktiviti memasukkan duit dlm tabung tu harus dipantau..aku seriau betul bila die main2 syiling tu kat area mulut die..bahaya kan? kalau tertelan? nauzubillah...hmm..aku ade pengalaman buruk pasal tercekik duit syiling dlm tekak neh..duit 20sen..masa tu seingat aku, aku 6 tahun kot..pegang 20sen nak beli aiskrim..tapi mama aku xkasik aku pegi kedai.so sambil pujuk2 mama aku, sambil duit syling tu aku main2kan kat mulut..ntah cemana..syiling tu terpelanting dlm anak tekak..tak ingat aku, terjentik ke ape ntah..puas mama aku nak kuarkan..seb baik ade abah time tu, die tonggengkan aku kaki ke atas, kepala ke bawah, goncang2 badan aku..dan...tinggg!!! terpelanting kuar duit 20sen dr mulut aku..syukurrr..kalau x, dah arwah dah aku masa tu..sbb tu aku seriau sampai sekarang!mmg duit syiling berterabur,xkan jumpalah kat umah aku..aku takut sara teramik dn masukkan dlm mulut..iskk..mintak di jauhkan!

ape2 pun..segala aktiviti anak2 kecik ni kite kene pantau sebenanye kan..tak kisah lah ape pun..bahaya tetap ade kat mana2....

ajarlah anak2 anda menabung...demi kesejahteraan di masa depan..hehehe..poyo je!

5 pengomen:

mamaqari September 30, 2010 at 11:39 AM  

mesti dh penuh tabung Qaisara nih=)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 30, 2010 at 11:42 AM  

hehehe..tabung Nuri sara tu mmg dah nak penuh.baru few days je..hari2 ngutip syling dr wallet ibu je kerjanye..hehehe.. :)

Diyana Zulkifli September 30, 2010 at 2:01 PM  

weh ain.aku br bawak 1 barel kfc syiling ke bank rakyat.har har.dah le tak check awal2.skli org bank tu kata,kak..ni mcm2 ada dlm ni.anak ek yg letak?hoho.malu aku.hehe.ade sepit rambut,butang baju semua ada...haish.mia la ni pny keje

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 30, 2010 at 2:19 PM  

donat : hahahaa..ko langsung x check apekemende dlm tu?sabo jelah ko ni..heheeh..biasela budak2 tu donat..comel betul si mia ni tau!

ape gift ko dapat dr bank rakyat?

haszuraidah ishak September 30, 2010 at 7:17 PM  

waa..bagusnya, pandai sara masukkan duet syiling!!has tak ajarpon Zahra simpan syiling..hihi..sbb semua syiling guna..nanti nak kena ajar Zahra menyimpan gak ni..