Friday, May 21, 2010

:: Alya Qaisara - 1 tahun ::

Wah, setahun dah anak ibu..mcm tak pecaye kan? cehh..tak pecaye la sangat..ibu sendiri pun dah makin hari makin tua..kejapp je masa berlalu skang ni..tup2 sara pun dah membesar..ibu pun dah membesar..cume kete besar ngan poket besar je xdapat lagi skang nih..hahaha..ape ibu merepek nihh nak oii..

ok, back to our topic..alhamdulillah..harini ibu nak cite sket development besday girl nih..
- skang ni ibu tgk sara dah pandai berdikari..maksudnye,skang ni die dah tak kisah dh ibu or ayah ade dekat ngan die ke tak..die akan concentrate pada apa yg dibuat..cth nye tgk tv..yes, sara sgt suke tgk tv, esp iklan..die akan tercongokkk je depan tv sampai la sesi iklan tu habis..dan jugak kalau die leka dengan mainan blok die..walau ibu lalu tepi die 10x pun die tak heran..wahahah..legaaa..
- sekarang ni hobinye adalah memanjat..even dah setahun, tapi sara still xboleh berjalan..yes, aku admit sara lambat sket bejalan, tapi aku xkisah since lain budak, lain developmentnye..dan semalam..masa aku tgh mekap2 nak g keje, die dtg kat aku, panjat bahu aku, berdiri dan tepuk tangan!! wahhh..satu pencapaian hebat tuhh..dah berani dah berdiri lepas tangan..hopefully cepat2 la sara bole jalan..bole ibu pimpin sara jalan2 kat shopping complex lepas ni.. :) (sila baca : teman ibu g shopping)
- gigi sudah ada 4 btg daa..eh,bukan 'sudah ada'..kene tulis 'baru ada'..hahaha..dah setahun, tapi gigi baru 4 btg..pun agak lambat..tapi aku punnn xkisah..lagi senang aku..xdela die nak gigit time nenen, then org kata kalau gg lambat tumbuh, akan lambat la rosaknye kan..hahaha..bole pakai ke statement tu? kalo ibu dok kasi anak makan gula2 n coklat hari2..cepatla jugak rosaknye kan..hahaha.. (to sara : no sweets n chocs ye sayang..makan biskut lagi bagusss..) tapi masa nak tumbuh gigi aritu, siap demam 4 hari! sian sangat kat die, sampaikan kene masuk ubat ikut bontot sbb terlalu panass..kesian anak ibu..hasilnye, keluar la 4 btg gg kapak!hahaha
- sangat suke berjalan..maksudnye g jln2 laa..even bawak die g pusing2 kat laman umah pun die dah seronok..oh, tu keje ayah die laa..ibu tak larat nak dukung lelama..hehehe..so skang ni kalau nampak ayah die, die akan ajak jalan..angkat tangan tinggi2..mintak dukung..asal kuar umah je,die pandang bawah tgk kite pakai selipar/kasut ke tak..kalau tak pakai, die akan bising..hahahaha..bijak sungguh ini budak tau..tapi yg best,since die dah agak berdikari skang ni..g memana, die akan diam dlm stroller die, tgk kiri kanan..lagi2 kalau ada biskut kat tangan..ohh..ibu dapat la shopping cuci mata dengan senang hatii..
- mulut semakin bising!! aku tak tau la die mmg menurun perangai aku ke hape..asal bukak radio dlm kete, die akan bising..(menyanyi).. pastu suke membebel sorg2..kadang aku gelakk je tgk perangai die dr jauh..kalau die tak puas hati bila block yg die main xmasuk2 ikut pattern die, mulut die membebel..hahaha..ikut perangai siapakah?? errr.. yg best..bila aku jerit dr dapur.. "adik nak susu???" nnt die pun jerit.. "nanakkkkk..." (taknak)

alhamdulillah..syukur sangat..sara membesar dengan sihat..aku xsabar nak tunggu checkup sara kat ppum, kalau xsilap aku 30hb ni kot..nk jumpe paed die, dr.priya.. dr. nak check perkembangan die lepas peristiwa aritu..   so far aku tgk sumenye ok..alhamdulillah.. :)


jom auntie2 and uncle2 sume..kite g jenjalan!!

p/s : 2 org kawan ibu dah selamat melahirkan! alhamdulillah..azza dah selamat deliver 2nd baby secara emergency c-sect (sbb baby tak enggage) kat hukm rabu lepas. xpelah za, janji selamart eh?nnt aku dtg melawat..dan sorg lagi, eyda kat penang..telah selamat deliver secara normal, baby boy yg masih tak bernama..tahniah eh eyda..welcome to the club and selamat berjaga malamm!!

4 pengomen:

Aizura May 22, 2010 at 7:29 AM  

sara dah pandai bwk keta eh?? comel laa.. Happy 1st Birthday Alya Qaisara..

Mazatul Azura Muhamad May 22, 2010 at 12:40 PM  

hepi besday Sara!!! Bila nak belanja auntie makan??

ummi mien May 22, 2010 at 10:06 PM  

hepi besday sara. sara pon lebey kurang dania gak dulu. sumenya lambt. dania wpun dh 2 tahun still tak bole ckp byk perkataan. penat dh ajar. last2 dia ckp bahasa sendri. papepon jgn risau. lain baby lain caranya kan. hehe...

.: Ain Rusli :. May 24, 2010 at 9:53 AM  

auntie zura : yelah auntie..sara dah pandai bwk kete..asal dapat stereng,pandai je tngn die pulas2 la,tolak signal la,tekan radio laa..adoii..time kasih auntie!!bila nak jumpe eh? rindu aaa..

auntie mai : tenkiu auntie..belanja?sabtu lepas dah belanja kan?hehehe..

auntie mien : thanks auntie..ha'ah..sara ni lambat sket..betul tu..so xyah nak risau la kan? :)