Tuesday, November 06, 2012

:: 5 bulan ::

Rasanya aritu last update pun pasal khaleef dah 4 bulan kan? nampak sangat laa dah sebulan tak update blog! oh myy..bukan xnak, ataupun xde mood ke apa..tapi xcukup tangan..banyak kerja sampaikan tak terpikir pun nak update blog! nnt lah kita cerita2 pasal kerja tu semua..arini nak cerita ttg anak bujangku yg hensem tu dah 5 bulan pun umurnya semalam..

kejapnye rasa kan? rasanya baru je aritu die bersalin, sy berpantang, dan skang ni dah 5 bulan dah? cepat sangat..bulan dpn dah boleh start dengan solid food pulak..haih, makin bz laa nampaknya ibu nye ni..hehehe..bertambah lagi satu kerja..tp xpe, utk anak2…semua ibu2 pun xkan mengeluh punye..ye dak?

ok, cerita ttg perkembangan khaleef dalam masa nak capai 5 bulan ni..

khaleef1

1) yg paling ketara : meniarap dengan jayanya, berpusing 360 darjah dan jugak dah berguling2 dari utara ke selatan…timur ke barat..lajunye lahai! kejap je..kita letak atas toto, pusing belakang, die dahh move dah terguling2 bila dia nak capai apa yg die nampak..paling laju die berguling bila nampak remote astro! makanya skang ni, mmg sy bentang je toto kat ruang tamu tu..mmg semak sikit laa mata memandang kan..tapi xpelah, memikirkan daripada sakit kepala khaleef guling sana sini, biar lah semak sikit..tapi sebenarnya xlama pun die kat atas toto tu..nnt jap lagi tgk2 die dah kat tepi tangga, kat atas tikar, kat depan grill..haih..takkan nak bentang toto satu rumah kot dik?! skang ni dah selalu sangat nampak angkat bontot, then tolak badan ke depan..mmg dah maju kedepan sikit, tapi xlaju..huhuhu..tu yg tak tahan nnt tu..menyapu lantai..haih, dapat pembantu tak bertauliah nampaknya ni..

khaleef2

2) sangat suke menyemburr laa skang ni..menyembur sampai menjejeh2 air liur..haishh..ibu cukup tak suke kalau die start menyembur..abis baju..pakai hensem2 pun dah xhensem jadinya..tapi selalunya die akan buat bila time boring..tapi still comel laa bila die buat cmtu..dengan bibir nipis die, dimuncungkan..hehehe..kiut!

3) die tau orang panggil nama die..asal sebut je nama die, terus pandang! dan tersengih2! kalau orang yg pegang die tu org yg die tak kenal, die tak nangis, tapi nnt die pandangggg org tu lama2..after few minutes baru laa boleh senyum2..hehehe..

4) suke tgk tv..sy bersyukur tang ini..sbb banyak kerja yg boleh sy setelkan bila letak die depan tv..eventho time berguling2, then die akan stop dan berpusing menghadap tv bila ada iklan/lagu2/kartun yg die suke..selalu sy pasangkan babytv..biar die leka sikit..boleh buat kerja dengan tenang Smile

5) makan? belum boleh..sabar dik, sebulan je lagi..tapi kadang kesian tgk die tenung orang yg tgh makan, sampai menjejeh2 air liur..tapi sy xmo laa..biar perut die betul2 ready dulu..kang mcm2 sakit datang, kami jugak yg susah..lagipun baru pas baca ttg email org yg kasi anak die makan awal, then usus anak die bengkak sampai kene operate..baru 4 bulan..nauzubillah..selagi boleh elak, kita elak..tapi actually ikut penerimaan budak jugak kot..mama cerita, along sy dulu start makan masa dalam pantang.. erk, apakah? tapi elok je sampai skang.huhuhu..

C360_2012-10-24-16-05-47

6) dah pandai aim apa yg die nak..contohnya, barang tu ada nun jauh kat depan, die akan usaha dapatkan dengan cara guling2, ataupun die maju ke depan..actually maju ke depan ni xlaju pun, baru nak cuba2..angkat punggung then tolak badan kedepan..dah jadi mcm ulat beluncas pulak..tapi at last mmg die akan dapat apa yg die nak..kalau kita kasi mainan or apa sahaja depan die, tangan die akan cepat je grab..dan yg pasti, terus masuk mulut..haih, xdapat nak elak Sad smile

okeh, tu je perkembangan yg ketara sepanjang bulan ni..alhamdulillah, perkembangan yg baik..patutnya semalam dah kene cucuk 5 bulan lah..ibunya ni xsabar nak tau berat berapa skang ni..cuak jugak sbb ramai yg kata mcm kecik sikit berbanding bulan2 lepas..tapi nampak die meninggi..masih lagi fully breastfeed..then sy pikir maybe berat die mmg agak turun sikit sbb nak ringankan badan kot?kan org2 tua kata kalau die nak pandai sesuatu contoh meniarap ke, merangkak ke, then nak bangun berjalan ke, badan die akan sikit susut..wallahualam..kita tunggu je laa cucuk die esok lusa baru tau berat die naik ke turun..utk note, berat die masa 4 bulan ialah 7.5kg..5bulan ni xtau lah..tunggu dan lihat..yg penting, hero ibu ni sihat sokmo..insyaAllah..love u so much sayang, happpy 5months old Smile

4 pengomen:

Aizura November 6, 2012 at 1:45 PM  

cam sama je pe'el si khaleef dgn sadiq.. cuma berbeza bulan.. khaleef ni cepat betul perkembangan nya..

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. November 6, 2012 at 1:54 PM  

sama eh? tapi abg sadiq dah nak merangkak dah..lagi tinggi montotnye naik tu..dah pro dah tu..2-3 hari lagi merangkak laa die kan..khaleef baru amatur je ni..hehehe..

Aizura November 6, 2012 at 2:00 PM  

skrg dia dlm cubaan nk duduk.. buntut dh berjaya duduk tapi tangan tak berani nak angkat bagi badan tu duduk tegak.. so, menyenget je lah bdn dia..

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. November 6, 2012 at 2:23 PM  

hehe..comel je..
best laa..xlama lagi dah boleh duduk tegak..senang nak bg makan, kan?