Monday, August 09, 2010

:: Ketagih Facebook? ::

Salam semua..
Artikel kat bawah ni aku copy paste dr blog Martinelli Hashim, Head, Center for University Social Responsibility,(CENSERVE), IIUM...(dah mintak kebenaran tau..) aku rasa tak salah kalau aku sebarkannye utk memberi manfaat kepada org lain kan?

hah..meh kite layan artikel ni..


“Sayang, abang balik. Lapar ni, boleh siapkan makan?” Tanya Ali kepada isteri yang sedang berada di bilik.


“Kejap, bang. Sayang tengah bagi ‘kambing’ makan ni.” Jawab Aminah, sambil terus melayan ternakan virtual dalam facebook, permainan yang digilai ramai orang,

“Kambing bodoh tu bagi makan, suami lapar kena tunggu pulak?” Leter suami yang setiap hari menahan sabar dengan sikap isteri yg melekat dengan facebook.


Sejam kemudian aminah pergi ke dapur. Didapatinya pinggan bekas makan suami dalam sinki dan sebuah kuali di atas dapur. Suami, seperti biasa, menggoreng sendiri telur untuk dijadikan lauk kerana tidak dapat menahan lapar menunggu hidangan isteri.

“Mama, tolong Amar buat karangan ni. ” Rayu Amar kepada ibunya, Aminah malam itu.

“Amar buat dulu. Kejap lagi mama datang.” Jawab ibunya. Aminah masih meneruskan hobi melayan kawan2 lama dalam facebook.

Dua jam kemudian, selepas Aminah menutup komputer didapatinya Amar sudah tertidur menangkup atas buku tulis dengan pensel di tangan. Karangannya tidak habis ditulis. Terlalu lama menunggu mama yang tidak kunjung datang membantu.

Aminah adalah salah seorang dari jutaan manusia yang menjadi mangsa ketagihan facebook. Kes ketagihan facebook semakin parah dalam masyarakat barat dan kini menyusupi masyarakat Malaysia yang menyerang bukan saja anak2 muda malah warga emas yang menghabiskan masa berjam2 menulis dan menjawab status kawan2.


Facebook dijadikan pelarian dari masalah dan tanpa disedari ia menyedut berjam-jam masa produktif yang sepatutnya digunakan untuk melunaskan amanah dan tanggungjawab. Bagi pelajar masa yg sepatutnya untuk membuat kerja sekolah, membuat assignment, membaca buku terbuang begitu saja kerana merasakan semua itu membebankan dan beralih kepada facebook untuk melegakan perasaan.

Masa untuk membaca buku bertukar kepada masa membaca facebook. Waktu beribadah tahajjud pun boleh turut terjejas kerana tarikan facebook.


Hari ini tidak lagi perkara luar biasa melihat suasana di rumah orang bandar jam 8 malam yang biasanya keluarga berkumpul dan bergurau senda di ruang keluarga sambil menonton tv kini masing2 menghadapi facebook di tempat masing2. Ibu dan ayah dg laptop masing2 di bilik. Anak2 di bilik mereka atau di ruang tamu dan masing2 punya laptop sendiri. Tiada bunyi, tiada suara kecuali bunyi keyboard dan suara bibik sedang mencuci pinggan di dapur.

Adalah masih dikira baik kalau mereka masih berkomunikasi sesama sendiri. Yang malangnya setiap orang sedang berfacebook dengan kawan2 masing dan ahli keluarga tidak termasuk dalam senarai yang di ‘add’ sebagai ‘friends’ dan tiada ‘mutual friends’ di kalangan ahli keluarga.

Ciri-ciri ketagihan facebook:


1. Tidak dapat berenggang dg. internet
2. Terus mencapai facebook sebaik saja bangun dari tidur, sampai di pejabat atau sampai di rumah.
3. Sentiasa terbayang apa yg ada dalam facebook semasa offline,
4. Sentiasa terbayang untuk menulis sesuatu dalam facebook semasa offline
5. Lebih selesa melayari facebook dari keluar rumah atau menonton tv
6. Masa dihabiskan lebih setengah jam setiap kali melayari facebook.
7. Melayari facebook lebih 3 kali sehari sekadar berbual kosong.
8. Facebook dijadikan tempat meluahkan perasaan.
9. sentiasa mengharapkan ramai orang memberi komen.
10. Rasa gelisah yang amat sangat apabila berada lama di tempat yang tiada internet.


