Thursday, March 22, 2012

:: Try kereta kabel baru di Bukit Bendera.. ::

Masih cerita percutian kami aritu..wahaaa..dah lama dah..pegi cuti nya..bulan 1 aritu kan..tapi nak buat cemana kan, tuan rumah bz ya amat ditambah dengan sikap 'M' disitu..hehehe..oklah, ni nak cite pasal cuti2 kami ke Pulau Pinang pulak..kan aritu cite pasal g langkawi kan..haa..pastu cite pasal orang jakun tak penah pegang padi kan..hehehe..ni skang nak cite pasal jalan2 penang pulak..

actually, kalau nak ikutkan, dah banyak kali dah si sara ni pegi penang..tapi saje jelah, utk melengkapkan misi kami cuti2 area utara aritu..abis semua tempat kami jelajah..hehehe..walaupun dah banyak kali g penang, tapi xpenah lagi bawak sara naik bukit bendera..aritu nak g sini, tapi kami dapat tau yg bukit bendera ditutup utk sementara kepada pengunjung sbb kereta kabelnye nak diupgrade..so xmerasa laa time tu..dan satu lagi aku tak berkesempatan pun nak makan passembor kat padang kota masa g penang sebelum2 ni..so, utk melepaskan hajat dan utk penuhi list makanan yg aku nak makan kat utara ni, harus laa perkenan kan jugak kan..hehehe..seb baik en.hubby jenis 'layankan ajee...' hhehehe..


suke bebenor sara naik atas bahu ayah

iklan gigi

kami bertolak dr rumah kak imah lebih kurang pkul 9 gitu..dah siap2 sarapan, kami pun gerak2 khas..penang xjauh dh dari umah kak imah ni..disebabkan hari kami pegi tu semua orang dah start bekerja lepas bercuti CNY aritu, makanya jalan xjem pun..kejap aje dah sampai jeti..kami pegi tu naik feri..then sampai ke pulau pun agak awal..pusing2 pekan..jalan2 je..then, kami terus cari Bukit Bendera guna papago..xsusah pun mencarinya..parking penuh, tapi still ada jugak yg kosong..rezeki kami laa kan..pengunjung xde laa ramai sangat, yg ramainya tourist laa..beratur pun kejap aje..en.hubby siap belikan air,roti n kudap-kudapan utk kami jalan2 kat atas sana..

actually aku penah naik bukit bendera ni suatu ketika dulu..tapi masa tu kereta kabel atau pun keretapinye tu masih lagi yg lama, yg kaler merah tu..naik bukit pun merangkak aje kan..tapi yg sekarang ni kan..mak aiii..lajunye! mcm lrt tu lah..rupenye pun ada ala2 lrt putra tu jek..kejap aje,lebih kurang 5minit dh sampai atas bukit sana..mcm tak puas pulak..hehehe..kat dalam kereta kabel ni pun jauh lebih selesa, dengan air cond lagi..so ok laa..

sampai atas sana..kami jenjalan je dulu..mmg xde apa sangat pun atas ni..just nak tgk pemandangan je kan..so layan kan je laa gamba2 kami ni haa..

tren baru..cantik dan pantas!

meh kita tinjau satu pulau dr atas bukit bendera ni!!

jalan2 atas bukit naik buggy..senang..xpenah berjalan.. :)

:)

melawat monkeycup farm kat atas bukit bendera..mmg jakun sket sbb xpenah pegang periuk kera selama hidup neh.. :p

mcm2 ragam..huhuhu..

enjoy laa kat atas tu..release jek rasa dengan cuaca yg takde laa panas sangat..dah pkul 3 cmtu kitorg turun..tapi masa nak turun tu, beratur punye laa panjang..haihh..si sara pulak, time2 ni mmg waktu tido die..makanye, mmg bertahan jelah ibu ngan ayahnye bertukar2 bahu jadik tempat tido budak kcik neh..penat sangat agaknye kan...

turun bawah, kami jenjalan lagi..pusing2..bila dh petang sket, pegi padang kota..mmg kalini plan nak g penang, semata2 nak pegi tempat2 yg tak sempat kami pegi aritu jek..yelah, masa pun agak singkat kan..so that sampai je padang kota, terus order passembor sbb kami tak makan tghari..so mmg lapar tahap gaban laa kan.huhuhu..cer tgk pinggan bawah neh..
passembor padang kota..teringat2 sampai skang ni haa..slurrpp..

 nak tau bape rm satu pinggan ni? rm35 ok! tapi xpe..sbb sangat puas hati..bestttt..i like die punye kuah, die punye cucur udang tu..semua sodaplahh..kejap aje dah licin..xsempat nak ambik gambar masa memula en.hubby bawak order ke meja..hehehe..satu lagi yg sangat best ialah ini...

ais kacang sedap bangattss..isk, mana nak dapat ais kacang sedap cmni kat shah alam aaa?
ice kacanggg...yehaa..sangat puas hati sbb ada ice cream, ada corn yg sangat banyak, kacang2, jeli2 die sume banyak..then, susu pun sedang2 aje, seimbang je manis die tu..alahaii..terliur pulak masa menaip entry ni haa..sodapp nye..sara dok ngadap ice kacang ni je laa..lagi2 ada ice cream pulak atas nye  tu..
mmg best sungguh layan minum petang sambil ditiup angin sepoi2 bahasa dari laut kat belakang tu.. :)
layan qaisara main bubble kt tepi laut..sambil tgk sunset.. :)

ntah apa disembangkan 2 beranak tu? love them so much! :)

haa..tu la serba sikit cerita pasal aktiviti kami kat penang ni haa..mmg santai sungguh! xde pun nak rushing2..balik tu kami balik ke umah kak imah, packing apa2 yang patut, then malam tu kami tido umah kak zura..yeahaa..lama dah si sara tak jumpe aunty zura ngan pakwi nye..hehehe..so malam tu sebab dah lewat, kami sembang2 lebih kurang then masuk tido..esok nye nak ke Bukit Merah pulaaa...yess! tak sabau nak berendam! :)

1 pengomen:

Edura Hanum March 22, 2012 at 10:12 AM  

wah...bestnya naik tren baru