Monday, October 18, 2010

:: Sara kene Chicken Pox ::

Salam sume..
weekend lepas, adalah weekend yg mencabar buat aku ngan en.hubby..mana taknye, memula qaisara demam..dahla dia xleh tido malam..biasalah budak demam kan..aku pun xleh nak tido..sbbnye mcm biasa, aku fobia..huhuhu..siap rasa kepala die every 2 hours..takut laaa..lagipun sian kat die kan..xselesa nak tido..

sabtu pulak..aku perasan dah kat badan die ade bintik2 merah..ingtkan rashes biasa aje..so g klinik pun doc check, die kasik ubat demam biasa aje..sabtu tu xdelah die meragam ke ape..merengek2 cam biasa je la kan..susu or nasik sume die bedal cam biasa..

tibe ari ahad, masa aku bukak baju die, nak mandikan..sekali aku nampak bintik2 besar yg berair tu..yg org panggil blister tu kan..dah penuh kat tangan die! aiseh..kompem la anak ibu kene chicken pox ni..kami pun bergegas la pegi klinik..doc pun sahkan..aiseh..siannye anak ibu ni..dapatla ubat gatal ngan krim sapu utk elakkan gatal..tetibe la kan..ptg semalam - ahad..tiap kali minum susu or makan ape2, die akan menangis..style  meraung pulak tuh! aiseh..mmg aku blur jap..ingatkan nak tumbuh gigi geraham ke kan..mmg la sakit time gusi nak pecah tu..so semalam susu cume masuk sikit2 je..makan pun aku blend bubur nasik kasik halus mcm nak kasik makan baby umur 6 bulan tu kan..nak jugakla die makan 3-4 sudu.oklah kan..drpd tak masuk apa2 perut tu..

poor dotter..nak makan ape2 pun nangisss je..sakit mulut.. :(

isnin ayah die bawak lagi ke klinik..catat rekod, 3 hari g klinik berturut2..tapi xkisahlah..bukannye kene kuar duit pun..kalau kene kuar duit pun, xkisah..janji sara sihat..tak larat betul tgk keadaan die cenggitu..kesian tau..dah la xboleh makan or minum..nak makan ubat pun die akan meraung dulu..mmg pesen takut ngan ubat..adehhh..migrain ibu nye ni tau.. seb baik la ibu boleh work from home..harini ayah pun x gi keje setelah di paksa oleh ibu..ngeh ngeh ngeh.. takdelaaa..sbb aku kene keje, even dr  umah..buatnye ade emergency ke ape, nak kene test..makanye, sape nak layan qaisara kan?lepas check, rupenye dlm tekak die ade ulser..padanlaa meraung bagai apeaje..so doc bg die ubat spray utk kebaskan mulut..so time tujela aku bole kasik susu..tu pun xbyk masuknye..

sian nengoknye..nampak blister tu?

so, anak2 korang dah kene chicken pox? bila tu? aku risau gak..sbbnye rasa mcm awal nye die kene chicken pox tu..normal kan?huhuhu..so sesapa yg anak2 nye dah kene tu, apa yg korang buat eh? dr segi makan..ape sume tu lah..aku ade kasik die minum air kelapa..tapi sikit je la masuk mulutnye sbb die sakit dlm mulut tu laa..aku tanye doc ttg pantang2 sume ni, die kata kalau bole,elakkan la makan mende2 gatal..aku lupe dah pasal chicken pox ni sbb aku kene masa umur aku 15 tahun..huhuu..

so korang kalo ade cerita or petua ape2, sila share ye..thanks in advance! :)

14 pengomen:

cik puan akish October 18, 2010 at 12:30 PM  

ala siannyer....anak me lom kene agi....tgu aje la kedatangan dia...:(

get well soon sara..:)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 18, 2010 at 1:13 PM  

thanks aunty.. :)

hmm..setahu ain kan, ade satu antidot utk elak drpd terkena chicken pox ni, kene amik sebelum umur anak 18 bulan kot..tapi xingat la ape nama die..rotavirus kot..so bagi sesapa yg xkene lagi, elok la amik kot..sesapa yg dah kene mcm sara, dah xboleh ambik dah..

lydzar October 18, 2010 at 2:17 PM  

bukan rotavirus la aini.yg tu utk muntah2 n cirit birit tu. utk ciken pox, yg tu mmg chiken pox jap lah..tanya je kt klinik

aku pon takreti nk bg petua. minum air kelapa n sapu ubat yg doc bagi je la kot

Ummi Danish October 18, 2010 at 2:29 PM  

hi ibu sara,

anak saya Danish kene chicken pox umur 6 bulan... sangat la kesian.. and lebih merisaukan, doc pesan suh jaga baik2 coz klu chicken pox waktu baby, boleh merebak ke paru2 n nnti dia akan kene radang paru-paru

takutnya~

tp alhamdulillah, saya cuti 2 mggu jaga Danish. antibiotik must be taken every 3 hours, 7 days in row.

and Danish langsung tak ada parut. bagus sgt cream yang doctor tuh bg. ape yer name dia...alaaa..lupa la.. nnti klu ingt kitte bgtau yer..

hope sara cepat sembuh.