Facebook amat berguna untuk merapatkan hubungan persahabatan dan keluarga, mencari teman2 lama atau siapa saja yg ingin dihubungi sekiranya tidak dapat dihubungi dg tel. Adakalanya pada waktu2 kritikal facebook amat diperlukan utk menghubungi seseorang.


Mat rempit dan kaki lepak dikaitkan dengan masalah anak2 generasi Y. Tetapi anak2 generasi Z rasanya lebih selamat dari gejala rempit kerana mereka lebih suka duduk di rumah melayari internet menghubungi rakan2 dalam dunia maya. Malangnya mereka sukar berinteraksi secara alam realiti.

Sesuatu yang baik itu boleh digunakan untuk keburukan jika kita mahu. Sesuatu yang buruk itu boleh juga digunakan untuk kebaikan sekiranya kita mahu. Hanya akal yang terpimpin dengan prinsip agama saja yang mampu menjadikan setiap sesuatu itu menjadi berharga untuk dirinya, orang lain dan alam seluruhnya.

ok..artikel ni berkisar ttg Facebook dikalangan kita..aku terpanggil (cehh...ayat..!!) utk tepekkan artikel ni sbb pada aku, penyakit ketagih facebook sangat parah dikalangan kita2 ni kan? aku admit..byk jugak kebaikannye FB ni..antaranya boleh merapatkan silaturrahim antara kita dan kawan2 lama..dan jugak sedara mara..tapi..ade antara kita yg terlalu taksub dan obses kepada FB! sampaikan kerja2 umah terabai..keje2 kat opis tertangguh..anak pun tak terjaga..disebabkan sibuk melayan komen2, status terbaru di FB, layan gamba2 kawan2..main game di FB..dan tak kurang jua yg berkebun dan bercucuk tanam di alam maya! (sekadar beberapa contoh.....)


aku admit..aku kureng sket nk layan FB..bukan taknak sebenanye..tapi time constraint..keje kat opis membataskan masa aku utk layan FB lama2..sekadar beberapa status terbaru dlm 1 minggu (tu pun kadang2 1 status 1 minggu!huhuhu..) kawan2 yg rapat ngan aku akan perasan..aku jarang bukak FB..pada aku..sekali sekala ok la kan..sbb aku admit..keje kat opis yg banyak dan waktu malam pulak mmg aku habiskan masa utk family uruskan keje2 umah..nk online diwaktu malam?ohh..tidakkk..baik aku layan my lil qaisara tu main masak2..(ohh..ayah die baru belikan tea set utk die..dan mainan tu mmg sangat membantu utk membuatkan die leka!huhuhu..) kalau kat opis ada masa terluang, aku lebih suke melayan blog aku yg tak seberapa ni..itu pun xsampai 1 jam..

tapi..bagi mereka2 yg banyak masa terluang kat opis..mostly byk masa dihabiskan utk FB kan?tak salah..tapi jgn la sampai terjadinye perkara kat atas tu ye..nnt sian hubby ngan anak2..hehehe..

aku ade saudara terdekat yg sangat obses dengan FB..main game (even game judi!) kat FB..or sentiasa berkepit ngan berryhitam nye utk update FB..jugaa..memaksa si suami utk belikan henfon baru yg beriban2 semata2 utk hapdet FB setiap masa!hmmm..baik kah?? aku sekadar memerhati..malas nk campur hal org lain.. :)

tapi apapun..pada aku..mende yg baik akan jadi baik kalau kita manfaatkan dengan betul..tepuk dada, tanya selera..kan? so...apa komen kawan2?
* presiden US pun ada FB kan?


3 pengomen:

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. August 9, 2010 at 10:11 PM  

yela ainie..sy pun kureng FB ni..suka lagi layan blog,..hehehe tp kena jugak ada, sbb x de la lost contact ngan kawan2 kan..lagi2 yg dok jauh mcm sy ni..kat FB la sy tgk kwn sy kawen..dapat anak..lepas ni jadi nenek plak!hehehe tp setuju sgt, jgn sampai famili terabai.. :)mwahx

MumMe August 10, 2010 at 1:54 AM  

jom MillatFB pulak

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. August 10, 2010 at 2:12 PM  

yes Lin..betul..kenela ada akaun FB or Friendster kan..xde la lost contact.tau jugakla perkembangan kawan2.. :) tapi..kene pandai2 la manage kan.. :)