Monday, August 30, 2010

:: Projek biskut raya bermulaaaa... ::

Gigih aku khamis lepas..ingat nak buat tart nenas...sekali susu tepung xde la pulak..takkan nak amik susu Enfagrow sara lak kan..mahal! so..setelah di korek2 dlm almari..makanye, cukup bahan utk aku buat Choc Cookies ala Famous Amos! hahaha..dari dulu lagi aku buat mende alah ni, tapi kalini paling menjadi..terserlah kerangupannye..nak rasa tak boleh..so aku tgk dr segi fizikal je laa..okla..aku puas hati..

dah berkali aku upload gamba ni..asalnye gamba ni dikedudukan asal, tapi bila dah upload,die ter rotate sendiri..ntah pape aaa..nampak je bentuk biskut tu kan?huhuhu..

haa..rupe mmg tak berapa cantik..aku xtau aa cemana nak jadikan bentuk2 sket sbb nye adunan biskut ni mmg lembik..haa..kalau korang cube, jgn gabra lak eh..mmg adunan die cenggitu..satu lagi..buat kecik2 ye.sbb nnt dlm oven, die akan mengembang 2-3 kali ganda!

oklaa..meh aku letakkan resepi kat sini..nnt kot ade kengkawan nak cube kan..aku tau kat google pun byk..aku pun amik dr google la ni..huhuhu..tapi yg ni dah 3 kali aku buat..semuanye menjadi je..

Resepi Choc Chip Cookies ala Famous Amos
Bahan:

2 cawan mentega
4 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking soda
2 cawan gula
5 cawan oats, dikisar kasar
24 oz chocolate chips
2 cawan gula perang
1 sudu teh garam
18 oz coklat bar, diparut
4 biji telur
2 sudu teh baking powder
2 sudu teh esen vanilla
3 cawan kekacang, dicincang
(kekacang ikut pilihan anda, walnuts, hazelnuts, badam dll)

xyah pakai mixer..aku pakai senduk kayu je..
Cara
1. Oats dikisar kasar.
2. Pukul mentega bersama gula dan gula perang. Masukkan telur dan esen vanilla.
3. Masukkan tepung, oats, garam, baking powder dan baking soda dan gaul adunan sehingga ia sebati.
4. Masukkan pula chocolate chip, parutan coklat dan kekecang. Gaul sehingga adunan sebati.
5. Bulatkan adunan dan atur diatas loyang pembakar 2 inci diantara adunan biskut.
6. Bakar selama 10 minit pada suhu 190’C.

Untuk resepi yg aku bagi tu..boleh dapat byk..so kalau korang nk buat sket je, buat la half daripada sukatan..hmm..yg aku buat tu pun dah tinggal sikit je..nak kene tambah lai sbb kene bahan ngan una..dah lah tak pose..siap bawak balang masuk bilik.ko!tak senonoh..tak pasal2 abis biskut raya aku..oklah..aku nak sambung wat biskut neh..plan arini nak buat either biskut Snow Almond or Tart Nenas..nnt aku cite eh?

daa~

9 pengomen:

Diyana Zulkifli August 30, 2010 at 10:17 AM  

pasni bley wat biz kuih raya la ko ain.hehe

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 30, 2010 at 10:19 AM  

huhuhu...xde la sampai nak berbisnes donat..aku buat suke2 utk bawak balik kg je.. :)

Masrina binti Alim August 30, 2010 at 4:58 PM  

wah cam bes jer biskut tuh..mesti cube ni..tp sukatan oz tu yg x brapa reti..xda resepi yg dlm gram erk?

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 30, 2010 at 5:04 PM  

biskut ni mmg best..rangup!ade la ala2 famous amos..huhuhu..

yg sukatan oz tu,cume chocolate chips ngan coklat parut kan?yg ni ikut suke je..ain pun xikut sukatan oz tu..suke hati nak letak coklat byk mana..

zahidah dihaz August 30, 2010 at 6:10 PM  

macam sedap je...rindu pulak nak makan famous amos..huhuhuhuh

haszuraidah ishak August 30, 2010 at 7:55 PM  

sedap ek..nnt nak try laa.. hrp2 angin rajen dtgla nnt..ngeh ngeh ngeh..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 31, 2010 at 5:02 AM  

zahidah : sedap!bila makan xmo benti..huhuhu..

haszuraidah : tryla.bahan2 die pun senang aje..fuhhhh...haaa..tu angin rajen dah dtg..heehehe

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. August 31, 2010 at 7:56 AM  

sedap la tu! post sini ckit..rajin bebenor kawan sy nih!heheheh

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 31, 2010 at 10:05 AM  

pos?sampai kat SP,dah hancur berderai daaa..rajin ke?awak lagi rajin lin..buat cuppies bagai.. :)