Monday, June 14, 2010

:: Resepi - Nugget Ayam ::

Wah..2 entry dlm satu hari..rajin betul aku harini..
since arini aku wfh so that aku agak rajin utk memasak..kalau xde keje, oklah..tapi kalau ade keje,jgn harap..dapur tu pun aku tak jejak!huhuhu..ok..utk lunch harini aku buat nugget ayam..saje la..sedap je nugget ayam cicah sos ngan mayo..nyum nyum..buatan sendiri lak tuh..so kalau nak kasik anak2 makan..xde was2 punye..since sumenye dihujung jari ibu..ecehh..yelah..mesti sume ibu2 diluar sana nak sediakan yg terbaik utk keluarga kan..

ok, so harini aku akan share resepi kat u ollss sume..nnt kalau dah buat dan menjadi..share la kat sini eh..resepi ni aku amik kat forum cari.com, sorry sangat dah takde link nye..dah lama dah aku amik resepi ni..dulu2 ade buat..skang ni baru nak korek2 balik resepi lama..huhuhu..

NUGGET AYAM

Bahan-bahan:
500gram isi ayam - dicincang/dikisar
1 cawan breadcrumbs
sedikit lada sulah
garam secukup rasa
1-2 biji telur utk salut

Cara penyediaan :
1. Ayam dicincang halus - aku just cincang je..aku guna dada ayam
2. campurkan dengan 1/2 cawan breadcrumbs - yg ni ikut suke laa..tapi jgn byk sangat, nnt nugget keras.agak2 boleh bentuk bulat, ok laa..
3.campurkan lada sulah dan garam..
4.bentukkan ikut bentuk yg anda suke..
5. celupkan dlm telur yg dah dipukul skett..
6. golekkan atas breadcrumb, dan ulang langkah 5 dan 6..nugget anda akan lebih sedap bila dah 2 kali coating ngan breadcrumb..
7. goreng dengan api perlahan..perlahan tau..nnt cepat hangusss
8. bole la di ngappp bersama sos dan mayo..


nugget sebelum di goreng

so itu je resepi nye..rasa die? sebijik mcm brand aya*mas yg korg beli kat mart tu..serius..baik kite buat sendiri kan? yg tak best nye beli kat mart tu,x healthy sbb diproses skali ngan kulit dan jugak lemak ayam tu..yg ni buat sendiri..kompemla sumenye sihat!

selepas digoreng..enakkk..ranguuppp...serves with salad + thousand island mayo and chilli sauce.yummehhh..sangat healthy lunch aku kan? :)

resepi ni bole dipelbagaikan..yg aku kasik ni very the basic..bola gak pakai daging..kalau malas nk cincang..pakai minced yg dijual tu..tapi aku xsuke sbb ade lemak..then, bole gak campur ngan serbuk cili ke, cheese ke..lada hitam ke..eh, ape2 je la ikut kreativiti memasing..then one more thing..mcm aku tadi aku bole hasilkan lebih kurang 12 keping nugget dengan menggunakan 1 keping dada ayam..goreng 5 keping, balance aku simpan dlm fridge utk goreng esok2..sangat menjimatkan!

selamat mencuba ye kawan2... :)

2 pengomen:

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. June 15, 2010 at 1:00 AM  

nanti sy nak try la..mmg slama nni beli je..kalau x jadi, awak tlg buat je la ek.. :P

.: Ain Rusli :. June 15, 2010 at 3:00 PM  

good..try la lin..utk anak2..mama anak2 pun bole makan..tu la,beli ni yg tak berapa bagusnye,diproses skali ngan lemak+kulit ayam tu..
kompem jadi punye..kalau tak jugak, order je lah ngan saya!hahaha