Thursday, May 03, 2012

:: Dari KD - KK - HTAR..pengalaman yang tak boleh dilupakan!! ::

Mesti pelik kan? ape hal pulak ain ni dari kota damansara, pegi kota kinabalu tetibe sampai kat spital pulak ni?hehehe..actually ini adalah cerita 2 minggu yg lepas..hari rabu adalah hari yg sangat memenatkan bagi kami sekeluarga..sbbnya, dalam satu hari, bermula 7.30pg kami diklinik dan hospital, sampai laa 10mlm..
ceritanya cmni..

Pagi bangun dr tidur, badan rasa mcm tak sihat..turun tangga pun mcm goyang2 aje..sakit kepala pun iye jugak..sampai kat dapur, terus muntah..pagi tu actually ada check up kat Klinik Desa Kampung Budiman..then, en.hubby tgk keadaan wife die yg weng2 tu, terus offer utk hantar, lagipun kebetulan si qaisara ni pulak melalak2 xmo gi umah pengasuh die..memula mcm kesian kat en.hubby nak suruh die antar..sbb nak tunggu nye lamaa lahai..tau2 je laa klinik desa..tapi kat kampung budiman ni ikut nasib laa..kadang xramai, pkul 9 lebih pun dah boleh setel..tapi tu la,sampai je klinik..tgk manusia..mak aii..ramainyaa!! dengan muka2 baru nak buat buku merah lagi..adehh..kompem lama menunggu ni..kami lepak kat kedai makan, sarapan dulu..then aku suruh en.hubby balik dulu..mandikan si qaisara.sbb tadi mmg tak mandi lagi..just tukar baju aje..

masa checkup tu, nurse bgtau yg kencing aku kotor, pening dan muntah2 ni..haih, mmg tak suke laa kalau ada masalah2 cmni..sbb nye mesti die refer aku ke klinik kesihatan pulak..wajib kene jumpe doktor..mencik tau..lama pulak menunggu nye kang..then setel kat klinik desa pkul 12.30..disebabkan klinik kesihatan tutup 1-2pm, so kami decide utk balik umah dulu..cuaca panas sangat..so kami mandi dulu, tukar baju bawak barang sara sket, then terus gerak ke meru pulak..alah, bukannye jauh pun actually..dalam 20min je dari umah aku..sampai klinik pkul 1.40pm, letak kad dlm bakul kat klinik tu, then g lunch dulu..seb baik laa letak kad awal2..sbb lps lunch aku masuk balik klinik tgk orang dah penuhh..aku masuk aje, terus nurse panggil masuk bilik doktor..haaa..seb baik..hehehe..

then doc suruh aku buat urine test lagi sekali..yes,keputusan ujian die ttp sama..ada protien dlm urine, ada trace blood, then ada a few things lagi yg aku tak sure apekebendenye..then keluarlaa ayat yg tak sedap didengar dr mulut doktor..

Doktor : sy terpaksa refer awak ke Hospital Klang ni..harini jugak..sbb awak ada masalah kencing kotor, pening2 dan muntah2..bahaya ni kalau x, awak boleh kene FIT! hah? fit tu bukan ke sawan tu? hmm..ada jugak laa aku baca ttg fit ni dulu..tapi salah satu tanda die, bp high..tapi bp aku ok jek! aiyakk..doc suruh g bilik sebelah, sbb kene masuk drip..assudahh..tadi kata g spital..pastu kene masuk air pulak..terpaksa laa..apa nak buat..panggil en.hubby masuk bilik doc, doc explain itu ini..so en.hubby balik dulu bawak qaisara tidur..then nak packing barang aku in case aku kene tahan wad..aduuhh..sian aku nengok sara..sayu je die tgk aku..die kata "siann ibu..ibu sakit tangan.." yelaa..die tgk tangan ibu kene cucuk kan..

ni gambar yg sempat disnap masa aku terbaring dlm ambulans..tu tangan kiri yg kene masuk air..pengalaman..huhuhu..

lepas 10minit menunggu, ambulans sampai..aku memula mintak ngan doc utk g sendiri ngan en.hubby..die tak bagi! katanya aku kene terus g emergency..loh..sabau je lahh..makanya naik laa ambulan ke hospital klang..dalam ambulans aku rasa mcm nak terberanak! sbb nye...laju nak mampos laa driver ni bawakk..biasa kita tgk van ambulan laju2 tu kan..haaa..yg terseksa dan merana nye adalah pesakit kat dalam van tu..terlambung2 lagi..adehhh..seb baik jugak aku baring..ingt kot kalau jadi apa2 ni..kompem selamat dah aku nehh..huhuhu..

