Friday, September 21, 2012

:: Muka ibu tak cantiklah! ::

Apa perasaan anda bila anak anda sendiri komplen ttg muka dan wajah anda? tertekan kan? rasa nak nangis pun adaaaa…… kisahnya, pagi tadi masa mandikan Qaisara, aku suruh die bukak mulut luas2, nak check gigi dia..so muka die ngan muka aku mmg dekatlah..tiba2.. “Ibu, muka ibu tak cantiklah..banyak ulat” OMG! sentap nak oiii.. aku tanya, nape kakak ckp camtu? die kata lagi “muka ibu banyak kaler black” oh, ok..ibu pasrah.. Sad smile

actually apa yg sara ckp tu betul..sejak mengandungkan khaleef, muka aku naik biji2 halus yg berwarna..mcm pigmentasi tu kan..memula aku abaikan je dulu, xnak pakai apa2 product memandangkan aku tgh pregnant..so dalam hati berangan nnt lepas bersalin boleh laa g mana2 buat rawatan muka..tapi skang ni, dah nak masuk 4 bulan dah usia khaleef, langsung aku tak buat apa2 pun lagi..bintik2 pun makin banyak neh!

akibat tertekan dengan ayat2 sentap qaisara tadi, aku terus google apa masalah aku sebenarnya..dan yg aku dapat, masalah aku ni namanya Skin Tag..ataupun Tetua/Pigmentasi..ni detailnya :

Tetua ialah bintik-bintik perang kecil yang biasanya tertumpu pada bahagian di antara mata sehingga ke rahang. Dalam kes yang serius, tetua boleh kelihatan seperti 100 titik kecil di seluruh muka. Bintik-bintik perang ini biasanya mula tumbuh semasa pra remaja sehingga ke zaman remaja (kira-kira 16 tahun) dan boleh bertambah banyak secara beransur-ansur.
Tetua lebih biasa hadir di kalangan gadis muda dengan kulit yang sangat putih. Warna tetua boleh menjadi gelap semasa tertekan atau fasa haid. Jika tidak dijaga, tetua akan kekal selama-lamanya di muka.

Cara pertumbuhan:

1. Tetua disebabkan oleh kehadiran melanin. Faktor-faktor yang menyebabkan keadaan kulit ini termasuk keturunan, pendedahan pada sinar ultraungu, keseimbangan pH yang tinggi pada kulit, perembesan dalaman dan hormon yang tidak normal.
2. Jika salah seorang daripada ibu bapa pernah mempunyai tetua, anak-anak berkemungkinan mendapatnya. Tetua biasanya hadir semasa zaman kanak-kanak dan boleh bertambah dengan banyak semasa zaman remaja.
3. Aktiviti luar yang kerap juga boleh menambahkan peluang untuk mendapat tetua. Pigmentasi akan menjadi lebih gelap dan banyak. Sinaran ultraungu boleh dikatakan sebagai faktor utama yang menyebabkan pigmentasi yang teruk.

Kesan:
Sesetengah daripada kita mungkin berpendapat bahawa pigmentasi bukanlah masalah yang serius tetapi sebaik sahaja melanin mula bertambah dan bercantum dengan sel kulit, keadaan akan menjadi teruk. Pigmentasi akan bertambah teruk, ton kulit berubah, dll. Pigmentasi boleh dirawat jika rawatan tidak dilengah-lengahkan.

Yes, admit yg mama aku pun ada mende alah ni..siap penuh kat leher lagi..so, salah satu penyebab nya mmg dah ada..huhu..then, tanpa berfikir panjang..aku bukak website NewYork Skin Solution wah,kemain ko..terus newyorkskinsolution! memula saje bukak, sbb info yg aku dapat tu pun mmg dari website die..then, kat situ ada free trial..then ada one to one konsultasi percuma, computerized skin analysis then ada jugak 1 customized facial treatment..hmm..tak salah kot kalau mencuba..1st trial dah free (katanya) kalau ok, apa salahnya aku cuba utk ‘cantik’ kan muka aku yg ‘tak cantik’ bak kata sara tu kan? tak salah kan? huhuhu..

dah isi pun detail nya, soon akan dapat call dari consultant New York Skin Solution..nnt aku cite lagi ya..tgh bersemangat ni, sbb anak dah komplen kan? belum ayahnya komplen lagi neh! huhu..

image

 

2 pengomen:

Lily Jaafar September 23, 2012 at 10:46 AM  

Green tea oil product semulajadi dari Unicity bole hilangkan bintik2 hitam sambil menjaga kecantekan kulit dalaman sis.

jemput visit blog lola utk baca2 info tentangnya ye :)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. September 24, 2012 at 3:19 PM  

ok..thanks ya! :)