Tuesday, August 14, 2012

:: Persediaan Raya ::

Mesti semua tgh bz buat last minute preparation utk raya kan? ahad lepas laa especially..hujung minggu terakhir sebelum raya..ahad lepas kami temankan mama pegi ke butik ariani sec 7, tapi ramainye manusia lahai..samalaa kat butik tudung yg lain pun..hajra laa..alya sarah laa..pearl haya or fareeda out of list sbb mahal kata mama..hehehe..selamatt duitku..ngeh ngeh ngeh..then, last2 cari tudung kat pkns..hmm..byk jugak laa choice tapi still tak menepati warna baju kurung..aisehh..susah betul laa..last2 aku pilih tudung bawal batu je utk raya taun ni..nampak muda sket..xmo lah pakai tudung sarung awning tu..sbb rasanya pakai tudung bawal lagi nampak muda remaja..huhuhu.. *perasan*

ttg persediaan baju raya kami sekeluarga..semua dah setel..paling awal of course laa baju anak2..1st puasa lagi dah pegi ke midvalley cari baju anak2..seronok shopping kalini sbb peruntukan satu hari khas utk anak2 je..xde laa terkejar2 kan..abis satu midvalley tu kami pusing..hehehe..so, hasilnya mcm2 gaya baju qaisara taun ni..khaleef pun xmau kalah, ayahnya geram shopping baju polo kids, poney, miki, mothercare..haaa..amik ko..hahaha..xpelah, ayah murah hati belanja baju kasual anak2 kan..hehehe..esoknya tu kami ke one utama pulak..jalan2 lagi..tipu laa jalan2 kan..mesti ada hasil punyelah..lagi2 tangan ibu ni kan..hehehe..

minggu depannya tu kami ke alam sentral..sbb nya malas nak ke pkns yg ramai org tu..bimbang khaleef rimas pulak nnt kan..tapi rupanya dia ok je..aku standby ebm, so that ayah nya boleh jalan2 ngan khaleef kat tingkat 3 tu tgk gajet2..lgpun kat atas tu sejuk..manakala ibu ngan sara pulak jalan2 kat ground floor cari baju kurung..taun ni en.hubby takmo tukar baju melayu..nak pakai yg taun lepas aje..lagipun xde geng..kalau taun depan boleh laa pakaikan khaleef baju melayu kan..taun ni mcm tak sesuai je lagi..rimass lahai..so, utk ibu dan sara, cari warna yg seakan2 warna en.hubby..yg pasti, baju kurung kami berdua adalah sepesen! sara je corak dan design nye..huhuhu..

bagi sape2 yg malas nak bersesak2 ke shopping complex, shopping online adalah satu pilihan yg baik..sbb nye, semua pilihan adalah dihujung jari..(hahaha..apesal ayat mcm nak masuk pertandingan menulis esei je ni?) termasuk jugak aku..muahaha..walaupun ayahnya dah beli mcm2 baju utk anak2, tapi still..bila nampak baju yg comel2 utk toddler, utk baby..terus rembat..sedap je klik sana klik sini, esok luse sampai depan rumah..tapi mmg risky laa..sbb bila beli online ni, kita xdpt nak tgk kualiti baju or seluar tu..ikut nasib..aku penah terkena sekali dulu, tapi utk yg kalini alhamdulillah..so far ok je..dan sangat puas hati dengan kualiti baju budak2 ni.. Smile

C360_2012-08-12-21-48-46

projek biskut raya taun ni..adalah utk kami2 je..dan xde pun open utk order..sbb nye aku jamin mmg xkan sempat nak  buat punyelah..yelaa..almaklum laa dengan anak kcik kan..nk siapkan coklat yg ribu2 tu lagi..so makanya, biskut raya nnt tunjuk2 je laa..tapi, mama beria2 nak buat biskut taun ni..sanggup pulak datang sini memandangkan oven die kat kampung tu dah rosak..so, rabu lepas mama dtg sini, pulun buat biskut dan akhirnya..adalah beberapa jenis biskut utk kami taun ni..sempat buat tart nenas, choc chip cookies, snow almond, almond london, kerepek gunting..choc cluster xsempat nak buat..tp nnt dah siap coklat nnt aku nak buat jugk laa..tu biskut wajib tetiap taun tu Smile

ttg duit raya pulak, en.hubby kan dulu keje kat bank negara..so just order saja dengan akak2 kat bank negara tu..taun ni kami standby lebih dr rm1000 utk duit raya..wahh..meriah gitu..xpe, ada rezeki lebih, xsalah kita share sama2..eceh..mcm ada juta2 je dlm akaun kan? hehehe..

haa..cemana pulak dengan kereta raya??

muahaha..raya taun ni xsempat kot..insyaAllah hujung taun ni kot..akan diusahakan..insyaAllah.. Smile

1 pengomen:

Aizura August 14, 2012 at 10:01 AM  

wow!! raya sakan... :)