sampai je sana..check up bagai..dan lepas check sekali lagi urine, ok pulak dahh resultnye..haihhh..sajee je tau..masa sampai tu dah pkul 4 lebih cmtu..so terpaksa laa kene tunggu memandangkan doc nak monitor bp dan jugak bacaan CTG..terpaksa laa dok kat bilik emergency tu..actually tu bilik emergency utk ibu2 nak bersalin..so sesapa yang dh ada tanda2 nak bersalin, then akan dimasukkan kat situ utk doc filter..mana yg kene masuk wad..mana yang kene balik dulu..so kat situ aku tgk bermacam2 ragam umat manusia..mcm2 kejadian, mcm2 situasi cemas..haihh..seram aku dibuatnya..slaah satunya, bila dengar bunyi ambulans datang, then pintu bilik emergency tu terbukak aje, nampak sorg pompuan terbaring dengan darah penuh atas badan, sbb die dah bersalin dalam kereta..seb baik ambulans lalu..then driver & attendant yang sambut baby tu..seb baik baby ngan ibu xde apa2..haihh..seram aku tgk..depan mata aku!

then ade kes yang keguguran..depan mata aku jugak..ade yg kene jadi mangsa rogol..ade sorang kakak tu..umah die kene masuk dek pencuri..suami die keje jauh..pencuri masuk, rogol die setelah diberi pilihan samada die atau anak pompuan umur 15 taun..iskk..mmg kejam gilalah pencuri tu..sepanjang dengar cerita akak tu, meremang bulu roma aku..teringat kes umah dimasuki pencuri aritu..takut!! yg kesiannye, 2 orang pencuri tu rogol die..kata die sampai terkoyak2..korang paham laa apa aku maksudkan ni kan? mmg tak berhati perut!!! seb baik akak ni xapa..die kene check jugak takut2 mengandung..tapi seb baik ok, sbb akak tu ckp actually die dah 'ikat'..tapi yelah, bila jadi kes polis ni, kene la ikut prosedur kan..

sepanjang menunggu kat situ, mcm2 pengalaman yg aku dapat..aku ni xsakit, jadi boleh laa sembang2 dengan diorg yg sama2 menunggu turn utk scan..haihh..cemana ni..bilik emergency, tapi mesin scan tu cume ada satu aje..apa raa..pkul 8 tu en.hubby dah sampai dengan qaisara..dah siap mandi semua dah..dekat pkul 10, lepas doc scan ape sume, then die kata aku xperlu masuk wad..boleh balik..yehaa..tapi kene monitor bp laa pasni..aku xkisah, janji boleh balik..huhuh..kesian kat anak dara ku ituuu..actually kan, aku rasa aku bukannye muntah2 pagi tu disebabkan pening weng2 tanda nak kene fit tu..actually malam sebelumnye aku makan mee aje, pastu sikit pulak tu..pastu sakit perut, lepas banyak membuang, so perut kosong masuk angin..tu je rasanya penyebab nye..haihh..tapi yelah..ikut je laa mana yg baik kan..bukannye kne bayar pun..satu sen pun tak kuar duit..hehehe..

mmg mcm2 pengalaman laaa pregnant kalini..sampai kene naik ambulan bagai kan..seb baik sumenye ok..hehehe..hopefully pasni xde dah kejadian2 cmni..dah serik dahh!! dan mintak2 jgn laa aku terbersalin kat hospital klang tu..sbb nya aku tgk orang nye yg mcm sardin, aku tak tau laa wad bersalinnye cemana rupe..haihh..seram! semoga proses bersalin aku kalini dipermudahkan..aminnn.. :)

# bukan nak kutuk hospital klang ke kan..sama je ngan hospital2 gomen yang lain tu..hospital sungai buloh pun ramai gilaa sampai tak cukup wad..cume bila dah rasai sendiri pengalaman masuk spital tu, rasa mcm kalau boleh nak elakkan dr bersalin kat situ..apa2 pun, berserah pada Allah..kita hanya merancang.. :)

2 pengomen:

Fieza79 May 3, 2012 at 5:11 PM  

itu lah dugaan nya bila di sah kan pregnent..mcm2 hal..redha je la..

smpat lg tu snap pic dlm ambulan hehee...

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. May 3, 2012 at 5:24 PM  

betul kak fieza..mmg dugaan..hehehe..mcm akak best laa kan..dah lepas dahh.. :)

itu lah, orang tak sakit tapi kene baring mcm orang sakit..sbb kata diorg, ain ada simptom.muntah2..pening2..tapi itu pagi tu..masa naik ambulan tu tak sakit apa pun..senak perut sbb diorg bawak laju sangat..tu je..hehehe..