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 18, 2010 at 2:33 PM  

lydzar : oh, eh? aku salah!huhuhu..tulah, aku tau ade jab utk chichken pox, tp xtau apeke namanya..hadif xkene lagi kan? g la amik jab tuh..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 18, 2010 at 2:33 PM  

lydzar : oh, eh? aku salah!huhuhu..tulah, aku tau ade jab utk chichken pox, tp xtau apeke namanya..hadif xkene lagi kan? g la amik jab tuh..

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. October 18, 2010 at 3:18 PM  

ala sian nya sara... nak wat cam ne kan.. tapi knape blister kat tangan je..? badan pun ada tak..? kena kuat la ckit awak nak melayan karenah sara skrg ni.. kesian kan.. baru mood makan nak dtg, dah sakit.. org tua kata, upah nak besar..

p/s : mmg ciken pox eh.. bukan HFMD tu ke..?

umialya October 18, 2010 at 5:40 PM  

Moga Qaisara cepat sembuh

Diyana Zulkifli October 19, 2010 at 8:05 AM  

ha ah.aku pn nak tny bende yg sama?chicken pox ke,bkn hfmd?sbb mia dl kene campak,tp takdele smpi ade ulser dlm mulut.

yg aku tahu la..campak akan keluar lps demam panas..keluar slow2 mula dr kepala,last skali baru keluar bintik2 kat kaki. dua2 anak aku dah kene masa umur 6 bln.

doc kate ape?

fyh October 19, 2010 at 11:58 AM  

siannye sara...
aku xtau nk kasi petua ape.xde experience,hahaha

moga bb cpt sembuh :)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 19, 2010 at 4:45 PM  

Ummi Danish : thanks ye ummi..insyaAllah..antibiotik tu mmg tak penah tinggal pun..doa2 qaisara cepat sembuh ye.. :)

lin : bukan hfmd..yg ni doc sendiri yg ckp itu adalah chicken pox..tu lah..sian tau..baru nak selera makan..nak pandai mcm2..sakit pulak..huhuu.xpe..dugaan tu.. :)

umialya : thanks umi alya..hopefully.. :)

donat : bukan hfmd..doc yg kompemkan..yg ulser dlm mulut tu sbb demam..panas dlm..yg tu mmg tiap kali demam die akan kene..tapi aku pelik jugak..kat tgh badan ngan belakng badan xde tau..muka pun bersih aje..hmm..

fyh : thanks dear..sedih tau tgk keadaan die cenggitu..doakan sara cepat sembuh ye aunty feiyah! :)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 19, 2010 at 4:45 PM  

Ummi Danish : thanks ye ummi..insyaAllah..antibiotik tu mmg tak penah tinggal pun..doa2 qaisara cepat sembuh ye.. :)

lin : bukan hfmd..yg ni doc sendiri yg ckp itu adalah chicken pox..tu lah..sian tau..baru nak selera makan..nak pandai mcm2..sakit pulak..huhuu.xpe..dugaan tu.. :)

umialya : thanks umi alya..hopefully.. :)

donat : bukan hfmd..doc yg kompemkan..yg ulser dlm mulut tu sbb demam..panas dlm..yg tu mmg tiap kali demam die akan kene..tapi aku pelik jugak..kat tgh badan ngan belakng badan xde tau..muka pun bersih aje..hmm..

fyh : thanks dear..sedih tau tgk keadaan die cenggitu..doakan sara cepat sembuh ye aunty feiyah! :)

haszuraidah ishak October 19, 2010 at 9:50 PM  

huhuhu.. Zahra tak kena lagi, & harapnyer tak kena la..coz sini mana mau cari air kelapa..hohoho..rasenya ade daun ape tah untk bg ilang gatal..kena tny org tua2..

kakyong October 20, 2010 at 10:15 PM  

adoii siannya.. anak2 kakyong tak penah kena chicken pox..
kalo ade daun bambu bg mandi..

hrp qaisara cepat sihat.. agak2 dlm 1 minggu dah okay tak??!!